Barion Pixel

Hogyan legyen egy város fenntartható?

Bevezetés

A fenntartható életmód a jelenünk kulcsfontosságú tényezőjévé vált. Próbálunk nem egyszer használatos zacskókkal vásárolni, műanyagpalackos üdítő helyett inkább saját kulacsot viszünk, magányos kocsikázás helyett inkább a tömegközlekedést választjuk. De vajon nem lenne-e egyszerűbb a hétköznapi tevékenységeinket megváltoztatni, ha adott lenne a megfelelő környezet egy fenntartható város képében? Ebben a cikkben olyan jellemzőket mutatunk be, amik fenntarthatóbbá és élhetőbbé teszik a legnagyobb megapoliszokat is. 

Fenntartható gazdaság

A véges erőforrásainkkal való felelős gazdálkodás megkívánja, hogy a városok is fenntartható gazdasági működést kövessenek. A környezetszennyezés visszaszorítása, a szállítási és utazási távolságok csökkentése hozzájárul az ökológiai lábnyom mérsékléséhez. A szállítással járó környezetszennyezést a helyi termelők támogatásával, illetve a szezonális étkezéssel, tudjuk csökkenteni, amiről egy korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk. 

A fenntartható gazdaságra egy másik jó példa a közösségi gazdálkodás, ami nemcsak az élelmiszerek ökológiai lábnyomát csökkenti, hanem egy városi közösséget is kialakít, ami csökkentheti az elidegenedést és növelheti az emberek életminőségét. Végül pedig sokat tehetünk a fenntartható gazdaságért, ha a megtermelt élelmiszereket a megfelelő módon értékeljük. Ezt a célt szolgálja a Munch is, ami a városi környezetben teszi hatékonnyá és fenntarthatóvá az élelmiszerellátást. Bő egy év alatt 185 tonna CO2-tól sikerült megóvnunk a környezetünket.

Akció!

Lipóti Tesco Munch – Kaposvár

1000 Ft500 Ft -50%
Elfogyott
20:00 - 21:00 átvehető
Akció!

Kulipintyó munch – Kaposvár

1500 Ft990 Ft -34%
Elfogyott
Zárva
Akció!

Cser Vendéglő Munch – Kaposvár

1500 Ft750 Ft -50%
Elfogyott
Zárva

Környezetbarát energetika

A környezetbarát energiahasználat elvét globális és helyi szinten egyaránt, a lakosság, az üzleti és a közszféra területein egyformán érvényesíteni kell. Ennek egyik formája a megújuló energiaforrások használata, ami habár a nyugat-európai országokban egyre elterjedtebb, itthon még gyerekcipőben jár.

A környezetbarát energetika használata és a várostervezés során nagy segítség lehet ha már az építésnél is figyelembe vesszük a fenntarthatósági szempontokat. Ilyen szempont például a napelemek automatikus kialakítása, a környezetbarát építőanyag használata és növényfalak telepítése, amik amellett, hogy függőlegesen növelik a városok zöldterületét, esztétikailag is hozzájárulnak a városképhez. 

A városok energiahasználatához a hulladékgazdálkodás is hozzátartozik, hiszen a hulladékok elszállításához és feldolgozásához óriási mennyiségű energiára van szükség. Itt a megoldás egy részét a fogyasztók, illetve a vállalatok tudják megvalósítani a kevesebb hulladéktermeléssel. Egy korábbi cikkünkben olyan alternatív csomagolásokat gyűjtöttünk össze, amik akár végérvényesen is kiválhatják az egyszer használatos műanyagokat. 

Fenntartható városi környezet

Élő épületek

Az előbb említett okos várostervezés egyik alapvető feladata a rendelkezésre álló terület hatékony kihasználása. Egy már meglévő városképet nagyon nehéz újragondolni “zöld” szemmel, hiszen nem lehet minden utcához egy bicikli utat hozzátenni, minden épületet megújuló energiával ellátni. A már meglevő városkép átalakításához kreativitás és innováció kell. A függőleges és tetőtéri kertek kialakítása mellett, a csapadék gyűjtése és felhasználása, a közösségi kertek, illetve a városi hősziget-hatás enyhítése is a kihívások közé tartozik. 

Zöld mobilitás

Az élhető város kialakításában a közlekedés kulcsszerepet tölt be, hiszen az egyik legnagyobb  CO2 kibocsátó. Összehasonlításképpen az autós és buszos közlekedés globálisan nagyjából ugyanannyi üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint az ételpazarlás (az összes kibocsátás 8%-a). 

Ma már vannak olyan városvezetési és civil törekvések melyek a biciklis, vagy a közösségi mobilitást népszerűsítik, ugyanakkor Kelet-Európában ez még mindig nem terjedt el eléggé. A cél olyan közlekedési kultúra kialakítása, ahol a különböző közlekedési módok egymást kiegészítve működnek, így nemcsak a környezet szabadul meg a kocsik, a tömegközlekedési eszközök, és egyéb mobilitási eszközök által okozott tehertől, hanem a saját pénztárcánknak is jót tehetünk, anélkül, hogy kényelmi vagy gyorsasági szempontokból jelentősen engednünk kéne.

PLANET Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Planet Budapest

A Planet Budapest 2021 legnagyobb fenntarthatósági kiállítása, amit november 29. és december 5. között fognak megrendezni Budapesten. A visegrádi országok által szervezett expó célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a  környezeti, társadalmi és gazdasági problémákra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív, az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatók.

Az egy hét alatt többek között lesznek szakmai programok, fiataloknak szóló foglalkozások, V4-es innovációkat bemutató előadások, és ismeretterjesztő szabadidős programok is. Ezenkívül a Munch-csal és a “MENTSD MEG, HASZNÁLD ÚJRA” projekt többi résztvevőjével is találkozhatsz.

Az expóra a lenti gombon tudsz regisztrálni az ingyenes jegyekért!

Kategóriák: Fenntarthatóság, Tippek