Barion Pixel

Grillezés környezettudatosan – Faszén, villany vagy gáz? Tisztítás természetesen!

Bevezetés

A nyár beköszöntével előkerülnek a grillsütők, hiszen nincs is jobb egy szabadtéri sütögetésnél, akár otthon a kertben, akár nyaralás közben végezzük. Ugyanakkor a grillezés komoly környezeti hatássokkal jár  – CO2 kibocsátás, hulladékfelhalmozás és a bioszféra károsítása. Ebben a cikkben megmutatjuk melyek a legkörnyezetkímélőbb grillezési és tisztítási alternatívák.

Írta: B.N.

Faszén újragondolva

Ettől lesz talán a legjobb íze az ételnek, ám a Sheffield Egyetem kutatása szerint egy négyfős vacsora elkészítése során annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mintha autóval 130 kilométer utaztunk volna. Egy grillezés 5,8 kilogramm CO2 kibocsátást jelent fejenként. A kibocsátást lehet csökkenteni azzal, ha például a marhahúst csirkére vagy tofura cseréljük, hiszen egy vegán grillvacsora kevesebb, mint 2 kilogramm CO2 károsanyag-kibocsátással jár. 

Egy másik lehetőség, ha fenntartható faszénnel sütögetünk. A Tom Cococha nevű cég által gyártott Tom Coco BBQ Grill-brikettet Indonéziában magas minőségi előírások mellett állítják elő a kókuszdió héjából. A brikettet más, kókuszból származó bio-készítmények melléktermékeinek újrahasznosításával állítják elő. Az általuk előállított brikett mintegy hat órán keresztül parázslik, és viszonylag kevés hamu marad utána.

Miller Holz nevű cég fából készíti a termékeit. A fa a saját általuk telepített erdőből származik, amivel nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Paraguay visszanyerhesse korábbi zöld arculatát. Paraguay erdőinek nagy része ugyanis a túlzott fakivágás miatt megsemmisült, pedig a szubtrópusi éghajlat ideális feltételeket kínál a különböző  fafajok számára. A Miller Holz faszén leginkább eukaliptuszfélékből készül. 

Grillezés gázzal a család érdekében

Habár a földgáz nem megújuló erőforrás a faszénhez és a villanyhoz képest a ennek a grillezési alternatíva a legkörnyezetkímélőbb. A faszénhez képest a gáz fele annyi városanyagot bocsát ki, így a család is kevesebbet lélegez be. A gáz pozitívuma még, hogy gyorsan felforrósodik, így rövidebb idő alatt kész az étel. 

shish-kebab-417994_1920

A villany két oldala

Az elektromos grill a legkörnyezetkárosítóbb alternatíva, kivéve ha napelemből származik az energia. A Mother Earth News szerint a hagyományos elektromos grill akár háromszor annyi károsanyagot is kit tud bocsátani, mint a faszén. A károsanyag-kibocsátás nem az ételek elkészítéséből származik, hanem a grill működtetéséhez szükséges energia előállításából. 

Grillezett kacsamell recept

“Az Őrségben minden szer a Pajtába vezet” – éppen ezért mi is arra vettünk az utunkat. Áprilisban a Hatékonyha második adásában a Masterchef egyik sztárjával Farkas Richárd séffel főztünk, aki egy szuper receptet mutatott, amiben a fenyőágon füstölt fürjtojásé és a vadkacsamellé a főszerep. Amellett, hogy a fogás egy igazi kulináris ízutazás, a környezetvédelemet is szem előtt tartja. 

Természetes tisztítás

A grillezés utáni tisztítást senki sem kedveli, de a régi, jól bevált módszerekkel nem kell ipari tisztítószereket használnunk  – elég egy kis só, ecet, hagyma vagy kávézacc és már készen is vagyunk. 

Milyen alapanyagokat és hogyan használhatsz?

Ecet-só: A grillrácsot még este áztassuk be ecet és só keverékébe, így reggel már csak át kell törölnünk és olyan lesz, mint új korában. 

Hagyma: A hagyma nemcsak a főzésnél megkerülhetetlen, de a grillezésénél is. Felezzük meg, tűzzük nyársra, majd forrósítsuk fel és már használhatjuk is rostélytisztítóként. A hagyma  jó megoldás, hiszen a látható szennyeződések mellett a baktériumokat is eltávolítja, tehát egyfajta fertőtlenítő hatással bír. 

Kávézacc: A kávézaccot úgy használhatjuk, mint a dörzspapírt. Nincs más teendő, mint tegyük a kávézaccot egy szivacsra, és kezdjük dörzsölni vele a rostélyt. Végezetül mossuk le a rostélyt meleg vízzel.

Kategóriák: Receptek Címkék: , ,