Shopping Cart

Májusban szezonális zöldségek és gyümölcsök receptekkel – Eper, ribizli és málna

Bevezetés

A tavasz utolsó hónapja rengeteg finom szezonális zöldséggel és gyümölccsel van tele, így ezt a cikket külön öröm megírni. Májusban a tavasz utolsó szezonális ételein kívül már a nyári szezonálitás előfutárait is élvezhetjük, hiszen ebben a hónapban éli a szezonját az eper, a málna, a ribizli, a brokkoli, zöldborsó, és a kelbimbó is. Ebben a cikkben most a gyümölcsök fognak a középpontban állni, így három nyárhívó receptet hozunk, amivel lelkiekben már készülhetsz is a nyári vakációkra. 

Írta: Belayane Najoua

Májusban szezonális gyümölcsök és zöldségek

Eper: A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az ősember is szedegethette és ismerhette. Ennek ellenére sokáig nem termesztették tömegesen, csupán gyógynövényként használták. Ez érthető is, hiszen serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ezenkívül ám akár arcpakolásra, a levelét pedig fogfehérítésre is használhatjuk. 

Málna: Habár manapság a legtöbben már boltban vesszük a málnát, akinek mégis lehetősége van málnát szedni fontos tudni, hogy a málna levele is értékes tápanyagokat tartalmaz. Így a gyümölcsén kívül a levelét is érdemes leszedni, hiszen ízletes teát készíthetünk belőle. A málnalevél teát egyébként a várandósság utolsó hónapjaiban előszeretettel isszák a leendő anyukák, hiszen kitágítja a medence körüli izmokat, ami megkönnyíti a szülést. 

Ribizli: Az már szinte köztudott tény, hogy a görögdinnye víztartalma nagyjából 90%, de azt már kevesebben tudják, hogy a ribizli is közel 85%-os víztartalommal rendelkezik. A másik meglepő tény pedig az, hogy hazánk a világ egyik legjelentősebb feketeribizli-termesztő országa. Egyébként a gyümölcs európai termesztése Hollandiában kezdődött a XVI. században, míg az óceán túloldalán Amerikában a termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított, mert a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre.

Tízperces epres túrógombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg sovány túró
  • ek Mascarpone
  • dkg kókuszreszelék
  • tk méz
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • tk olaj
  • 20 dkg friss eper
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • ek narancslikőr

Elkészítés:

  1. A túrót nyomkodjuk ki a két tenyerünk között, hogy a felesleges nedvességtől megszabaduljunk, és könnyebben tudjuk majd formázni a gombócokat. 
  2. A kinyomkodott túrót keverjük ki mascarponéval és kókuszreszelékkel, kevés mézzel vagy agave sziruppal édesítsük. Tegyük hűtőbe a formázásig és a tálalásig.
  3. A zsemlemorzsát és a kókuszreszeléket épp csak egy kevés olajjal illatosra pirítsuk egy száraz serpenyőben.
  4. Az epret daraboljuk fel, majd a vanília kikapart magjaival és egy löttyintés narancslikőrrel forraljuk össze.
  5. A kidermedt túrós alapot nedves kézzel formázzuk apró golyókká, majd hempergessük meg a kókuszos prézliben. Végül pedig a gombócokat az epres- vaníliás öntettel kínáljuk.

Krémsajtos tortácskák

Az alaphoz:

  • 10 dkg zabkeksz (vagy omlós keksz)
  • 10 dkg mandula (darált)
  • 5 dkg vaj (olvasztott)

A töltelékhez:

  • 40 dkg krémsajt
  • 1 dl tejföl
  • 7 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 közepes db lime (reszelt héja)
  • 1 fél lime-ból nyert limelé

A díszítéshez:

  • 15 dkg málna (vagy egyéb bogyós gyümölcs: eper, szeder)

Elkészítés:

  1. A muffinsütőt béleljük ki papírral.
  2. A kekszet robotgépben morzsoljuk össze. (Ha nincs robotgépünk, akkor egy műanyag zacskóba téve törjük össze.)
  3. Tegyük tálba a darált mandulát, az olvasztott vajat és a kekszmorzsát, majd keverjük össze. Töltsünk mindegyik papírformába 1-1 kanál tésztaalapot és jól nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe.
  4. A töltelékhez keverjük a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a tojást és a tojássárgáját. Adjuk hozzá a vaníliaaromát és a lime reszelt héját és levét.
  5. A tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztaalapon. Gyümölccsel díszítsük.
  6. Előmelegített sütőben süssük meg, majd kihűlve tegyük hűtőszekrénybe.
  7. A krémsajtos tortácskákat vegyük ki a papírformából, majd friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Gyümölcsös grillezett tortilla pillecukorral

Hozzávalók: 

  • ½ db cukor-, vagy sárgadinnye
  • 100 g ribizli
  • 30 g tejcsoki
  • 4 db tortillalap
  • 4 ek natúr, krémes mogyoróvaj
  • 150 g BBQ Marshmallows (pillecukor)

Elkészítés:

  • A gyümölcsös grillezett tortilla elkészítéséhez először a sárgadinnyét vágjuk apró kockákra, majd szárazzuk le a ribizliszemeket.
  • Ezután a tejcsokit vágjuk apróra. 
  • Egy tortillalapot kenjünk meg  gazdagon mogyoróvajjal, fektessünk rá néhány darab pillecukrot, és tegyünk rá néhány teáskanálnyi sárgadinnyekockát, ribizlit, valamint csokit is.
  • A tortillalapot hajtsuk össze  és oldalanként, a grill hőmérsékletétől függően 2-3 percig süssük.
  • Ha szükséges, a tortillalap széleit néhány csepp vízzel kenjük meg, ettől jobban hajlik, és nem fog megrepedni hajtogatás közben.
  • Ha szép aranybarnára sült, vegyük le a grillről, vágjuk félbe, és a végén ha szeretnénk, akkor csorgathatunk még rá egy kevés mogyoróvajat, és pár szem ribizlivel már tálalhatjuk is.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.