Bevezetés
A hideg januári időben ki ne vágyna egy ínycsiklandó, könnyen elkészíthető levesre? Habár ebben a hónapban nincsen annyi szezonális zöldség és gyümölcs, mint az év többi szakaszában, azért ekkor is megtalálhatóak olyan finomságok, mint például a csicsóka, az alma és a hagyma, melyekből a legmelengetőbb levesek készülhetnek. Íme három leves, amit kár lenne kihagynod januárban.
Januárban szezonális zöldségek és gyümölcsök
Jeruzsálemi articsóka: A csicsóka vagy elegáns nevén jeruzsálemi articsóka remek alapanyaga lehet akár egy meleg levesnek, akár egy friss salátának. Ráadásul tele van a szervezetre igen jótékony hatást gyakorló összetevőkkel – nagyjából 6-szor nagyobb a rosttartalma, mint a burgonyának, összetételének köszönhetően csökkenti a szénhidrátok felszívódását, nem puffaszt, viszont elősegíti az emésztést, hiszen kevés keményítő van benne.
Alma: Az alma az egész világon ismert, egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége miatt, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki néhány keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik, ráadásul az év szinte minden hónapjában kapható.
Vöröshagyma: A vöröshagyma egyike a legősibb étkezési célra termesztett növényeinknek. Szinte az egész világon termesztik és fogyasztják az Ázsiából származó fűszernövényt. Amellett, hogy fűszernövényként használják a legtöbb konyhában, még nagyon sokszor jó szolgálatot tehet számunkra – gondoljunk csak a húsvéti tojásokra, a hagymateára vagy éppen a francia konyha egyik legismertebb levesére a francia hagymakrémlevesre.
Jeruzsálemi articsóka leves tökmagolajjal és citromlével
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg csicsóka (jeruzsálemi articsóka)
- 20 dkg sárga héjú burgonya
- 1 kis fej hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 8-9 dl zöldségalaplé vagy zöldségleves
- 1 dl tej
- 1 evőkanál minőségi tökmagolaj + egy kevés a tálaláshoz
- ½ citrom frissen préselt leve
- 1 teáskanál szárított, porrá őrölt rozmaring
- frissen őrölt fehérbors, tengeri só – ízlés szerint

Elkészítés:
- A csicsókát és a burgonyát hámozd meg, majd kockázd apróra.
- Aprítsd a hagymát egészen apróra.
- Egy 2 l-es fazékban olajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a krumplit és a csicsókát, annyi levessel öntsd fel, amennyi ellepi.
- Fedő alatt főzd őket puhára, majd add hozzá a tejet és a fűszereket.
- Forralj rajta egyet, ezután pedig húzd félre a tűzről és kanalazd bele a tökmagolajat, valamint a citromlevet.
- Pürésítsd botmixerrel. Végül pedig némi tökmagolajjal dekorálva tálald.
Almás sütőtökkrémleves
- 50 dkg sütőtök
- 3 db nagy alma
- 1 db narancs
- 2 dkg gyömbér
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 kávéskanál szerecsendió vagy fahéj
- bors

Elkészítés:
- A sütőtököt hámozd meg, vágd ketté, szedd ki a magját, és kockázd fel.
- Tisztíts meg egy nagyobb fej hagymát, és aprítsd fel.
- Kevés olajon kezdd dinsztelni. Rakd hozzá a sütőtököt, és fedő alatt párold pár percig. Fűszerezd őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, zúzott fokhagymával, és a kifacsart narancs levével, majd sózd, borsozd ízlés szerint, és öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a tököt.
- Az almákat hámozd meg, kockázd fel, és dobd a sütőtökhöz.
- Főzz mindent puhára, majd pépesítsd botmixerrel. Végül öntsd hozzá a tejszínt, és forrald össze pár perc alatt.
Leves hagymából – a francia konyha egyik ékköve
- 4 közepes db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l csirke alaplé
- 1 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 dl fehérbor (száraz)
- szerecsendió ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 15 dkg sajt (reszelt, karakteresebb ízű félkemény sajt a legfinomabb)
- 3 evőkanál finomliszt
- 4 szelet toast kenyér

- Vágd a fokhagymát apró kockákra, a vöröshagymát vékony karikákra, majd a vajon és az olívaolajon lassú tűzön dinszteld meg.
- Hintsd meg két evőkanál liszttel, párszor keverd meg, majd öntsd fel forró húslevessel.
- Add hozzá a fehérbort, fűszerezd meg és forrás után még 15 percig főzd. (A hagymát ekkor botmixerrel pépesítheted, vagy hagyhatod kis darabokban is)
- Tegyél a leveses tálkákba reszelt sajtot, majd erre merd a levest. Tegyél rá egy kis frissen őrölt borsot és pirítóssal tálald.