Barion Pixel

2022 legnépszerűbb ételmentő tippjei

Bevezetés

Az újévi fogadalmak között sokszor szerepel valamilyen fenntarthatósággal kapcsolatos fogadalom – “környezettudatosabb leszek”, “vegetáriánus leszek”, “nem vásárolok felesleges dolgokat”, vagy éppen “nem pazarolok több ételt”. Ebben a cikkben összegyűjtöttük 2022 legnépszerűbb ételmentő tippjeit, amiket egyszerűen beépíthetsz 2023-ban is a mindennapjaidba. Nem kell más csak egy kis elszántság és kitartás!

1. Ételmentő tipp : Fűszermentő “jég” kocka

A zöldfűszerek elengedhetetlen kellékei a konyhának, ugyanakkor nem mindig lehet kapni frisset belőlük, ráadásul általában csak nagy csomagban árulják. Ezzel a tippel ugyanakkor nem baj, ha csak nagy csomagot tudsz venni, mert akár hónapokra előre is elkészítheted a mindig friss zöldfűszer ízeket adó jégkockáidat. Mutatjuk, hogy mire figyelj!

  1. Olyan olajat használj, ami bírni fogja azt a hőmérsékletet, amin aztán felhasználod majd a zöld fűszeres csodakockákat. Például az extraszűz olívaolaj remek választás, ha salátához szeretnéd majd használni, de pirított/grill zöldségekhez a napraforgóolaj inkább ajánlott.
  2. Ügyelj rá, hogy az olaj teljesen ellepje a fűszereket miközben fagyasztod őket.
  3. Ha nincs elég hely a jégkocka tartódban, két ütemben is fagyaszthatod a zöldeket, a kész kockákat pedig átpakolhatod egy fagyasztózacskóba vagy dobozba.

2. Ételmentő tipp : A boldog avokádó titka

Az avokádó nagy népszerűségnek örvend és egészséges is, de sajnos nem a legkörnyezetbarátabb a fogyasztása Magyarországon, ugyanis elég sokat kell utaznia az asztalunkig. Tehát ha már megvesszük az avokádót, akkor menjünk biztosra és ne hagyjuk megbarnulni, nehogy ki kelljen dobni.

  1. Miután felvágtuk az avokádót vágjunk fel egy vörös-/lilahagymát is.
  2. Az avokádó megmaradt részét tegyük bele egy tárolóedénybe és helyezzük mellé a fél hagymát is. És voilá kész is a kis páros, aminek köszönhetően az avokádó nem fog bebarnulni. (a hagymából felszabaduló kénvegyületek lassítják az avokádó oxidálódását, vagyis a barnulását is)
  3. Utolsó lépésként pedig tegyük be a hűtőbe.

3. Ételmentő tipp : Répamentő recept

Te is szereted a répát, ezért mindig van meglapulva pár a hűtődben? A répa egy csodazöldség hiszen rengeteg mindenbe fel lehet használni, úgy, mint leves, desszert és főétel. De sokszor elfelejtődik, mígnem a hűtő alján találunk rájuk “megfáradva”. Ez az ételmentő recept az elfelejtett, ám annál értékesebb répák reneszánszát teszi lehetővé.

Hozzávalók:

  • 1 bögre zab
  • 1 tojás
  • 2 (fáradt) répa
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 ek méz
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fűszerek: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, egy pici só

Elkészítés: Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, majd 180 fokon kb 25 perc alatt készre sütjük.

4. Ételmentő recept : Éljen soká minden bogyós gyümölcs

A bogyós gyümölcsök színe/fajtája/íze határtalan, ezért szinte minden konyhában megtalálhatóak, amikor szezonjuk van. De sajnos nagyon hamar meg is tudnak penészesedni. Ezzel a trükkel viszont egy bombabiztos tippet adunk a penészesedés ellen.

  1. Egy befőttes üvegbe tölts 1/3 rész ecetet és 2/3 rész vizet, majd tedd bele a bogyós gyümölcsöket.
  2. Hagyd 20 percig ázni a gyümölcsöket a mixben.
  3. Mosd át őket.
  4. Béleld ki a befőttes üveget egy papírtörlővel és tedd bele a gyümölcsöket.
  5. Utolsó lépésként mehet be a hűtőbe.

5. Ételmentő tipp : Krumplihéj csipsz

Eddig te is kidobtad a krumpli héját? Ha elolvasod ezt a tippet, amivel több százezer embert kiakasztottunk, te is máshogy fogod látni a krumplihéjban rejlő lehetőségeket.

  1. Mosd meg alaposan a krumplit majd pucold meg.
  2. Vágd fel tetszőleges csíkokra/kockákra a krumpli héját.
  3. Szórd meg fűszerekkel (só, bors, csípős paprika ha szereted és bármilyen olyan fűszer, amit szeretsz)
  4. Hintsd meg egy kis olívaolajjal.
  5. Tedd be előmelegített sütőbe 200 fokon 20 percre és kész is.

6. Ételmentő recept : Nutellás kávé ételmentő csavarral

Nem okoz nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a Nutella az egyik legkedveltebb édesség szerte a világon. Ugyanakkor szinte lehetetlen a nutellás üvegből az utolsó cseppig elfogyasztani a mogyorókrémet. Bármennyire is próbálkozunk egy kicsi mindig marad benne. Az utolsó tippünkkel viszont egy olyan csavart mutatunk amivel, nemcsak a maradék nutellát mentheted meg, hanem egy szuper finom kávét is csinálhatsz magadnak vagy meglepheted a számodra fontos embereket.

  1. Tegyél jeget egy magasfalú pohárba és önts rá tejet.
  2. A nutellás üveget tedd a kávéfőző alá és abba engedd bele a kávét. Így a forró kávé feloldja az üvegben levő maradék nutellát.
  3. Ha szükséges akkor tedd az üvegre a tetejét és kicsit forgasd meg, hogy a kávé mindenhonnan “lemossa” a nutellát.
  4. Öntsd rá a jeges tejre a nutellás kávét és kész is.

Reméljük tetszett a cikk és minél több ételmentő tippet be tudsz építeni a 2023-as évedbe. Ha további ötletekre lennél kíváncsi akkor kövess be minket instagramon, illetve olvasgasd a Munch blogját. 

Kategóriák: Fenntartható tippek