Barion Pixel

Spárga a tálba! – Áprilisban szezonális zöldségek

Bevezetés

Most, hogy végre beköszöntött a tavasz, egyre több zöldség és gyümölcs lesz szezonális, így sok-sok finom, tápanyagdús és környezetkímélő ételt varázsolhatunk az asztalra. Áprilist akár a zöldségek hónapjának is mondhatnánk, hiszen ekkor jóval nagyobb arányban képviseltetik magukat a zöldségek, mint a gyümölcsök. Ekkor éli a szezonját a spárga, a karalábé, a medvehagyma és a retek is. Mivel ilyenkor a piaci standok és a boltok polcai is roskadoznak a fehér, lila és zöld spárgától is, így a cikkünk középpontjában is a spárga fog állni, amihez két ínycsiklandozó receptet is hozunk.  

Írta: Belayane Najoua

Áprilisban szezonális gyümölcsök és zöldségek

Bébispenót: A bébispenót az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett nagyon sokféleképpen fel lehet használni. A levelei kisebbek és az íze is édeskésebb, mint a többi spenótnak, ezért akár édesebb ételekhez is felhasználhatjuk. Ráadásul számos ásványi anyagot és rengeteg vitamin tartalmaz – többek között nagyon magas a rosttartalma, ami segít az emésztésben és a benne található K-vitaminnak köszönhetően a máj méregtelenítését is megkönnyíti. 

Medvehagyma: A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénkzöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Ha medvehagymaszedésre mennénk, akkor nagyon alaposan nézzünk utána, hogy az adott területen engedélyezett-e a gyűjtése. A gyűjtés során a gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki, azaz soha ne gyökerestül kitépve szedjük, ehelyett a száránál tépjük, vágjuk le. A medvehagymáról egyébként már egy másik cikkben is írtunk, melyben Farkas Ricsi séffel főztünk ínycsiklandozó és egyben fenntartható fogásokat. 

Spárga: A spárgaként, egyes vidékeken csirágként vagy nyúlárnyékként ismert zöldség a világ számos táján megterem. Európában az éghajlati viszonyoktól függően bizonyos területeken akár már március végén megjelennek az első zsenge spárgák, de van, ahol még június végén is szüretelhető. A mai napig ünnepi és különleges étel, pedig szezonban jó áron is hozzájuthatunk. Az íze semmihez sem fogható, nem hizlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel.

Panko morzsás spárga

Hozzávalók:

  • 2 csomag spárga (zöld)
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet bors
  • ízlés szerint oregánó (őrölt)
  • ízlés szerint bazsalikom (őrölt)
  • ízlés szerint kakukkfű (őrölt)
  • 2 csipet szerecsendió (őrölt)
  • 12 dkg parmezán
  • 8 dkg panko morzsa
  • 2 ek vaj
Zöld spárga

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjünk rá vékonyan olajat, majd fektessük rá az alaposan megmosott spárgákat, kenjük meg őket olívaolajjal, citromlével, zúzott fokhagymával és fűszerezzük ízlés szerint. Ügyeljünk rá, hogy minden spárgára jusson mindenből.
  3. Szórjunk rájuk parmezánt.
  4. Süssük 7-10 percig, amíg épphogy megpuhulnak. 
  5. Amíg a spárga sül, készítsük el a pankót: a vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá a panko morzsát, süssük aranybarnára.
  6. Ha kész a spárga, szórjuk rá a morzsát és azonnal tálaljuk.
    Jó étvágyat!

Spárgás-baconös quiche

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (vagy 8 dkg sertészsír)
  • 1 db tojás
  • 1 mk só
  • 1 ek hideg víz

A töltelékhez:

  • 50 dkg spárga (zöld)
  • 15 dkg bacon
  • 3 db tojás
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg sajt
  • szerecsendió
  • őrölt fehérbors

Elkészítés:

  1. A liszthez keverjük hozzá a sót, majd hozzá a hideg vajat és morzsoljuk össze.
  2. Adjuk hozzá a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze (szükség esetén, ha nem állna össze a tészta, adjuk hozzá a vizet is).
  3. Ezután a tésztátfóliába csomagoljuk be, majd legalább 30 percre tegyük a hűtőbe. 
  4. A spárga fás részét törjük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le.
  5. A bacont kockázzuk be, majd egy teflon serpenyőben pirítsuk meg. Ezután szedjük ki a zsiradékból és teljesen hűtsük le. 
  6. Üssük fel az egész tojásokat egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, majd szórjuk meg szerecsendióval. Ezután kézi habverővel keverjük simára és közben adjuk hozzá a tejszínt.
  7. A tésztát nyújtsuk vékonyra és nyomjuk a piteforma aljába. Ezután egyenletesen osszuk el rajta a kihűlt bacont, a spárgát és a lereszelt sajtot. Végül óvatosan öntsük rá a tejszínes-tojásos keveréket.
  8. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe  és kb. 35-40 perc alatt süssük aranybarnára. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.
Kategórie: Uncategorized