Barion Pixel

Miért rossz a pálmaolaj és mit válasszunk helyette?

Bevezetés

Az olajpálma az a növény, amit biztos, hogy te is eszel, veszel, naponta használsz. Ott van a tányérodon, a szádon, a bőrödön és az autódban. Nem lehet kiiktatni az életedből, mert nincs másik olyan olajtermő növény, ami ilyen kevés munkával ekkora hasznot hoz. A pálmaolaj többek között széppé varázsolja az ételek színét, javítja a kozmetikai cikkek textúráját és meghosszabbítja az ételek szavatosságát. A probléma csupán az, hogy a pálmaolajért  komplett erdőket és fajokat írtanak ki, melyek örökre eltűnnek a Föld színéről.
Írta: B.N.
Keksz pálmaolajjal

Mi az a pálmaolaj?

Az olajpálma nem 21. századi újdonság. Már az ókorban is használták sütőolaj, tüzelő és kozmetikai cikkek előállítására. Mégis a 20. század végén lett egyre népszerűbb, amikor a mamutcégek rájöttek, hogy az olajpálma legyőzhetetlenül hatékony. A hatékonysága pedig három kulcsfontosságú tényezőben rejlik:

  • nagyon kevés termőterületre van szüksége

  • szinte maradéktalanul felhasználható

  • az állaga lehetővé teszi, hogy az iparágak nagy része felhasználhassa.

Más növényi olajok, mint a repce és a szója sokkal egészségesebbek, ugyanakkor az előállításuk sokkal drágább. Egy ideális környezetben az olajpálma 25-ször produktívabb tud lenni, mint a szója. Vállalkozói szemmel nézve ez egy elég kecsegtető lehetőség.

Ám nemcsak a költséghatékonyság szól a pálmaolaj mellett, hanem a tulajdonságai is, hiszen a pálmaolaj teszi lehetővé, hogy a kekszek ropogósak legyenek, a mogyorókrém ne folyjon le a reggeli kenyeredről, a rúzsod pedig még a maszk alatt is megmaradjon.

Orángután bébi és az anyukája

Habár a fent említett élelmiszertechnológiai szempontból a legelőnyösebb növényi olaj, környezetvédelmi és egészségügyi szempontból katasztrófális hatásai vannak. Borneó az esőerdők 90%-át, míg Szumátra a 97%-át vesztette el 36 év alatt. Az erdők irtása leginkább az orángutánokat érinti, 150 ezer példány esett áldozatul a szándékosan előidézett, bozótirtó tüzeknek. A természetes élőhely zsugorodása miatt a biodiverzitás rohamosan csökken, és 1-2 évtized múlva már az ökológiai funkciót betöltő élőlények pusztulása is érezhető lesz a térségben. A probléma nemcsak az olajpálmával rendelkező országokat érinti, hanem mindenkit. A számok óriásiak és félelmetesek. De nem visszafordíthatatlanok. Mutatjuk, hogy mit tehetsz egy  fenntarthatóbb jövőért.

Mit tehetsz a pálmaolaj romboló hatása ellen?

A másik megoldás rajtunk múlik. Az már világos, hogy az olajpálmát a mai lehetőségek mellett képtelenség kiiktatni az életünkből. Mindenhol ott van, és egy darabig sajnos ott is lesz. A megoldás a kereslet csökkentésében lehet. A megtermelt ételek nagy százaléka a kukában végzi. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba, ami azt jelenti, hogy az ételekkel együtt a pálmaolajat is a kukába dobjuk. Azt a pálmaolajat, amiért lehet, hogy egy egész orángután család vesztette el a lakhelyét. A megoldás egy részét képezheti az, hogy nem dobunk ki élelmiszert sem a vendéglátóhelyeken, sem a háztartásunkban. Ebben segít a Munch! Ha a Munchon vásárolsz, akkor nemcsak az itthoni élelmiszerhulladékot csökkented, hanem a pálmaolaj iránti keresletet is, amivel erdőket, állatcsaládokat és a Földet mentheted meg. 

Akció!

Minaret Hotel Reggeli Munch

3200 Ft1700 Ft -46%
3 maradt
10:30 - 15:00 átvehető
Akció!

Brácsa Brunch Édes Pékáru Munch

3000 Ft1500 Ft -50%
Elfogyott
18:30 - 19:30 átvehető
Akció!

Tüzestál Étterem Egytálétel Munch

4000 Ft2000 Ft -50%
2 maradt
18:00 - 20:30 átvehető
Akció!

Ínyenc Kert Étterem Menü Munch

2600 Ft1300 Ft -50%
Elfogyott
Zárva
Akció!

Fornetti Baja Gránátos utca Munch

2300 Ft1150 Ft -50%
Elfogyott
18:00 - 19:00 átvehető
Akció!

Brácsa Brunch Sós Pékáru Munch

3000 Ft1500 Ft -50%
Elfogyott
18:30 - 19:30 átvehető
Akció!

Brácsa Brunch Szendvics Munch

2500 Ft1250 Ft -50%
Elfogyott
18:30 - 19:30 átvehető
Akció!

Tüzestál Étterem Leves Munch

2250 Ft1125 Ft -50%
3 maradt
18:00 - 20:30 átvehető

További tippek

Tájékozódj: Rengeteg kozmetikumban, élelmiszerben és tisztítószerben használnak pálmaolajat, ráadásul sok-sok különböző néven tüntethetik fel. Ezért az első lépés mindenképpen a tájékozódás. Íme egy rövid lista azokról a kozmetikai összetevőkről amiket gyakran pálmaolajból készítenek: palmolein, glyceryl stearate, palm kernel oil, palmolein, palmate, sodium palmate, glyceryl stearate, sodium laureth sulphate.

Kevesebb autó: Ha kocsival jársz, biodízel használata helyett inkább használd kevesebbet az autót, válaszd a tömegközlekedést vagy a biciklit.

Figyeld az emblémát: Már alakult néhány szervezet, melyek az egyes termékek besorolásával foglalkoznak és a kritériumoknak megfelelő termékeket ellátják a pálmaolajmentes vagy a fenntartható forrásból származó pálmaolaj emblémával. Habár sok vita volt ezen szervezetek működéséről és hitelességéről, az biztos, hogy az emblémával ellátott termékek egy fokkal jobbak, mint a hagyományos gazdálkodással kitermelt pálmaolajat tartalmazó termékek. 

google-site-verification: google79af772cf81e61e2.html
Kategóriák: Fenntarthatóság Címkék: , ,