Barion Pixel

Hogyan készíts tökéletes házi vega hamburgert? – Négy ellenállhatatlan környezetbarát recept

Bevezetés

Vega vagy vegán hamburger? Egyre több olyan hamburgeres vendéglátóhely kínál vega vagy vegán opciót, ami egyébként a húspogácsáikról híresek. A cikkben bemutatunk négy olyan hamburger receptet, amik nemcsak a szervezetednek hanem a Földnek is jót tesznek, ráadásul akár otthon is elkészítheted őket.

Vega hamburger zabfasírttal

Hozzávalók:

A fasírthoz: 

  • 25 dkg zabpehely
  • 2 ek zabkorpa
  • 1 ek mustár
  • 1 kis db lilahagyma (apróra vágott)
  • 1 gerezd fokhagyma (apróra vágott)
  • majoranna ízlés szerint
  • borsikafű ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 ek szezámmag (ízlés szerint)
  • 2 ek napraforgó olaj

A hamburgerhez:

  • hamburger zsemle
  • zöldségek
  • sajt
  • tetszés szerinti szósz

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet kevés sós, forró vízzel öntsük majd takarjuk le, amíg megphuhul, és felszívja a vizet. Ha sok lett a víz, öntsük le róla.
  2. A kihűlt masszához adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát – a legjobb, ha géppel aprítjuk -, majd a fűszereket és egy evőkanál mustárt.
  3. A masszához keverhetünk különféle magokat is, majd a 2 evőkanál zabkorpát.
  4. Forrósítsunk olajat  és süssük ki a fasírtokat.
  5. Vágjuk félbe a zsemléket, és először mustárral kenjük meg.
  6. Erre tegyük a zöld leveleket (saláta/spenót).
  7. Helyezzük rá a fasírtot.
  8. Tetszés szerint tegyünk bele a felkarikázott zöldségekből. (hagyma, uborka, paradicsom).
  9. Következnek a sajtszeletek, végül pedig nyomjunk rá ketchupot, majonézt vagy más szószt. 

Vörösbabos-csicseriborsós vega hamburger

Hozzávalók: 

A fasírthoz:

  • 1 konzerv vörös bab
  • 1/2 konzerv csicseriborsó
  • kevés zsemlemorzsa
  • oregánó
  • őrölt kömény
  • olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma

A hamburgerhez:

  • hamburger zsemle
  • zöldségek
  • sajt
  • tetszés szerinti szósz

Elkészítés:

  1. Szűrjük le a vörösbab konzervet és a csicseriborsót, majd tegyük egy mixerbe és adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát, oregánót és őrölt köményt, majd az egészet mixeljük formázható, homogén masszává.
  2. Formázzunk négy pogácsát belőle és tegyük félre. A lilahagymát vágjuk szálasra, és serpenyőben kevés olívaolajon fonnyasszuk meg, majd tegyük félre.
  3. A serpenyőbe ismét öntsünk kevés olajat, majd a babburgereket néhány perc alatt mindkét oldalukon süssük meg. A bucikat vágjuk félbe , kissé pirítsuk meg, majd kenjük meg ketchuppal és/vagy (vegán) majonézzel. Tegyük rá a babpogácsát, a sült hagymát, és néhány levél salátát, majd a bucik tetejével fedjük be. Gazdagíthatjuk paradicsommal, avokádóval, vagy buci helyett tehetjük akár ciabattába is.

Camembertes hamburger

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 80 dkg camembert sajt (4 sajtkocka)
  • 20 g finomliszt
  • 2 db tojás
  • 120 g zsemlemorzsa
  • 3 dl napraforgó olaj
  • 500 g cékla
  • 200 g majonéz
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • 50 g porcukor
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • áfonyalekvár
  • padlizsán
  • rukkola

A hamburgerhez: az előző receptekhez hasonlóan. 

Elkészítés:

  1. A majonézes céklához a céklákat meghámozzuk, négy darabra vágjuk, megfőzzük, lereszeljük, kihűtjük, és összekeverjük a többi alapanyaggal.
  2. A félbevágott hamburger zsemléket megpirítjuk.
  3. A sajtokat bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. A padlizsánt meggrillezzük.
  4. A hamburger pogácsák aljára céklás majonézt teszünk, erre kerül a rukkola, a rántott camembert sajt, a tetejére a grillezett padlizsán borsozva, majd az áfonyalekvár. Tető rá, és készen is vagyunk.

Hamburger franciasalátás zöldborsóval

Hozzávalók:

A fasírthoz:

  • 25 dkg zöldborsó
  • 15 dkg franciasaláta alap
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg trappista sajt (opcionális)
  • 1 közepes db lilahagyma (nagyon apróra vágva)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek paprikakrém
  • 1 ek napraforgó olaj (sütéshez)

A hamburgerhez: az előző receptekhez hasonlóan.

Elkészítés:

  1. Főzzük meg a zöldségeket egyszerre sós vízben. Majd pürésítsük őket (botmixerrel vagy burgonyanyomóval). Darabos legyen, ne túl pépes!
  2. Minden további hozzávalót tegyünk bele, a sajtot nagy lyukú reszelővel reszeljük bele. Dolgozzuk össze a masszát, majd hagyjuk pihenni.
  3. Formázzunk belőle nagyjából a buci átmérőjéhez képest lapos kis fasírtokat.
  4. Egy palacsintasütőben, olajon/zsiradékon mindkét oldalát pirítsuk meg a “hamburgerpogácsáknak”.
  5. Végül pedig tetszés szerint állítsuk össze a hamburgerünket. 
Kategórie: Uncategorized