Bevezetés
Ahogy Fördős Zé is mondaná, “A főzés divat, stresszoldás, a kreativitás kiélése, szexi tevékenység, ezek így mind együtt”. Éppen ezért az Amigossal egy közös főzés alkalmával mutattuk meg, hogy a nem szexi alapanyagokból is lehet ínycsiklandozó és laktató ételeket készíteni. Ebben a cikkben a Hatékonyha első adásában elkészített recepteket gyűjtöttük össze nektek. Ha pedig nem láttátok volna még a videót, akkor ezen a linken elérhetitek.
Írta: Belayane Najoua
A száraz kenyér és a hűtő sarkában megbúvó sajt újjáéledése
Ebben a receptben a megszikkadt kenyéré, és az innen-onnan megmaradt sajtdaraboké a főszerep. A fokhagymás-sajtos kenyérfasírt elkészítéséhez nem kellenek sem különleges hozzávalók, sem óriási konyhai tudás. Az eredmény pedig magáért beszél – őszintén szólva még mi sem gondoltuk volna, hogy ez ennyire finom lesz. Garantáltan el fog fogyni az összes.
Hozzávalók:
- 15 dkg száraz kenyér
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 6 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint vegeta
- 1 gerezd fokhagyma
- szükség szerint étolaj
- szükség szerint zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A kenyeret apró kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A tojást felverjük és hozzáöntjük a tejet.
- A tejes tojásos keveréket ráöntjük a kenyérre. Sóval, borssal, vegetával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Kézzel összegyúrjuk.
- Beletesszük a sajtot is. Ha túl híg a massza, akkor egy kevés zsemlemorzsát adunk hozzá, és ha túl sűrű lenne, akkor kevés tejjel lazíthatunk rajta.
- Kis gombócokat formálunk belőle, amit aztán ellapítunk és bő forró olajban szép pirosra megsütjük.
A szingli banánok párt találnak
Ebben a receptben a szingli banánoknak kerítünk egy befogadó közeget. Ugye te is sokszor látsz egy-egy árván hagyott banánt, amiket senki nem szeretne megvenni és gyakran egyedül és barnán kerülnek a kukába. A túlérett banánokat nem szabad kidobni, mégha a kinézete miatt nem is szeretnéd már magában megenni őket. A banánkenyér az egyik legjobb megoldás, hogy a túlérett, szingli banánoknak egy szebb jövőt adj, és ne ételhulladékként károsítsák a környezetet.
Hozzávalók:
- 3 db banán
- 75 g vaj
- 1 db tojás
- 120 g cukor (lehetőleg a fele nádcukor)
- 1 tk vanília kivonat
- 1 csipet só
- 190 g finomliszt
- 2 tk sütőpor
- 1 púpozott ek burgonyakeményítő
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és kenjünk ki vajjal vagy béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 10×20 cm-es sütőformát.
- Tegyük a banánokat egy tálba, és törjük össze villával őket, amíg teljesen folyós állagúak nem lesznek.
- Adjuk hozzá a vajat, a tojást, vaníliakivonatot és a cukrot. Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sütőport, keményítőt és a sót. Majd szitáljuk a banános keverékre. Keverjük ki alaposan.
- Adjuk hozzá a diót és a csokoládét. Lazán keverjük át.
- Öntsük a sütőformába, és süssük 1 órán át.
- A sütőből kivéve hagyjuk pár percet a formában hűlni, majd borítsuk ki, helyezzük egy rácsra, és hagyjuk pihenni.
Reméljük tetszett nektek a Hatékonyha első része és már izgatottan várjátok a következőt. Addig is mentsetek minél több ételt és figyeljétek a blogunkat a hasznosabbnál, hasznosabb tippekért!
A hely ahol te is igazi konyhatündér lehetsz
Az egyik legrégebbi és talán legjelentősebb kapcsolódási pontunk a gasztronómia. A közös sütés-főzés és a lakomák mindig is a társasági élet központjában voltak. Titkon sokan főzős videókat néznek, sőt van aki mesterszakács szeretne lenni, vagy legalább egy gasztroblog követője. Van aki már maga is osztott meg receptet a közösségi médiában, vagy csak besegített a nagyinak a vasárnapi ebéd elkészítésében. Az igazán érdekes viszont az, hogy aki még sosem tett semmi ilyet, az is gyorsan rákap a sütés-főzés élményére! A Budapest Makery étterem koncepciója eköré a közösségformáló élmény köré épül. Egy olyan étteremről van szó, ahol az együtt főzésnek egy nyitott, jól felszerelt konyha ad teret. A vendég besétál, felveszi a kötényét és egy pár órára teljesen átadhatja magát a kulináris élvezeteknek. A sütés-főzés összekapcsol minket, még olyan időkben is, amikor az emberi érintkezés lehetőségei korlátozottak. A Makery csapatának ilyen időszakokra is van megoldása, hiszen Delivery szolgáltatásuknak köszönhetően házhoz viszik a közös alkotás élményt.