Jeruzsálemi articsóka: A csicsóka vagy elegáns nevén jeruzsálemi articsóka remek alapanyaga lehet akár egy meleg levesnek, akár egy friss salátának. Ráadásul tele van a szervezetre igen jótékony hatást gyakorló összetevőkkel – nagyjából 6-szor nagyobb a rosttartalma, mint a burgonyának, összetételének köszönhetően csökkenti a szénhidrátok felszívódását, nem puffaszt, viszont elősegíti az emésztést, hiszen kevés keményítő van benne.
Alma: Az alma az egész világon ismert, egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége miatt, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki néhány keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik, ráadásul az év szinte minden hónapjában kapható.
Vöröshagyma: A vöröshagyma egyike a legősibb étkezési célra termesztett növényeinknek. Szinte az egész világon termesztik és fogyasztják az Ázsiából származó fűszernövényt. Amellett, hogy fűszernövényként használják a legtöbb konyhában, még nagyon sokszor jó szolgálatot tehet számunkra – gondoljunk csak a húsvéti tojásokra, a hagymateára vagy éppen a francia konyha egyik legismertebb levesére a francia hagymakrémlevesre.