Shopping Cart

2021 legnépszerűbb ételmentő tippjei – Hogyan legyél környezettudatos 2022-ben!

Bevezetés

Az újévi fogadalmak között sokszor szerepel valamilyen, a fenntarthatósággal kapcsolatos fogadalom – környezettudatosabb leszek, vegetáriánus leszek, nem vásárolok felesleges dolgokat, vagy éppen nem pazarolok több ételt. Ebben a cikkben összegyűjtöttük 2021 legnépszerűbb ételmentő tippjeit, amiket egyszerűen beépíthetsz 2022-ben is a mindennapjaidba. Nem kell más csak egy kis elszántság és kitartás!

A poszt a decemberben debütáló Ételmentő kis füzetünk alapján készült, melynek az első példányait azon vásárlók között sorsoltuk ki, akik decemberben MunCharity jótékonysági terméket vettek. 

1. Környezettudatos tipp: Kandírozott citrom- és narancshéj

Ahogy azt már a korábbi cikksorozatunkban is említettük nagyon fontos, hogy szezonálisan étkezzünk, hiszen a szezonális étkezéssel nemcsak a környezetnek teszünk jót, hanem a pénztárcánknak is. Habár télen nagyon kevés lokálisan szezonális élelmiszer van, a boltok polcain rengeteg külföldről szállított citrusfélét találunk, amik a déli országokban éppen ekkor élik a fénykorukat. Ezen citrusfélék fogyasztása viszont azzal is jár, hogy rengeteg citrushéjat kell kidobni, amiből egy kis csavarral akár finom édességet is készíthetnénk. Mutatjuk, hogy hogyan!

  1. Vágj héjjal együtt negyedekre 2 narancsot és 2 citromot! (Több, vagy kevesebb is lehet, csak az arányok miatt írtunk számot.)
  2. Vágd ki a negyedekből a gyümölcshúst (és edd meg), hogy csak a héj maradjon! Egy kis puha fehér rész maradhat a héjon, azt nem kell teljesen kikaparni.
  3. A héj negyedeket vágd 2-4 mm vastagságú csíkokra!
  4. A héjakat tedd egy lábosba, amibe tölts annyi vizet, ami bőven ellepi a héj csíkokat. Forrald fel a vizet, majd szűrd le a héjakat, így eltűnik majd a kesernyés íz. (Ezt akár kétszer is megteheted, ha biztosra akarsz menni.)
  5. Tedd újra lábosba a héjakat, adj hozzájuk 1 bögre (kb. 2.5 dl) vizet és 2 bögre cukrot!
  6. Melegítsd fel a mixet forrásig, majd alacsony lángon 1 órán keresztül főzd.
  7. A szirupos, “aszalódott” héjakat forgasd meg cukorban és kész is!

2. Környezettudatos tipp: Re-zöldség

A legtöbb konyhatündér egy saját kiskertre vágyik, ahonnan az év bármelyik szakaszában friss zöldségeket tud szedni a vasárnapi ebédhez. A re-zöldség tippünkkel pedig akár egy tizedik emeleti panelban, vagy akár az egyetemi koleszban is létre tudsz hozni egy mini kertet, ráadásul még a pazarlás ellen is tehetsz. Sokszor egy-egy zöldségvéget vagy torzsát kidobunk, mert úgy gondoljuk, nem tudjuk őket felhasználni vagy egyszerűen csak nem akarjuk elfogyasztani, ám egy befőttesüveggel, vízzel, fénnyel és egy kis szeretettel új életre kelhetnek. 

Vegyél elő egy befőttesüveget, majd tisztítsd ki alaposan. A maradék zöldséget helyezd bele és töltsd fel vízzel az üveget (fontos, hogy csak a gyökere/alja érjen bele majd a vízbe). Helyezd ki az ablakpárkányra és naponta cseréld a vizet. Ha nagyon belejöttél a kertészkedésbe, akkor akár el is ültetheted. 

3. Környezettudatos tipp: Leveles zöldségek tárolása

Az olyan leveles zöldségek, mint a madársaláta, rukkola és a spenót a hűtőben is nagyon hamar megfonnyadnak, éppen ezért egy egyszerű de nagyszerű változás lehet, ha nedves törlőkendőbe teszed ezeket a zöldségeket. Hidd el meg fogják hálálni ők is és Te is!

4. Környezettudatos tipp: Banánhéj bacon

A banánról már nagyon sok cikket és posztot írunk, hiszen nagyon sokféleképpen fel lehet használni akkor is, amikor már barna, kissé fonnyadt és azt hinnénk, hogy már csak a kukában lehet a helye. Evvel a tippel viszont nemcsak a banán húsát tudod felhasználni, hanem a héját is. Mutatjuk, hogy hogyan!

