Bevezetés
Az újévi fogadalmak között sokszor szerepel valamilyen fenntarthatósággal kapcsolatos fogadalom – “környezettudatosabb leszek”, “vegetáriánus leszek”, “nem vásárolok felesleges dolgokat”, vagy éppen “nem pazarolok több ételt”. Ebben a cikkben összegyűjtöttük 2022 legnépszerűbb ételmentő tippjeit, amiket egyszerűen beépíthetsz 2023-ban is a mindennapjaidba. Nem kell más csak egy kis elszántság és kitartás!
1. Ételmentő tipp : Fűszermentő “jég” kocka
A zöldfűszerek elengedhetetlen kellékei a konyhának, ugyanakkor nem mindig lehet kapni frisset belőlük, ráadásul általában csak nagy csomagban árulják. Ezzel a tippel ugyanakkor nem baj, ha csak nagy csomagot tudsz venni, mert akár hónapokra előre is elkészítheted a mindig friss zöldfűszer ízeket adó jégkockáidat. Mutatjuk, hogy mire figyelj!
- Olyan olajat használj, ami bírni fogja azt a hőmérsékletet, amin aztán felhasználod majd a zöld fűszeres csodakockákat. Például az extraszűz olívaolaj remek választás, ha salátához szeretnéd majd használni, de pirított/grill zöldségekhez a napraforgóolaj inkább ajánlott.
- Ügyelj rá, hogy az olaj teljesen ellepje a fűszereket miközben fagyasztod őket.
- Ha nincs elég hely a jégkocka tartódban, két ütemben is fagyaszthatod a zöldeket, a kész kockákat pedig átpakolhatod egy fagyasztózacskóba vagy dobozba.
2. Ételmentő tipp : A boldog avokádó titka
Az avokádó nagy népszerűségnek örvend és egészséges is, de sajnos nem a legkörnyezetbarátabb a fogyasztása Magyarországon, ugyanis elég sokat kell utaznia az asztalunkig. Tehát ha már megvesszük az avokádót, akkor menjünk biztosra és ne hagyjuk megbarnulni, nehogy ki kelljen dobni.
- Miután felvágtuk az avokádót vágjunk fel egy vörös-/lilahagymát is.
- Az avokádó megmaradt részét tegyük bele egy tárolóedénybe és helyezzük mellé a fél hagymát is. És voilá kész is a kis páros, aminek köszönhetően az avokádó nem fog bebarnulni. (a hagymából felszabaduló kénvegyületek lassítják az avokádó oxidálódását, vagyis a barnulását is)
- Utolsó lépésként pedig tegyük be a hűtőbe.
3. Ételmentő tipp : Répamentő recept
Te is szereted a répát, ezért mindig van meglapulva pár a hűtődben? A répa egy csodazöldség hiszen rengeteg mindenbe fel lehet használni, úgy, mint leves, desszert és főétel. De sokszor elfelejtődik, mígnem a hűtő alján találunk rájuk “megfáradva”. Ez az ételmentő recept az elfelejtett, ám annál értékesebb répák reneszánszát teszi lehetővé.
Hozzávalók:
- 1 bögre zab
- 1 tojás
- 2 (fáradt) répa
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 1 ek méz
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fűszerek: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, egy pici só
Elkészítés: Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, majd 180 fokon kb 25 perc alatt készre sütjük.
4. Ételmentő recept : Éljen soká minden bogyós gyümölcs
A bogyós gyümölcsök színe/fajtája/íze határtalan, ezért szinte minden konyhában megtalálhatóak, amikor szezonjuk van. De sajnos nagyon hamar meg is tudnak penészesedni. Ezzel a trükkel viszont egy bombabiztos tippet adunk a penészesedés ellen.
- Egy befőttes üvegbe tölts 1/3 rész ecetet és 2/3 rész vizet, majd tedd bele a bogyós gyümölcsöket.
- Hagyd 20 percig ázni a gyümölcsöket a mixben.
- Mosd át őket.
- Béleld ki a befőttes üveget egy papírtörlővel és tedd bele a gyümölcsöket.
- Utolsó lépésként mehet be a hűtőbe.
5. Ételmentő tipp : Krumplihéj csipsz
Eddig te is kidobtad a krumpli héját? Ha elolvasod ezt a tippet, amivel több százezer embert kiakasztottunk, te is máshogy fogod látni a krumplihéjban rejlő lehetőségeket.
- Mosd meg alaposan a krumplit majd pucold meg.
- Vágd fel tetszőleges csíkokra/kockákra a krumpli héját.
- Szórd meg fűszerekkel (só, bors, csípős paprika ha szereted és bármilyen olyan fűszer, amit szeretsz)
- Hintsd meg egy kis olívaolajjal.
- Tedd be előmelegített sütőbe 200 fokon 20 percre és kész is.
6. Ételmentő recept : Nutellás kávé ételmentő csavarral
Nem okoz nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a Nutella az egyik legkedveltebb édesség szerte a világon. Ugyanakkor szinte lehetetlen a nutellás üvegből az utolsó cseppig elfogyasztani a mogyorókrémet. Bármennyire is próbálkozunk egy kicsi mindig marad benne. Az utolsó tippünkkel viszont egy olyan csavart mutatunk amivel, nemcsak a maradék nutellát mentheted meg, hanem egy szuper finom kávét is csinálhatsz magadnak vagy meglepheted a számodra fontos embereket.
- Tegyél jeget egy magasfalú pohárba és önts rá tejet.
- A nutellás üveget tedd a kávéfőző alá és abba engedd bele a kávét. Így a forró kávé feloldja az üvegben levő maradék nutellát.
- Ha szükséges akkor tedd az üvegre a tetejét és kicsit forgasd meg, hogy a kávé mindenhonnan “lemossa” a nutellát.
- Öntsd rá a jeges tejre a nutellás kávét és kész is.
Reméljük tetszett a cikk és minél több ételmentő tippet be tudsz építeni a 2023-as évedbe. Ha további ötletekre lennél kíváncsi akkor kövess be minket instagramon, illetve olvasgasd a Munch blogját.