Barion Pixel
Csak egy csésze kávé, mégis globális hatása van – Mi az az etikus kávé és hogyan teszi jobbá a Földet?

Bevezetés A Földön naponta megközelítőleg 1,6 milliárd csésze kávét fogyasztunk, ami több mint 125 millió ember megélhetését biztosítja. Ugyanakkor a kávé termesztésére nagy hatással van a globális klímaváltozás, így több millió ember megélhetése is veszélybe kerül. Mégis van egy megoldás, amellyel a kis gazdák is sikeresen tudnak szembenézni a klímaváltozás negatív hatásaival. Ez pedig a Olvasd tovább

Olvasd tovább
Kiderült, melyik országban indul nemzetközi útjára a Munch, a magyar ételmentő alkalmazás

Bevezetés A Munch egy éves lett, amit egy zártkörű sajtóbeszélgetéssel és egy margitszigeti piknikkel ünnepeltünk meg. Az esemény apropója nemcsak az évforduló volt, ugyanis nagy bejelentést tettünk – a Munch külföldön is elindul.  Képek: Rácmolnár Milán // thevip Új ország, új kihívások! A július 22-én megtartott zártkörű sajtóbeszélgetésen, ahol lehetőség nyílt az alapítókkal és a csapat tagjaival is kötetlenül beszélgetni, Olvasd tovább

Olvasd tovább
Grillezés környezettudatosan – Faszén, villany vagy gáz? Tisztítás természetesen!

Bevezetés A nyár beköszöntével előkerülnek a grillsütők, hiszen nincs is jobb egy szabadtéri sütögetésnél, akár otthon a kertben, akár nyaralás közben végezzük. Ugyanakkor a grillezés komoly környezeti hatássokkal jár  – CO2 kibocsátás, hulladékfelhalmozás és a bioszféra károsítása. Ebben a cikkben megmutatjuk melyek a legkörnyezetkímélőbb grillezési és tisztítási alternatívák. Írta: B.N. Faszén újragondolva Ettől lesz talán Olvasd tovább

Olvasd tovább
5 tipp, amivel nyáron is véded a környezeted – Nyaralás környezettudatosan

Bevezetés A nyári nyaralás alatt gyakran elfelejtjük, hogy a kikapcsolódásunk közepette a környezetünkre is figyeljünk. A  tengerparton hagyott szemét, a grillezés közben keletkezett szén-dioxid gázok és a naptejek miatt a vízbe került mérgező anyagok jelentősen károsítják a környezetet. A cikkben bemutatunk öt tippet, melyekkel te is zöld utazóvá válhatsz a nyaralás alatt. Írta: B.N.  Önkénteskedj Olvasd tovább

Olvasd tovább
Július sztárjai az asztalodon – Fókuszban a cukkini, a kelkáposzta és a fodros kel

Bevezetés Már tavasz óta tapasztaljuk, hogy idén minden egy kicsit később van. Hosszúra nyúlt téli időszak után az átlagosnál hűvösebb volt a március és az április is. Mivel a hajnali mínuszok miatt a föld sokáig fagyos volt, jóval később kerültek szabadföldbe a palánták. Április elején egy kis hóesés is megtréfálta a gazdákat, ami szerencsére nem Olvasd tovább

Olvasd tovább
Miért rossz a pálmaolaj és mit válasszunk helyette?

Bevezetés Az olajpálma az a növény, amit biztos, hogy te is eszel, veszel, naponta használsz. Ott van a tányérodon, a szádon, a bőrödön és az autódban. Nem lehet kiiktatni az életedből, mert nincs másik olyan olajtermő növény, ami ilyen kevés munkával ekkora hasznot hoz. A pálmaolaj többek között széppé varázsolja az ételek színét, javítja a Olvasd tovább

Olvasd tovább
Miért fontos, hogy szezonálisan étkezzünk? – Cseresznyés francia desszert recepttel

Bevezetés Étkezz szezonálisan! – te is egyre gyakrabban hallod? Habár az már elfogadott tény, hogy a növényi eredetű ételek környezetterhelő hatása jóval kisebb, mint az állati eredetűeké, a szezonális étkezés még gyerekcipőben jár. A kereskedelem globalizációja ma már lehetővé teszi, hogy szinte bármikor, bármilyen ételt élvezhessünk, függetlenül attól, hogy hol élünk, vagy mikor van az Olvasd tovább

Olvasd tovább
6+1 alternatíva az egyszer használatos műanyagok helyett

6+1 alternatíva az egyszer használatos műanyagok helyett A globális felmelegedés jelentős része a csomagolások által okozott környezeti terhelésnek köszönhető, nem beszélve arról, hogy évente állatok milliói esnek áldozatul egy-egy eldobott műanyag palacknak, hálónak vagy szívószálnak. Ráadásul 2021. július 1-től egész Magyarországon tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek használata. Ide tartozik például a szívószál, a műanyag tányér Olvasd tovább

Olvasd tovább
Minőségét megőrzi vs fogyasztható – Mi a különbség?

Bevezetés A csomagolt élelmiszereken kétféle jelölést láthatunk, amelyet a fogyasztók többsége nem is különböztet meg. Pedig kis figyelemmel évente akár harminc kilónyi élelmiszer kidobását előzhetjük meg, ha tudjuk, melyik mit jelent. A cikkben a minőségét megőrzi és a fogyasztható jelölés közötti különbségeket elemezzük, hogy legközelebb Te is tudd mikor ehető és mikor selejt az adott élelmiszer! Olvasd tovább

Olvasd tovább
Hatékonyha második rész, Farkas Richárd séffel főztünk

Hatékonyha második rész, Farkas Richárd séffel főztünk “Az Őrségben minden szer a Pajtába vezet” – éppen ezért mi is arra vettünk az utunkat. A Hatékonyha második adásában a Masterchef egyik sztárjával Farkas Richárd séffel főztünk, aki mindent elárult, amit a fenntartható vendéglátásról tudni kell. Írta : Belayane Najoua Medvehagyma leves, fenyőágon füstölt fürj tojással – Olvasd tovább

Olvasd tovább