Júniusban szezonális gyümölcsök – Főszerepben a cseresznye

Bevezetés

Juhé! Most, hogy eljött a nyár első hónapja, igazi frissítő nyári finomságok kerülhetnek az asztalra anélkül, hogy több ezer kilométert tennének meg előtte. Az előző szezonális cikkünkben az epret, a ribizlit és a málnát emeltük, míg ebben a cikkben a cseresznyéé lesz a főszerep. Bemutatunk egy igazi francia sütit, egy rozés lekvárt és egy ételmentő fagyi receptet.

Írta: Belayane Najoua

Júniusban szezonális gyümölcsök és zöldségek

Cseresznye: Kevesen tudják, de a a görögdinnyéhez hasonlóan a cseresznyének is igen magas víztartalma van: 78-82%. Ahogy a legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek, úgy a cseresznyének is számos jótékony hatása van a szervezetre. A cseresznye fogyasztása természetes módon növeli az energiaszintet, hiszen kalóriaértékét a természetes cukrok adják, melyek fokozzák a jó hangulatot és növelik a test energia szintjét. Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. Ráadásul nagyon sokféleképpen fel lehet használni, amit be is mutatunk majd ebben a cikkben. 

Eper: Ahogy már a májusi szezonális cikkben is írtuk az eper még júniusban is szezonális. A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az ősember is szedegethette és ismerhette. Ennek ellenére sokáig nem termesztették tömegesen, csupán gyógynövényként használták. Ez érthető is, hiszen serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ezenkívül ám akár arcpakolásra, a levelét pedig fogfehérítésre is használhatjuk. 

Málna: Habár manapság a legtöbben már boltban vesszük a málnát, akinek mégis lehetősége van málnát szedni fontos tudni, hogy a málna levele is értékes tápanyagokat tartalmaz. Így a gyümölcsén kívül a levelét is érdemes leszedni, hiszen ízletes teát készíthetünk belőle. A málnalevél teát egyébként a várandósság utolsó hónapjaiban előszeretettel isszák a leendő anyukák, hiszen kitágítja a medence körüli izmokat, ami megkönnyíti a szülést. 

Gyümölcsös ételmentő fagyi

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • A munchban található gyümölcsöket (banán, nyáron nagy eséllyel cseresznye/eper/ribizli stb) karikára vágjuk, és lefagyasztjuk legalább 2 órára. Ha a munchban még sincs banán, akkor érdemes beletenni 2 db túlérett banánt, hogy krémesebb legyen a fagyink.
  • Fagyott állapotban turmixoljuk 2-3 percig, így egyre krémesebb lesz.
  • Hozzáadjuk a joghurtot és a mézet, majd jól összedolgozzuk a mixerrel.
  • Fagyiként is készíthetjük, vagy jégkrémformába töltjük, és 3 órára a fagyasztóba tesszük kínálás előtt. 

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülhess a rendszeres kuponokról és az exkluzív munchos eseményekről 🎊 !

Cseresznyés Clafoutis

Hozzávalók:

  • 500 g cseresznye
  • 100 g sötétbarna nádcukor
  • 140 g liszt
  • 3 db tojás
  • 250 ml tej
  • 1 ½ ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek puha vaj
  • 1 csipet só
  • porcukor a tetejére

Elkészítés:

  1. A kimagozott cseresznyét keverjük össze egy evőkanál barna cukorral, majd tegyük félre.
  2. A tojásokat verjük fel a cukorral.
  3. A liszthez adjuk hozzá a sót, a vajat és a tejet, majd dolgozzuk össze és ezután forgassuk hozzá a felvert tojást is.  
  4. A masszát felezzük meg és az egyik felébe keverjünk kakaóport. Egy kivajazott sütőformába tegyük bele a cukrozott cseresznyét, majd öntsük rá az egyik felére a fehér, a másikra pedig a barna tésztát.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük.
  6. Ha kicsit kihűlt, porcukorral és friss cseresznyével díszíthetjük. Voilá! Kész is van.

Cseresznye + rozé? = Cseresznyelekvár rozéval

Hozzávalók:

  • 1.3 kg cseresznye
  • ½ db citrom leve és héja
  • 1 mk fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 160 ml rozé bor
  • 500 g 2:1 befőzőcukor

Elkészítés:

  1. A cseresznyelekvárhoz magozzuk ki a gyümölcsöket, és tegyük egy nagy edénybe.
  2. Reszeljük hozzá a citrom héját, majd facsarjuk bele a levét is.
  3. Ezután mehet hozzá a kétféle fűszer, a bor, és 10-15 percig főzzük (cseresznyefüggő is), hogy a cseresznye leve és a bor kissé elpárologjon.
  4. Ezután keverjük hozzá a befőzőcukrot, és további 5-6 percig, főzzük kevergetve.
  5. Cseppentsünk egy mokkáskanálnyit egy tányérra, és ha szépen megdermed, akkor jó a lekvárunk.
  6. Ekkor jól átmosott, fertőtlenített üvegekbe töltsük a cseresznyelekvárt, és állítsuk fejtetőre 5 percre. Nagyon jól fel lehet használni süteményekhez, krémes desszertekhez vagy akár egy jó hideg panna cottához.
Kategóriák: Uncategorized