Bevezetés
Az egész világon ismert, egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége miatt, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik. Íme két recept főszerepben az almával. Hidd el kár lenne kihagyni.
Írta: Belayane Najoua
Almás sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 3 db nagy alma
- 1 db narancs
- 2 dkg gyömbér
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 kávéskanál szerecsendió vagy fahéj
- bors
Elkészítés:
A sütőtököt hámozd meg, vágd ketté, szedd ki a magját, és kockázd fel. Tisztíts meg egy nagyobb fej hagymát, és aprítsd fel. Kevés olajon kezdd dinsztelni. Rakd hozzá a sütőtököt, és fedő alatt párold pár percig. Fűszerezd őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, zúzott fokhagymával, és a kifacsart narancs levével, majd sózd, borsozd ízlés szerint, és öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a tököt. Az almákat hámozd meg, kockázd fel, és dobd a sütőtökhöz. Főzz mindent puhára, majd pépesítsd botmixerrel. Végül öntsd hozzá a tejszínt, és forrald össze pár perc alatt.
Francia almatorta kajszibarack lekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 4 dkg cukor (vagy xilit)
- 1 csipet só
- 1 ek víz
Az almapüréhez:
- 3 db alma
- 3 ek cukor (vagy xilit)
- 2 ek baracklekvár
- 2 ek víz
- kardamom, fahéj és szerecsendió ízlés szerint
A torta tetejére:
- 3 db alma
- citromlé
- 2 ek baracklekvár
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két fólia között kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű (lehetőleg kivehető aljú) kerek tortaformát kibélelünk vele, majd hűtőbe tesszük.
- A püréhez az almát meghámozzuk, lereszeljük és a többi hozzávalóval, először fedő alatt, 15-20 perc alatt megpároljuk.
- A párolás vége felé vegyük le a fedőt, hogy a lé elpárologjon és az almapép jó krémes legyen. Miután elkészült a párolt almapép, hagyjuk kicsit hűlni.
- A torta tetejére kerülő almákat ugyancsak meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével.
- A behűtött tésztára rákenjük az almapépet, erre rakosgatjuk sorba az almaszeleteket és a tortát előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
- A lekvárt 1 evőkanál vízzel felforrósítjuk és egyenletesen rákenjük a tortára.
- Legalább 1-1,5 órát pihentetjük, majd a formából kivéve, szeletelve kínáljuk.
Ha érdekelnek további szuper almareceptek, akkor látogass el az Itt a szezon oldalára, és csatlakozz Te is az almakampányhoz.
Mutasd meg Te mit készítesz ebből a finom, hazai gyümölcsből! Vegyél részt a játékban és nyerj egy két főre szóló vacsorakupont!