Eper: A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az ősember is szedegethette és ismerhette. Ennek ellenére sokáig nem termesztették tömegesen, csupán gyógynövényként használták. Ez érthető is, hiszen serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ezenkívül ám akár arcpakolásra, a levelét pedig fogfehérítésre is használhatjuk.
Málna: Habár manapság a legtöbben már boltban vesszük a málnát, akinek mégis lehetősége van málnát szedni fontos tudni, hogy a málna levele is értékes tápanyagokat tartalmaz. Így a gyümölcsén kívül a levelét is érdemes leszedni, hiszen ízletes teát készíthetünk belőle. A málnalevél teát egyébként a várandósság utolsó hónapjaiban előszeretettel isszák a leendő anyukák, hiszen kitágítja a medence körüli izmokat, ami megkönnyíti a szülést.
Ribizli: Az már szinte köztudott tény, hogy a görögdinnye víztartalma nagyjából 90%, de azt már kevesebben tudják, hogy a ribizli is közel 85%-os víztartalommal rendelkezik. A másik meglepő tény pedig az, hogy hazánk a világ egyik legjelentősebb feketeribizli-termesztő országa. Egyébként a gyümölcs európai termesztése Hollandiában kezdődött a XVI. században, míg az óceán túloldalán Amerikában a termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított, mert a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre.