Barion Pixel

A száraz kenyér második élete – Kenyérmentő tippek kezdőknek és haladóknak

A kenyér sokkal több egy egyszerű ételnél. Az évezredek során nemcsak az étkezésben, hanem a kultúrák és az emberi közösségek formálásban is kiemelt szerepe volt. Jelentősége a kőkorszaktól napjainkig megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor könnyen fejtörést okozhat, ha nem sikerül időben felhasználnunk és megszikkadt kenyérrel találjuk szemben magunkat. Ahogyan azt a nemrégiben a Foodrus program keretein belül megjelent A kenyér második élete című receptkönyvben is olvashatjuk, a világszerte előállított kenyér és péktermékek hozzávetőlegesen egyharmada pazarlás áldozatául esik. Ebben a cikkben felfedezheted, hogy miként csökkentheted te is a kidobott kenyér mennyiségét a konyhádban, és milyen trükkökkel varázsolhatsz a száraz szeletekből ínycsiklandó és fenntartható fogásokat.   

A száraz kenyér felfrissítése 

Amennyiben nem valamilyen új étel formájában szeretnél második esélyt adni a megszikkadt kenyérnek, érdemes kipróbálnod a következő trükköt: 

 

  1. A kenyér külsejére permetezzünk egy kevés vizet egy konyhai spriccelő segítségével. Figyeljünk arra, hogy ne ázzon teljesen át, bőven elég benedvesíteni a felületét! 
  2. Vonjuk be alufóliával és tegyük be a hideg sütőbe. 
  3. A hőfokot tekerjük fel legalább 200 fokra, és hagyjuk melegedni a kenyeret 15 percig. 
  4. Negyed óra elteltével vegyük ki a kenyeret a sütőből, csomagoljuk ki és helyezzük vissza a sütőrácsra még 10 percre. 

A száraz kenyér és a hűtő sarkában megbúvó sajt újjáéledése 

Ha a megmaradt kenyérből sós finomságot készítenél szívesen, akkor jól jöhet a korábbi Hatékonyha sorozatunk egyik része, amelyben az Amigossal együtt élesztettük újjá a megszikkadt kenyeret és az innen-onnan megmaradt sajtdarabokat. A videóban bemutatott fogásban a fokhagymás-sajtos kenyérfasírt elkészítéséhez nem kellenek sem különleges hozzávalók, sem óriási konyhai tudás. Az eredmény pedig magáért beszél – őszintén szólva még mi sem gondoltuk volna, hogy ez ennyire finom lesz. Garantáltan el fog fogyni az összes.  

Hozzávalók:  

  • 15 dkg száraz kenyér
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 6 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint vegeta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szükség szerint étolaj
  • szükség szerint zsemlemorzsa

 Elkészítés: 

  1. A kenyeret apró kis kockákra vágjuk, majd lereszeljük a sajtot. A tojást felverjük és hozzáöntjük a tejet.
  2. A tejes tojásos keveréket ráöntjük a kenyérre. Sóval, borssal, vegetával és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd kézzel összegyúrjuk.
  3. Beletesszük a sajtot is. Ha túl híg a massza, akkor egy kevés zsemlemorzsát adunk hozzá, és ha túl sűrű lenne, akkor kevés tejjel lazíthatunk rajta.
  4. Kis gombócokat formálunk belőle, amit aztán ellapítunk és bő forró olajban szép pirosra megsütjük.
Kedvet kaptál egy kis kreatív kenyérmentésre? Lesd meg a pékség munchokat és csapj le egy ételmentő csomagra.

Torrijas – a spanyol édes bundás kenyér 

Ha szívesen kipróbálnál egy mediterrán, viszont itthon is bármikor elérhető alapanyagokból álló receptet, akkor a torrijas a te édességed. A húsvéti ünnepkörhöz tartozó, tradicionális spanyol desszert nemcsak a száraz kenyér, hanem sok más alapanyag megmentésére is alkalmas: fogyasztható akár mézzel, vörösborral, csokival, vagy narancslével tálalva is.  

Hozzávalók: 

  • 10-12 kisebb szelet, legalább két napos kenyér 
  • 1 liter tej 
  • 2 tojás 
  • 1 rúd fahéj 
  • 1 csipet őrölt fahéj 
  • 20 dkg cukor 
  • 2 dl napraforgó olaj 
  • ízlés szerint citrom-, vagy narancshéj 

Elkészítés: 

  1. A tejet lassú tűzön főzni kezdjük a fahéjjal, a cukorral és a citromhéjjal. Folyamatosan kevergetjük, majd amint teljesen feloldódott benne a cukor levesszük a tűzhelyről és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. 
  2. Felverjük a tojásokat.
  3. A kenyérszeleteket először a kihűlt tejbe, majd a tojásba mártogatjuk. Fontos, hogy a szeletek ne ázzanak el annyira, hogy eltörjenek.
  4. A kenyérszeleteket bő olajban kisütjük, ha pedig elkészültek papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat. 
  5. A még meleg bundás kenyereket fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

Gyümölcsös kenyérpuding 

Ez az édesség egy igazi ételmentő fogás: az előző tippünkhöz hasonlóan ez a recept sem csak a kenyér, hanem akár a SPAR munchban kapott gyümölcsök megmentésére is alkalmas. 

(Psszt! Ha megjött a kedved a muncholáshoz, a fizetésnél használd a KENYER10 kupont egy kis extra kedvezményért!) 

Hozzávalók: 

  • 800 g fehér kenyér (héj nélkül) 
  • 5 db tojás 
  • 200 ml tejszín 
  • ízlés szerint gyümölcs 
  • 100 g vaj 
  • 150 g barna cukor 
  • 500 ml tej 
  • 1 rúd vanília 
  • néhány evőkanál gyümölcslekvár 

Elkészítés: 

  1. A kenyeret 2-3 cm nagyságú kockákra vágjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük és hagyjuk kihűlni. 
  2. A barna cukrot kihabosítjuk a tojással. 
  3. A tejet és a tejszínt összekeverjük a vaníliarúd magjaival, majd fokozatosan adagolva hozzáöntjük a tojásos keverékhez.  
  4. A tepsibe helyezzük a kenyeret, először ráöntjük a tojásos tejet, utána pedig rápakoljuk a gyümölcsöket, a kis kockákra darabolt vajat és a lekvárt. 
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. 

Mint minden élelmiszernél, a kenyér esetében is fontos, hogy elsősorban megelőzzük a felesleg keletkezését: igyekezzünk kitapasztalni, hogy mennyit fogyasztunk belőle és ennek megfelelően vásároljunk. Ha azonban mégis kiszáradna, akkor ne a kukába való maradékként, hanem egy új lehetőségként tekintsünk rá, hiszen a fenti receptekkel ízletes második esélyt kaphat. Ha hasonló ételmentő tippekre vagy a fenntarthatósággal kapcsolatos témákra lennél kíváncsi, akkor kövesd rendszeresen a Munch blogját, ahol mindig próbálunk hasznos ötleteket és érdekes témákat megmutatni nektek.  


A blogban található kupon a Munch weboldalán vagy az applikációban használható fel egy rendelésre 2023.09.08. és 2023.09.10. között. 

Kategóriák: Kategorizálatlan