Bevezetés
Vega vagy vegán hamburger? Egyre több olyan hamburgeres vendéglátóhely kínál vega vagy vegán opciót, ami egyébként a húspogácsáikról híresek. A cikkben bemutatunk négy olyan hamburger receptet, amik nemcsak a szervezetednek hanem a Földnek is jót tesznek, ráadásul akár otthon is elkészítheted őket.
Vega hamburger zabfasírttal
A fasírthoz:
- 25 dkg zabpehely
- 2 ek zabkorpa
- 1 ek mustár
- 1 kis db lilahagyma (apróra vágott)
- 1 gerezd fokhagyma (apróra vágott)
- majoranna ízlés szerint
- borsikafű ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 1 ek szezámmag (ízlés szerint)
- 2 ek napraforgó olaj
A hamburgerhez:
- hamburger zsemle
- zöldségek
- sajt
- tetszés szerinti szósz
Elkészítés:
- A zabpelyhet kevés sós, forró vízzel öntsük majd takarjuk le, amíg megphuhul, és felszívja a vizet. Ha sok lett a víz, öntsük le róla.
- A kihűlt masszához adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát – a legjobb, ha géppel aprítjuk -, majd a fűszereket és egy evőkanál mustárt.
- A masszához keverhetünk különféle magokat is, majd a 2 evőkanál zabkorpát.
- Forrósítsunk olajat és süssük ki a fasírtokat.
- Vágjuk félbe a zsemléket, és először mustárral kenjük meg.
- Erre tegyük a zöld leveleket (saláta/spenót).
- Helyezzük rá a fasírtot.
- Tetszés szerint tegyünk bele a felkarikázott zöldségekből. (hagyma, uborka, paradicsom).
- Következnek a sajtszeletek, végül pedig nyomjunk rá ketchupot, majonézt vagy más szószt.
Vörösbabos-csicseriborsós vega hamburger
A fasírthoz:
- 1 konzerv vörös bab
- 1/2 konzerv csicseriborsó
- kevés zsemlemorzsa
- oregánó
- őrölt kömény
- olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
A hamburgerhez:
- hamburger zsemle
- zöldségek
- sajt
- tetszés szerinti szósz
Elkészítés:
- Szűrjük le a vörösbab konzervet és a csicseriborsót, majd tegyük egy mixerbe és adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát, oregánót és őrölt köményt, majd az egészet mixeljük formázható, homogén masszává.
- Formázzunk négy pogácsát belőle és tegyük félre. A lilahagymát vágjuk szálasra, és serpenyőben kevés olívaolajon fonnyasszuk meg, majd tegyük félre.
- A serpenyőbe ismét öntsünk kevés olajat, majd a babburgereket néhány perc alatt mindkét oldalukon süssük meg. A bucikat vágjuk félbe , kissé pirítsuk meg, majd kenjük meg ketchuppal és/vagy (vegán) majonézzel. Tegyük rá a babpogácsát, a sült hagymát, és néhány levél salátát, majd a bucik tetejével fedjük be. Gazdagíthatjuk paradicsommal, avokádóval, vagy buci helyett tehetjük akár ciabattába is.
Camembertes hamburger
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 80 dkg camembert sajt (4 sajtkocka)
- 20 g finomliszt
- 2 db tojás
- 120 g zsemlemorzsa
- 3 dl napraforgó olaj
- 500 g cékla
- 200 g majonéz
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 50 g porcukor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- áfonyalekvár
- padlizsán
- rukkola
A hamburgerhez: az előző receptekhez hasonlóan.
Elkészítés:
- A majonézes céklához a céklákat meghámozzuk, négy darabra vágjuk, megfőzzük, lereszeljük, kihűtjük, és összekeverjük a többi alapanyaggal.
- A félbevágott hamburger zsemléket megpirítjuk.
- A sajtokat bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. A padlizsánt meggrillezzük.
- A hamburger pogácsák aljára céklás majonézt teszünk, erre kerül a rukkola, a rántott camembert sajt, a tetejére a grillezett padlizsán borsozva, majd az áfonyalekvár. Tető rá, és készen is vagyunk.
Hamburger franciasalátás zöldborsóval
Hozzávalók:
A fasírthoz:
- 25 dkg zöldborsó
- 15 dkg franciasaláta alap
- 15 dkg zabpehely
- 10 dkg trappista sajt (opcionális)
- 1 közepes db lilahagyma (nagyon apróra vágva)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek paprikakrém
- 1 ek napraforgó olaj (sütéshez)
A hamburgerhez: az előző receptekhez hasonlóan.
Elkészítés:
- Főzzük meg a zöldségeket egyszerre sós vízben. Majd pürésítsük őket (botmixerrel vagy burgonyanyomóval). Darabos legyen, ne túl pépes!
- Minden további hozzávalót tegyünk bele, a sajtot nagy lyukú reszelővel reszeljük bele. Dolgozzuk össze a masszát, majd hagyjuk pihenni.
- Formázzunk belőle nagyjából a buci átmérőjéhez képest lapos kis fasírtokat.
- Egy palacsintasütőben, olajon/zsiradékon mindkét oldalát pirítsuk meg a “hamburgerpogácsáknak”.
- Végül pedig tetszés szerint állítsuk össze a hamburgerünket.