Barion Pixel

Kezdd az évet a legfinomabb meleg levesekkel

Bevezetés

A hideg januári időben ki ne vágyna egy ínycsiklandó, könnyen elkészíthető levesre? Habár ebben a hónapban nincsen annyi szezonális zöldség és gyümölcs, mint az év többi szakaszában, azért ekkor is megtalálhatóak olyan finomságok, mint például a csicsóka, az alma és a hagyma, melyekből a legmelengetőbb levesek készülhetnek. Íme három leves, amit kár lenne kihagynod januárban. 

Januárban szezonális zöldségek és gyümölcsök

Jeruzsálemi articsóka: A csicsóka vagy elegáns nevén jeruzsálemi articsóka remek alapanyaga lehet akár egy meleg levesnek, akár egy friss salátának. Ráadásul tele van a szervezetre igen jótékony hatást gyakorló összetevőkkel – nagyjából 6-szor nagyobb a rosttartalma, mint a burgonyának, összetételének köszönhetően csökkenti a szénhidrátok felszívódását, nem puffaszt, viszont elősegíti az emésztést, hiszen kevés keményítő van benne.

Alma: Az alma az egész világon ismert, egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége miatt, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki néhány keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik, ráadásul az év szinte minden hónapjában kapható. 

Vöröshagyma: A vöröshagyma egyike a legősibb étkezési célra termesztett növényeinknek. Szinte az egész világon termesztik és fogyasztják az Ázsiából származó fűszernövényt. Amellett, hogy fűszernövényként használják a legtöbb konyhában, még nagyon sokszor jó szolgálatot tehet számunkra – gondoljunk csak a húsvéti tojásokra, a hagymateára vagy éppen a francia konyha egyik legismertebb levesére a francia hagymakrémlevesre. 

Jeruzsálemi articsóka leves tökmagolajjal és citromlével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg csicsóka (jeruzsálemi articsóka) 
  • 20 dkg sárga héjú burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 8-9 dl zöldségalaplé vagy zöldségleves
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál minőségi tökmagolaj + egy kevés a tálaláshoz
  • ½ citrom frissen préselt leve
  • 1 teáskanál szárított, porrá őrölt rozmaring
  • frissen őrölt fehérbors, tengeri só – ízlés szerint
Csicsóka, avagy a jeruzsálemi articsóka

Elkészítés:

  1. A csicsókát és a burgonyát hámozd meg, majd kockázd apróra.
  2. Aprítsd a hagymát egészen apróra.
  3. Egy 2 l-es fazékban olajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a krumplit és a csicsókát, annyi levessel öntsd fel, amennyi ellepi.
  4. Fedő alatt főzd őket puhára, majd add hozzá a tejet és a fűszereket.
  5. Forralj rajta egyet, ezután pedig húzd félre a tűzről és kanalazd bele a tökmagolajat, valamint a citromlevet.
  6. Pürésítsd botmixerrel. Végül pedig némi tökmagolajjal dekorálva tálald.

Almás sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 3 db nagy alma
  • 1 db narancs
  • 2 dkg gyömbér
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kávéskanál szerecsendió vagy fahéj
  • bors
Almás sütőtökkrémleves

Elkészítés:

  1. A sütőtököt hámozd meg, vágd ketté, szedd ki a magját, és kockázd fel.
  2. Tisztíts meg egy nagyobb fej hagymát, és aprítsd fel.
  3. Kevés olajon kezdd dinsztelni. Rakd hozzá a sütőtököt, és fedő alatt párold pár percig. Fűszerezd őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, zúzott fokhagymával, és a kifacsart narancs levével, majd sózd, borsozd ízlés szerint, és öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a tököt.
  4. Az almákat hámozd meg, kockázd fel, és dobd a sütőtökhöz.
  5. Főzz mindent puhára, majd pépesítsd botmixerrel. Végül öntsd hozzá a tejszínt, és forrald össze pár perc alatt. 

Leves hagymából - a francia konyha egyik ékköve

  • 4 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l csirke alaplé
  • 1 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl fehérbor (száraz)
  • szerecsendió ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 15 dkg sajt (reszelt, karakteresebb ízű félkemény sajt a legfinomabb)
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 4 szelet toast kenyér
Francia hagymaleves
  1. Vágd a fokhagymát apró kockákra, a vöröshagymát vékony karikákra, majd a vajon és az olívaolajon lassú tűzön dinszteld meg.
  2. Hintsd meg két evőkanál liszttel, párszor keverd meg, majd öntsd fel forró húslevessel.
  3. Add hozzá a fehérbort, fűszerezd meg és forrás után még 15 percig főzd. (A hagymát ekkor botmixerrel pépesítheted, vagy hagyhatod kis darabokban is)
  4. Tegyél a leveses tálkákba reszelt sajtot, majd erre merd a levest. Tegyél rá egy kis frissen őrölt borsot és pirítóssal tálald. 
Kategórie: Fenntartható tippek, Receptek Značky: , ,