Barion Pixel

Pénztárcával a klímaválság ellen – Hova fektesd a pénzed, hogy gyorsan megtérüljön?

Bevezetés

A zöld befektetések már régóta nagy népszerűségnek örvendenek. A gazdasági haszon mellett az etikai szempontok is meggyőző érvek lehetnek. De vajon egy átlagember pénztárcája is megengedheti magának a zöld befektetéseket? Hol, mennyiért és miként lehet zöld kötvényeket vásárolni, hogy ne csak a bicikli használatával, hanem az okos pénzügyeinkkel is hozzájáruljunk a klímaválság elleni harchoz?

Írta: Belayane Najoua

Érdemes zöldbe fektetni?

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy a “zöld” iparág hoz-e egyáltalán profitot. A 20. század folyamán már elindult egy úgynevezett zöld forradalom, ami mára, a legfrissebb adatok szerint már beérett. 

Eddig a pontig a zöld vállalkozásoknak sokkal nagyobb kezdőtőkére és technológiai fejlesztésekre volt szüksége, mint egy hagyományos versenytársnak, viszont az éghajlatváltozáshoz való hozzáállás merőben megváltoztatta ezt a dolgot. Az államok, bankok egyre nagyobb arányban adnak támogatást a fenntartható vállalatoknak és ez megkönnyíti a kezdeti nehézségeket. Később ezek a cégek lesznek a világ legértékesebb vállalatai. 

 

Ezt jól mutatja az a tény, hogy az ESG-alapok, azaz a környezeti (environment), társadalmi (social) és felelős vállalatirányítási (governance) szempontokat szem előtt tartó alapok a válsághelyzet alatt jobban teljesítettek, mint “hagyományos” társaik. Az ESG-alapokba idén júliusba rekordmennyiségű tőke áramlott, összesen 128 milliárd forint. 

Mibe fektessek? Hol találom őket?

A legtöbb zöld befektetési lehetőség megtalálásához jó kiindulási pontot adhatnak a zöld alapok. Ebbe  csoportba csak olyan cégek kerülhetnek be, melyek társadalmilag tudatosan tevékenykednek és a környezetvédelem is prioritást élvez a menedzsment és az operáció részéről. 


Egy másik lehetséges lépés, ha szétnézünk a részvények piacán, azaz a tőzsdén. Itt találhatunk kisebb startup cégeket is, amelyek új környezetbarát technológiákat dolgoznak ki és kezdőtőke, esetleg fejlesztésekhez szükséges tőkeszerzés miatt bocsátanak ki részvényeket. 


A zöld iparágakat célzó beruházások növelésével a kormányok is megpróbálnak egy efelé irányuló tendenciát kialakítani. Magyarország 2020 nyarán bocsátotta ki első zöld kötvényeit, amik habár egy kritikus gazdasági helyzetben kerültek a piacra, mégis nagy kereslet volt rájuk. Ezek a befektetések inkább nagyobb volumenű tőkét kívánnak, de hatással lehetnek az egész piacra és a befektetők magatartására is. Ráadásul már nemcsak az államok, hanem a bankok is egyre több zöld betétet kínálnak, amiknél jóval alacsonyabbak a belépési összegek. 


Ilyen péládul az OTP Bank Klímaváltozási Alapja, illetve a K&H ökoalapja. 

Mikor térül meg?

A zöld beruházások megtérülési ideje általában hosszútávú. Hazánkban egy energetikai zöld alap megtérülési ideje nagyjából 10-20 év, de például a fent említett Klímaváltozási alap megtérülési ideje akár 5 év is lehet. A leghosszabb futamidejű zöld kötvény Magyarországon 31 éves, míg az átlagos futamidő 13 év. Mivel a lakossági befektetésnél általában rövidebb megtérülési időt szeretnénk, ezért más befektetési formákban is érdemes gondolkodni. 

 

 

Léteznek ugyanakkor már a tudatos jövőtervezésre fókuszáló befektetések is, mint a nyugdíjalapok. Hazánkban sajnos ma még csak kevés zöld tematikájú nyugdíjpénztári portfólió választható, ellentétben a nyugati országok piacaival.

Kategóriák: Tippek Címkék: , , ,