Barion Pixel

Vegyél hazait, védd a környezeted!

Bevezetés

Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Az ökológiai gazdálkodás a környezet és az ember közötti hosszú távú egyensúly megőrzését tartja szem előtt. 

Írta: Belayane Najoua

Az ökológiai gazdálkodás, mint fogalom

Az ökológiai gazdálkodás alapelveit és céljait közel 100 évvel ezelőtt határozták meg, amikor a mezőgazdaság kemizálása elindult. Az ökológiai gazdálkodás legfőbb alapelve, hogy a termelés során a helyi erőforrásokat és az ökológiai folyamatokat részesítse előnyben a külső erőforrásokkal szemben. A növényvédelemre, tápanyag utánpótlásra használható anyagok és a feldolgozás során alkalmazható adalék- és segédanyagok használatát szigorúan szabályozzák. Az ökológiai gazdálkodásban tartott állatokat nem kezelik antibiotikumokkal, nem kapnak hormonokat és megfelelő tartási körülményeket biztosítanak számukra, az állat-jólét elveit szem előtt tartva. Az ökológiai gazdálkodás kizárja a genetikai módosítás minden formáját és nagyon fontos alapelve az állatok jólétének biztosítása. Tehát nemcsak az emberi egészség szempontjából van jelentősége, hanem a környezetvédelem miatt is. 

 

Az ökológiai gazdálkodás:

  • megőrzi a biológiai diverzitást 
  • fokozza a talaj termelékenységét 
  • takarékoskodik a nem megújuló erőforrásokkal
  • védi a felszín alatti és felszíni vizeket
  • csökkenti a gazdálkodó kiszolgáltatottságát a külső tényezőkkel szemben

Magyarország és az ökológiai gazdálkodás

Magyarországon egészen a 21. század elejéig nem volt jelentős az ökológiai gazdálkodás volumene, de ez az uniós költségvetési programnak köszönhetően 2014-ben ez megváltozott. Hazánkban 2015 és 2019 között több mint kétszer annyian kapcsolódtak be az organikus szemléletű mezőgazdasági termelésbe, mint a korábbi években együttvéve. Egy új lendületet fog hozni a 2021 után életbe lépő Green Deal, miszerint 2030-ra 25%-ra kell növelni a bio területek arányát az Unióban – ez jelenleg itthon 5,7%. 

Az ökológiai gazdálkodás hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez, így fenntarthatóbbá teszi a globális élelmiszerellátást. Partnereink között a Falu Delikát kizárólag magyar kistermelők termékeit árusítja – olyan háztáji termékeket, amik nem utaztak napokat, így szennyezve a levegőt, nem rombolták le a biológiai diverzitást és nem kellett embertelen körülmények között tartani az állatokat, hogy később azt asztalodon lehessenek. Ha téged is magával ragadott a vegyél hazait, védd a környezeted mozgalom, akkor csapj le a Falu Delikát munch-ra. Holnap pedig látogass meg egy kistermelői piacot! A Munch-al és a piaccal nemcsak a magyar mezőgazdaságot támogatod, hanem a környezetet is véded. 

Olvasnál még tovább?

A gyümölcsök Bear Grylls-e - Főszerepben a mindent túlélő alma
Kategórie: Fenntarthatóság Značky: , , ,