  1. Szedd 4-5 csíkra a banánhéjat és egy kanállal kapard ki belőle a belső oldalán lévő fehér részt, hogy tényleg csak a héj maradjon.
  2. Készíts páclevet: keverj össze annyi szójaszószt, juharfaszirupot, pirospaprikát és fokhagymaport/fokhagymát, amennyi egy tálban el tudja lepni a banánhéjakat.
  3. Hagyd a héjatat pácolódni min. 10 percig, de akár 1-2 óráig is maradhatnak a pácban.
  4. Közepes lángon melegíts elő olajat egy serpenyőben. Akkor elég meleg, hogyha mikor beleteszel egy banánhéjat, rögtön sercegni kezd.
  5. Süsd meg olajban a héjakat (mindkét oldaluknak adj 1-1 percet), majd tedd őket egy papírtörlővel kibélelt tányérra, ami felszívja a feleseleges olajat.
  6. Ha maradt pácleved, tedd be egy kis dobozban a hűtőbe és használd legközelebb is!

5. Környezettudatos tipp: Mindent bele!

Egy fonnyadt répa, egy fél cukkini, néhány rózsa brokkoli és pár kapribogyó az üveg alján. Neked is szokott hasonlóképpen kinézni a hűtőd? Ha igen, akkor ezt a tippet Neked találták ki. Nem kell más hozzá csak a maradék zöldségek és egy csomag leveles tészta. 

  1.  Vágd fel a zöldségeket, fűszerezd őket ízlés szerint (pl. só, bors, kakukkfű, oregánó) és adj hozzájuk egy gerezd összenyomott vagy összevágott fokhagymát.
  2. Pirítsd meg őket serpenyőben, vagy tedd be őket kb. 10 percre a sütőbe egy tepsin szépen kiterítve 180-200 fokon.
  3. Tekerd ki a leveles tésztát. Ha szeretnél tehetsz a zöldségek alá mascarpone-t, vagy 1-2 felvert tojást, esetleg reszelt sajt réteget vagy (vegán) bechamelt (ennek az elkészítéséhez megannyi receptet találhatsz).
  4. Tedd rá a leveles tésztára a megpirított/előre grillezett zöldségeket, majd tedd be a sütőbe a leveles tészta csomagolására írtak szerint. A sütési idő általában kb. 15 perc.
    Kész is, kb. fél óra alatt összesen!

6. Környezettudatos tipp: Zöldfűszerek bármikor

A zöldfűszerek elengedhetetlen kellékei a konyhának, ugyanakkor nem mindig lehet kapni frisset belőlük, ráadásul általában csak nagy csomagban árulják. Ezzel a tippel ugyanakkor nem baj, ha csak nagy csomagot tudsz venni, mert akár hónapokra előre is elkészítheted a mindig friss zöldfűszer ízeket adó jégkockáidat. Mutatjuk, hogy mire figyelj!

  1. Olyan olajat használj, ami bírni fogja azt a hőmérsékletet, amin aztán felhasználod majd a zöld fűszeres csodakockákat. Például az extraszűz olívaolaj remek választás, ha salátához szeretnéd majd használni, de pirított/grill zöldségekhez a napraforgóolaj inkább ajánlott. 
  2. Ügyelj rá, hogy az olaj teljesen ellepje a fűszereket miközben fagyasztod őket.
  3. Ha nincs elég hely a jégkocka tartódban, két ütemben is fagyaszthatod a zöldeket, a kész kockákat pedig átpakolhatod egy fagyasztózacskóba vagy dobozba.

7. Környezettudatos tipp: Krumplihéj chips

  1. Bármelyik is szimpatikusabb, először pucold meg a krumplit hámozóval, vagy csak vedd ki a héjakat a hűtőből, ha korábban egy másik fogáshoz már hámoztál krumplit.
  2. Sózd meg őket, ízlés szerint borsot, paprikát, köményt vagy édesköményt is tehetsz rájuk.
    A verzió: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsiben egyenletes rétegben oszlasd el a krumplihéjakat, adj hozzájuk (olíva)olajat, kb. egy krumpli héjához egy kiskanálnyi olaj kell. Forgasd át a héjakat az olajban egy kicsit, majd süsd őket 12-20 percig (az az adott sütőtől és a krumplitól függ, hogy végül mennyi időre van szükség.
    B verzió: Melegíts fel egy lábosban annyi olajat, ami kb. 2 cm magasan áll benne. Akkor elég meleg, ha beleejtesz egy kis darab héjat és rögtön sercegni kezd az olaj. Ha elég meleg, akkor beletehetsz több héjat is és így 1-2 perc alatt aranyabarnára sülnek. A tányérra, amire kiszeded a krumplihéj chips-et tegyél egy papír törlőt is, hogy feligya a felesleges olajat.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük