Shopping Cart

Miért fontos, hogy szezonálisan étkezzünk? – Cseresznyés francia desszert recepttel

Bevezetés

Étkezz szezonálisan! – te is egyre gyakrabban hallod? Habár az már elfogadott tény, hogy a növényi eredetű ételek környezetterhelő hatása jóval kisebb, mint az állati eredetűeké, a szezonális étkezés még gyerekcipőben jár. A kereskedelem globalizációja ma már lehetővé teszi, hogy szinte bármikor, bármilyen ételt élvezhessünk, függetlenül attól, hogy hol élünk, vagy mikor van az adott étel betakarítási időszaka. Mégis ennek a határtalan szabadságnak nagy ára van a környezetre nézve. Ebben a cikkben a szezonális étkezés fontosságát és egy szuper receptet mutatunk be nektek, hogy a muncholás mellett,  otthon is környezetvédő séfek legyetek. Írta: Belayane Najoua

Mit jelent a szezonális?

Minden gyümölcs- és zöldségfajtának megvannak a sajátos igényei az ideális növekedéshez és a megfelelő fejlődéshez. Emiatt a különböző gyümölcsöket és zöldségeket egész évben különböző helyeken és évszakokban termesztik és szüretelik. Például a citrusfélék éghajlatra érzékeny növények, és jobban növekednek olyan helyeken, ahol forró, száraz nyár van, mint például Spanyolország és Olaszország, míg az alma kevésbé érzékeny, ezért Magyarországon szinte egész évben megterem. A szezonális kifejezésnek nincs pontos meghatározása – egyesek szerint a szezonális a helyben szüretelt élelmiszerek szinonimája, mások számára szorosan kapcsolódik a kulturális eseményekhez, míg egy harmadik csoport az ételek eredetének megismerését tekinti a szezonális definíciójának. Egy globálisan is elfogadott csoportosítás szerint kétféle szezonális fogyasztást különböztetünk meg: 1. Globális szezonalitás: Ez olyan élelmiszerekre vonatkozik, amelyeket az adott szezonban állítanak elő, de nem feltétlenül fogyasztanak ott, ahol szüretelték őket. Például az nyári szezonban Dél-Amerikában termesztett és szüretelt banán, amelyet Magyarországon fogyasztanak el. 2. Helyi szezonalitás: Olyan élelmiszerekre vonatkozik, amelyeket a természetes vegetációs időszakban helyben szüretelnek és fogyasztanak. Például a tavasszal termesztett magyar eper, amit a magyar emberek tavasszal fogyasztanak. A helyi szezonalitás szíve-lelke a helyi termelői piacok, a szedd magad! mozgalmak és a Magyar Termék cédulával ellátott áruk is.

Júniusban szezonális gyümölcsök és zöldségek

Júniusban rengeteg finom zöldségnek és gyümölcsnek van a szezonja, így ezernyi lehetőség közül válogathatunk, ha éppen egy finomat főznénk. Spárga: ezek az utolsó pillanatok, hogy frissen tudunk spárgát venni, hiszen az év többi részében nem lesz lehetőségünk frissen hozzájutni. Rebarbara: a rebarbarát remekül fel lehet használni süteményhez, kompóthoz vagy  krémleveshez. Sárgadinnye: a magyar sárgadinnye szezonja hamarabb kezdődik, mint a görögdinnyéé, így már júniusban is hozzájuthatunk a friss, édes magyar sárgadinnyéhez. Újburgonya: a szezonja májustól júliusig tart, ezért érdemes most vásárolni és püréként, vagy akár héjában sülve elkészíteni. Cseresznye és meggy: a szezonjuk június második felétől indul be igazán és az elmúlt években még nagyobb népszerűségnek örvend a szedd magad akciók miatt. Az ország számos helyén szedhetünk magunk cseresznyét és meggyet, ami egy szuper családi program is lehet. Mi a Munch-nál imádjuk a cseresznyét, ráadásul vannak partnereink, ahol akár meg is mentheted őket, ezért egy cseresznyés recepttel készültünk Nektek!

Cseresznyés clafoutis

A clafoutis egy francia desszert, amely sűrű palacsintatésztából és magozatlan cseresznyéből készül. (ugye milyen jól hangzik, hogy nem kell külön kimagozni a cseresznyét) Az eredeti recept szerint a mag különösen fontos, ugyanis a sütésnél a magok az aromájukkal ízesítik a tésztát. A helyiek annyira büszkék a saját receptjükre, hogy a Francia Akadémiát is sikerült meggyőzniük, hogy csak a fekete, magozatlan cseresznyéből készült desszertet nevezhetjük hamisítatlan clafoutis-nak. Ettől függetlenül a világ minden táján készítik, és nemcsak cseresznyével. Hozzávalók:
  • 50 dkg cseresznye (nehogy kimagozzuk)
  • 10 dkg cukor
  • 125 gramm liszt
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
A cseresznyét megmossuk, megszárítjuk és a szárakat eltávolítjuk. Majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Majd szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a cseresznyét, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük