Barion Pixel

Négy könyv ha tisztában akarsz lenni a klímahelyzettel

Bevezetés

Napjaink legégetőbb problémája a klímaváltozás. Az elmúlt száz évben több, mint 1 fokkal nőtt meg az átlaghőmérséklet, és eddig soha nem látott módon csökkent a biodiverzitás. Tisztában vagyunk-e a klímaváltozás lehetséges hatásaival? Tudjuk-e, hogy melyek a legfontosabb problémák, és hogyan kezeljük őket először? Vajon kihasználjuk-e az összes lehetőséget amivel környezettudatosabbá tudnánk tenni a mindennapjainkat? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ és a jó hír, hogy megtaláltuk őket. Íme négy könyv, ami segít kiigazodni a klímaváltozás útvesztőjében.

Írta: Belayane Najoua

Mike Berners-Lee: Nincs B bolygó – Kézikönyv a sorsdöntő évekhez

A világ élelmezése, klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, antibiotikum-rezisztencia, mindent elárasztó műanyagok – az emberiség előtt álló problémák és akadályok sora szinte végtelennek tűnik. Melyek a legfontosabb problémáink, és hogyan kezeljük őket először? Vajon mindannyiunknak vegetáriánusnak kell lennünk? Hogyan vegyük igénybe a repülőgépet egy alacsony szénkibocsátású gazdaságban? Hogyan kontrollálhatjuk a technológiát? És a számtalan kérdés közül talán a legfontosabb: mit tehetünk mi, személy szerint, a globális kihívások megoldására? Lenyűgöző tények, elemzések, gyakorlatias cselekvési tervek. A kötet hiánypótlónak tekinthető, hiszen egyszerre vizsgálja a lehető legszélesebb perspektívában korunk szinte összes környezeti és gazdasági kihívását, és kérdőjelezi meg azt, ahogyan élünk és gondolkodunk.

Kerry Emanuel: Amit a klímaváltozásról tudunk

Sokan úgy gondolják, hogy a klímaváltozásról már mindent leírtak. Ez több okból sem lehet igaz: lehetetlen, hiszen e sorok írása közben is változik. Az irányon és a mértékén zajlik a politikai, gazdasági, társadalmi viták nagy része. Kerry Emanuel, amerikai professzor könyve egyedi, mert nem akar eredményt hirdetni az “alarmisták” és “szkeptikusok” között: tudja, hogy ez a meccs nem róluk szól. A meccs mindenkiről szól. Rólad. Rólam. Rólunk.

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Sokan olvassák az Ökoanyu blogot, ezért nekik nem mond újat Nagy Réka neve, de talán még azok is hallottak már róla, akik nem kifejezetten követnek környezettudatos oldalakat. Az Ökoanyu a konyhában fontos problémákra világít rá, felkutatja az újabb trendeket, utánajár a teflon, vagy a pálmaolajat tartalmazó pattogatott kukorica rejtélyének és beszámol a reményteli tendenciákról. Rengeteg olyan terméket veszünk meg, amik környezetszennyező módon készülnek, felesleges a csomagolásuk, vagy csak egyszerűen a kukában landolnak, mert soha nem fogjuk elfogyasztani őket. Rengeteg apró trükköt, ötletet ad az alapkonyhánk felszerelésére, a kamra és a hűtőszekrény optimális kialakítására. Ez a könyv segít abban, hogy a bevásárlás és a konyha is zöldebb legyen.

Paul Hawken: Visszafordítható – 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításához

Legutolsóként pedig egy kutatók, szakemberek és elkötelezett politikusok által összeállított hiánypótló könyvet ajánlunk nektek, ami egy javaslatcsomagot mutat be nektek a klímakatasztrófa megállítására. A klímaváltozás kapcsán megjelenő riasztó hírekkel szembesülve nehéz átlátni, hogy mit tehetünk a válság elhárításáért a kormányok, települések, vállalatok és az egyének szintjén. A hiánypótló könyv 100 innovatív megoldást mutat be mindenki számára az élet különböző területeiről. Megismerhetünk már alkalmazott technológiai újításokat és szemléletformáló kezdeményezéseket, sőt még fejlesztés alatt álló terveket is.

Képek forrása: libri.hu, moly.hu, Pixabay

Kategóriák: Fenntarthatóság, Tippek Címkék: , , ,