Barion Pixel

6+1 alternatíva az egyszer használatos műanyagok helyett

6+1 alternatíva az egyszer használatos műanyagok helyett

A globális felmelegedés jelentős része a csomagolások által okozott környezeti terhelésnek köszönhető, nem beszélve arról, hogy évente állatok milliói esnek áldozatul egy-egy eldobott műanyag palacknak, hálónak vagy szívószálnak. Ráadásul 2021. július 1-től egész Magyarországon tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek használata. Ide tartozik például a szívószál, a műanyag tányér és  evőeszköz, illetve a műanyag fültisztító pálcika is. Az új kormányrendelet leginkább a vendéglátóhelyeket érinti, de mivel bizonyos mindennapi használati tárgyak is műanyagból készülnek, ezért nem árt körülnézni a saját otthonunkban, hogy ne a bevásárlás során érjen minket a meglepetés. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek hét alternatívát, melyekkel könnyen helyettesíthetitek az egyszer használatos műanyag tárgyaitokat.

Írta: Belayane Najoua

6+1 alternatíva

Alufólia és folpack helyett – méhviasz

 A méhviasz egy olyan rugalmas, vízlepergető anyag, melyet a méhek a lépek építésénél használnak. Sokféle termék készül belőle, amik nemcsak környezetvédők, de rendkívül strapabírók is. A méhviaszos kendő amellett, hogy frissen tartja az ételt, csomagolhatsz bele zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, kenyeret, ráadásul még a mélyhűtőbe is beteheted. Mosható, többször használható száz százalékos természetes alternatíva, amit a használat után akár komposztálhatsz is. 


Műanyag zacskó helyett – Munch szütyő

A zöldségesnél, pékségben használatos kisméretű műanyag zacskók helyett használj Munch vászon szütyőt. A legjobb, ha mindig hordasz magadnál egy-két darabot, mert a zöldségeken kívül szinte bármit tarthatsz bennük – péksütit, fogkefét, apró-cseprő dolgokat. Ugyanez igaz a vászontáskára is.  

Műanyag flakonos sampon helyett – szilárd sampon

A szilárd sampon ugyanazon az elven működik, mint a hagyományos, “csupán” annyi a különbség, hogy évente akár több kilogramm műanyagot is meg tudsz spórolni vele. A szilárd sampont a nedves hajadon kell végighúzni, majd a képződött habot a szokásos módon lemosni. Egyre több kozmetikai nagyvállalat is próbálkozik alternatív környezetbarát termékkel, így könnyen megtalálhatod a már bevált drogériaüzletekben is.  Egy darab szilárd sampon átlagosan két flakon folyékony samponnak felel meg.

Műanyag ruhacsipesz helyett – fából készült ruhacsipesz

A műanyag egyik legkézenfekvőbb alternatívája a fa, nem hiába dobta újra piacra idén a Lego is az újrahasznosított fából készült legókat. A fából készült ruhacsipeszek nemcsak környezetkímélőbbek, de tovább is használhatjuk őket, erősebbek és szinte ugyanannyiba kerülnek, mint a műanyag alternatíváik. Fából készült termékekre állhatunk át a fogkefe, a fésű, és a körömkefe esetében is. 

Műanyag doboz helyett – saját doboz, vagy Rakun Dobozközösség

A műanyag dobozokat általában csak pár óráig használjuk, amíg az elviteles helyről hazaérünk, leülünk és elfogyasztjuk az ételt, ám egy-egy doboz előállításához kőolaj és egyéb mérgező vegyületek szükségesek, melyeknek az egészségügyi hatása egyértelműen káros, sőt rákkeltő is lehet. Nem beszélve arról, hogy sokan a műanyag dobozokban melegítik meg az ételeket annak ellenére, hogy hő hatására a műanyag megolvad és elkezd vegyülni az étellel – így kvázi a műanyag és az étel keverékét esszük ilyenkor. A Munch-nál számos olyan étterem közül választhatsz, ahova viheted a saját dobozodat, így nemcsak a környezetet védheted, hanem saját magadat is. Emellett egy szuper kezdeményezés a Rakun Dobozközösség, amivel hulladékmentesen viheted haza, vagy  rendelheted házhoz az ételt. A Rakunról bővebben itt olvashatsz. 

Műanyag evőeszköz helyett – lebomló evőeszköz

Az alternatív csomagolásokról és a lebomló evőeszközökről egy korábbi cikkünkben írtunk, ahol a Greenstic egyik alapítójával beszélgettünk a fenntartható csomagolás fontosságáról, a háztartásokban alkalmazható praktikákról és a magyarországi fenntarthatósági helyzetről. 

Néző helyett – legyél cselekvő!

Nagyon fontos, hogy minden kis lépés, minden apró döntés, minden egyes fogyasztó számít. Ha csak egy picit is változtatsz a szokásaidon, akkor már hozzájárultál ahhoz, hogy egy élhetőbb, fenntarthatóbb bolygót biztosítsunk nemcsak a mostani generációnak, hanem a jövő generációjának is. Ha pedig a saját cselekedeteiden kívül még meg is osztod a tudásod, a tapasztalataid és ezt a cikket az ismerőseiddel, akkor már igazán elmondhatod magadról, hogy: felelős fogyasztóvá váltál!

Kategóriák: Tippek Címkék: , ,