Barion Pixel

Pazarláscsökkentő halloween: így ünnepelj fenntarthatóan!

Téged is megrémiszt az a sok felesleges hulladék, ami egy-egy beöltözős buli alkalmával keletkezik? A frászt hozza rád az egyszerhasználatos dekoráció és a nagyobb összejövetelekkel együtt járó élelmiszerpazarlás? Tarts velünk és mutatunk hat tippet arra, hogy miként szabadulj meg halloween alkalmából a környezetszennyezés szellemétől! 

A halloween tök második élete

Bizonyára te is elgondolkodtál már azon tökfaragás közben, hogy mihez lehetne kezdeni a keletkező hulladékkal. Tekintve, hogy Magyarországon szinte kizárólag olyan faragásra használható tök kapható, amely fogyasztásra nem alkalmas, a keletkező felesleg egyik felhasználási módja a komposztálás. Ha nincs saját kerted, akkor se csüggedj: a közösségi komposztálás már számos nagyvárosban elérhető. A pontos szabályozás helyenként eltérő lehet, ezért érdemes megkeresni a lakóhelyedhez legközelebbi komposztpontot és érdeklődni a részletekről. A Budapesten elérhető közösségi komposztpontok listáját itt találhatod. 

Örökzöld dekoráció

Ha idén ősszel környezetbarát módon díszítenéd fel az otthonod, van egy könnyen, akár gyerekekkel is elkészíthető tippünk számodra. Érdemes nyitott szemmel járni a természetben, ugyanis a színes, különleges őszi falevelek remek hangulatot varázsolhatnak a nappalinkba. Amennyiben sikerült összeszednünk néhányat (lehetőleg olyanokat, amiknek megvan a szára is), csupán méhviaszra és sütőpapírra lesz szükségünk ahhoz, hogy tartóssá varázsoljuk őket. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan készül az örökzöld dekoráció, ami nemcsak halloween idején állja meg a helyét, nézd meg pésről lépésre bemutatva az Instagram csatornánkon. 

Őszi ételmentő kaland - muncholás

Az ételmentés az év minden szakaszában egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy csökkentsd a keletkezett hulladék mennyiségét. A megmentésre váró, minőségű élelmiszerek akár egy őszi bulin is megállják a helyüket: legyen szó főételről, süteményről, vagy péksütiről, a Munch kínálatában mindent megtalálsz. A meglepetéscsomagok további előnye, hogy gyorsan és egyszerűen szerezhetsz be különleges és változatos fogásokat is, így nem kell aggódnod, ha a buli előtt elfelejtenél bevásárolni: csapj le egy munchra és legyen a tiéd a halloween legmenőbb menüje! 

Csináld magad! jelmezek

Ha hivatalos vagy egy beöltözős halloween partira, egyszerű és gyors megoldásnak tűnhet jelmezt vásárolni valamelyik fast fashion áruházból. Ezeknek a ruháknak a sorsa azonban már a vásárláskor megpecsételődik: a jelmezes bulikon kívül kevés eséllyel fogod tudni őket viselni, és nem túl valószínű, hogy ezentúl minden évben ugyanannak szeretnél majd beöltözni. Szerencsére rengeteg inspiráció érhető el az interneten arról, hogy hogyan állítsunk össze a saját ruhatárunkból kreatív és fenntartható jelmezeket. A TikTokon például számos videót találhatunk olyan ötletekkel, amiket könnyen megvalósíthatunk a saját, vagy a barátaink szekrényéből, esetleg egy-egy turkálóban is beszerezhető darabbal kiegészítve.

Önkénteskedés: egy szívmelengető program a hideg napokra

Az utóbbi években egyre több állatvédő szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a halloween időszaka  során ugyan megnőhet a fekete macskák és kutyák iránti érdeklődés, sajnos kiemelten fontos az óvatosság. A hirtelen jött lelkesedés nem minden esetben jelenti azt, hogy felelősségteljes gazdik jelentkeznek ilyenkor örökbefogadónak. Ha te is szíveden viseled az árva négylábúak sorsát és örömmel segítenél azoknak, akik önzetlenül a gondjukat viselik, látogass el egy menhelyre önkénteskedni! A közös sétával és játékkal nemcsak az állatoknak szerezhetsz örömet, hanem a dolgozók megnövekedett terheit is csökkentheted. A szőrös tappancsok ökológiai lábnyoma meglehetősen kicsi, azonban a szívedben (és a ruhádon) biztosan nyomot hagynak majd! 

A halloween ízei fenntarthatóan

Szerencsére a szezon sztárja, a sütőtök, itthon is megterem, így hulladékmentes és környezetbarát forrásból is beszerezhető. A nagy áruházláncok sokszor messziről érkező sütőtökkínálata helyett látogass el egy piacra, ahol amellett, hogy alacsonyabb áron és fenntarthatóbban juthatsz hozzá a finom falatokhoz, nem utolsósorban a vásárlásoddal a helyi gazdákat támogathatod. Ha édességre is vágysz, ne felejts el beszerezni néhány almát, vagy egy fürt szőlőt sem!  

Kategóriák: Kategorizálatlan