Bevezetés
Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Az ökológiai gazdálkodás a környezet és az ember közötti hosszú távú egyensúly megőrzését tartja szem előtt.
Írta: Belayane Najoua
Az ökológiai gazdálkodás, mint fogalom
Az ökológiai gazdálkodás alapelveit és céljait közel 100 évvel ezelőtt határozták meg, amikor a mezőgazdaság kemizálása elindult. Az ökológiai gazdálkodás legfőbb alapelve, hogy a termelés során a helyi erőforrásokat és az ökológiai folyamatokat részesítse előnyben a külső erőforrásokkal szemben. A növényvédelemre, tápanyag utánpótlásra használható anyagok és a feldolgozás során alkalmazható adalék- és segédanyagok használatát szigorúan szabályozzák. Az ökológiai gazdálkodásban tartott állatokat nem kezelik antibiotikumokkal, nem kapnak hormonokat és megfelelő tartási körülményeket biztosítanak számukra, az állat-jólét elveit szem előtt tartva. Az ökológiai gazdálkodás kizárja a genetikai módosítás minden formáját és nagyon fontos alapelve az állatok jólétének biztosítása. Tehát nemcsak az emberi egészség szempontjából van jelentősége, hanem a környezetvédelem miatt is.
Az ökológiai gazdálkodás:
- megőrzi a biológiai diverzitást
- fokozza a talaj termelékenységét
- takarékoskodik a nem megújuló erőforrásokkal
- védi a felszín alatti és felszíni vizeket
- csökkenti a gazdálkodó kiszolgáltatottságát a külső tényezőkkel szemben
Magyarország és az ökológiai gazdálkodás
Magyarországon egészen a 21. század elejéig nem volt jelentős az ökológiai gazdálkodás volumene, de ez az uniós költségvetési programnak köszönhetően 2014-ben ez megváltozott. Hazánkban 2015 és 2019 között több mint kétszer annyian kapcsolódtak be az organikus szemléletű mezőgazdasági termelésbe, mint a korábbi években együttvéve. Egy új lendületet fog hozni a 2021 után életbe lépő Green Deal, miszerint 2030-ra 25%-ra kell növelni a bio területek arányát az Unióban – ez jelenleg itthon 5,7%.
Az ökológiai gazdálkodás hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez, így fenntarthatóbbá teszi a globális élelmiszerellátást. Partnereink között a Falu Delikát kizárólag magyar kistermelők termékeit árusítja – olyan háztáji termékeket, amik nem utaztak napokat, így szennyezve a levegőt, nem rombolták le a biológiai diverzitást és nem kellett embertelen körülmények között tartani az állatokat, hogy később azt asztalodon lehessenek. Ha téged is magával ragadott a “vegyél hazait, védd a környezeted mozgalom, akkor csapj le a Falu Delikát munch-ra. Holnap pedig látogass meg egy kistermelői piacot! A Munch-al és a piaccal nemcsak a magyar mezőgazdaságot támogatod, hanem a környezetet is véded.
Olvasnál még tovább?
A gyümölcsök Bear Grylls-e – Főszerepben a mindent túlélő alma
Kattints ide