Barion Pixel

Minőségét megőrzi vs fogyasztható – Mi a különbség?

Bevezetés

A csomagolt élelmiszereken kétféle jelölést láthatunk, amelyet a fogyasztók többsége nem is különböztet meg. Pedig kis figyelemmel évente akár harminc kilónyi élelmiszer kidobását előzhetjük meg, ha tudjuk, melyik mit jelent. A cikkben a minőségét megőrzi és a fogyasztható jelölés közötti különbségeket elemezzük, hogy legközelebb Te is tudd mikor ehető és mikor selejt az adott élelmiszer!

Írta: Belayane Najoua

Minőségét megőrzi

A „minőségét megőrzi” felirat után álló dátum azt jelenti, hogy az élelmiszer a megadott időpontig őrzi meg az elvárt minőségét azaz a feliraton szereplő dátum után is biztonságos az élelmiszer fogyasztása, csupán az élelmiszer íze és állaga veszíthet az előírt minőségből. 

A minőség megőrzési időt olyan élelmiszereken tüntetik fel, amelyek a jelzett dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek (például a konzervek, kekszek, vagy a fűszerek), illetve gyártói garanciával már nem rendelkeznek.
Tehát a gyártó addig a bizonyos napig garantálja, hogy az adott élelmiszer állagában, minőségében és megjelenésében is a legjobb. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a javasolt dátum után már nem fogyasztható.

“Minőségét megőrzi” dátum után?

  1. Ellenőrizd a csomagolás sértetlenségét (nem lyukadt-e ki a zacskó, nem melegedett-e fel túlságosan, nem nyílt-e ki véletlenül a konzerv stb). Ha már kinyitottad, akkor a csomagoláson levő “felnyitást követő” utasításokat kövesd. 
  2. Ha a csomagolás rendben van, akkor ellenőrizd az étel színét, szagát és ízét. (semmiféleképpen se használd fel nagyobb mennyiségben, mielőtt nem kóstoltad meg) 
  3. Ha ezek rendben vannak, akkor még bátran fogyaszthatod.

Fogyasztható

A „fogyasztható” felirat után álló dátum azt jelenti, hogy az élelmiszer fogyasztása csak addig biztonságos – azaz a dátum után lehetőség szerint ne használd fel az ételt, mert egészségügyi kockázatai lehetnek. 

A fogyaszthatósági idő a legfontosabb dátum, melyet étel és élelmiszer biztonsági okokból szem előtt kell tartani. A fogyasztható kifejezést az olyan gyorsan romló élelmiszerek esetében használják, mint például a húsáru, tejtermék, a tojás. Az élelmiszeripar ezeket a dátumokat azért határozza meg, hogy eddig tudják garantálni a termékek elfogyasztásának biztonságát. Általánosságban elmondható, hogy 5-10 nappal a tényleges fogyaszthatósági időt megelőző dátumot tüntetik fel a csomagoláson a maximális biztonság érdekében.

Közel van a fogyaszthatósági dátum?

 

  1. Ha a fogyaszthatósági dátum napján észreveszed a jelzést, akkor aznap még simán főzhetsz belőle valami finomat.
  2. Ha éppen nincsen semmi ötleted a főzésre, vagy van otthon meleg étel, akkor fagyaszd le. Ám figyelj, hogy később a kiolvasztást követő 24 órában felhasználd.

A munchok minősége és fogyaszthatósága

Az oldalon árusított munchok egytől-egyig a minőség megőrzési időn belül vannak, tehát a fogyasztásuk teljesen biztonságos. A munchok egyedisége csupán az, hogy ezek az élelmiszerek a nap végén a kukába kerülnének az Ételmentők nélkül, miközben kiváló minőségű, fogyasztható és minőségi termékekről van szó. A Munch már a kezdetektől folyamatos kapcsolatban van a Nébih-el, hogy az összes élelmiszerbiztonsági intézkedésnek megfeleljünk. 

Tehát a minőség, a környezettudatosság és a kedvezmények garantáltak. Már csak Te hiányzol a képletből! Gyere és legyél Te is Ételmentő!

Akció!

Black Hole Shawarma Óriás Tortilla Munch

6000 Ft3000 Ft -50%
5 maradt
17:00 - 21:00 átvehető
Akció!

Les Fleurs Kicsi Vágott Virág Munch

3000 Ft1500 Ft -50%
Elfogyott
12:00 - 18:00 átvehető
Akció!

Yerbamigos Yerba Mate Kombucha Tea

4500 Ft1800 Ft -60%
Elfogyott
10:00 - 16:30 átvehető
Akció!

Rétescake hagyományos rétes Munch

1860 Ft1050 Ft -43%
Elfogyott
12:00 - 17:30 átvehető
Akció!

Édes’N Mentes Sütemény Munch

3700 Ft1890 Ft -48%
Elfogyott
09:00 - 18:00 átvehető
Akció!

Erhardt Pékség – Pozsonyi út Munch

2000 Ft1000 Ft -50%
Elfogyott
07:00 - 17:55 átvehető
Akció!

Erhardt Pékség – Bánfalvi út Munch

2000 Ft1000 Ft -50%
Elfogyott
09:00 - 15:00 átvehető
Akció!

Brew Brothers tej Munch

3000 Ft1499 Ft -50%
Elfogyott
16:00 - 18:00 átvehető
Kategóriák: Fenntarthatóság Címkék: , ,