Barion Pixel

Szezonális saláta márciusban – Főszerepben a medvehagyma és a bébispenót

Bevezetés

Most, hogy végre beköszöntött a tavasz, egyre több zöldség és gyümölcs lesz szezonális, így sok-sok finom, tápanyagdús és környezetkímélő ételt varázsolhatunk az asztalra. Márciust akár a saláta hónapjának is mondhatnánk, hiszen ekkor éli a szezonját a bébispenót, a madársaláta és a medvehagyma is. A fentieken kívül ebben a hónapban szezonális a karalábé, az alma és a hónap végefelé a retek is. A cikkben bemutatunk két saláta receptet, amik nemcsak környezetkímélőek, hanem egészségesek is. 

Írta: Belayane Najoua

Márciusban szezonális gyümölcsök és zöldségek

Bébispenót: A bébispenót az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai mellett nagyon sokféleképpen fel lehet használni. A levelei kisebbek és az íze is édeskésebb, mint a többi spenótnak, ezért akár édesebb ételekhez is felhasználhatjuk. Ráadásul számos ásványi anyagot és rengeteg vitamin tartalmaz – többek között nagyon magas a rosttartalma, ami segít az emésztésben és a benne található K-vitaminnak köszönhetően a máj méregtelenítését is megkönnyíti. 

Madársaláta: A madársaláta, vagy más néven valeriana az egyik leghasznosabb és egészségesebb saláta. Háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a hagyományos fejes saláta és a vastartalmát is csupán a petrezselyemzöld előzi meg a növényvilágban. Jótékonyan hat az emésztésre, a csontokra, védi a szívet és enyhíti a stressz tüneteit is, ráadásul az igen magas víztartalma és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók egyik csodaszerének is szokták tartani.

Medvehagyma: A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénkzöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Ha medvehagymaszedésre mennénk, akkor nagyon alaposan nézzünk utána, hogy az adott területen engedélyezett-e a gyűjtése. A gyűjtés során a gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki, azaz soha ne gyökerestül kitépve szedjük, ehelyett a száránál tépjük, vágjuk le. A medvehagymáról egyébként már egy másik cikkben is írtunk, melyben Farkas Ricsi séffel főztünk ínycsiklandozó és egyben fenntartható fogásokat. 

Meleg bulgur saláta bébispenóttal

Hozzávalók:

  • 1 db kis zacskó bébi spenót
  • 10-15 dkg bulgur
  • 5-6 db koktél paradicsom
  • 8-10 dkg feta sajt
  • ízlés szerint metélőhagyma

Az öntethez:

  • 1/2 db citrom leve
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor, vagy méz, vagy édesítő
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt bors
Képernyőfotó 2022-03-10 - 19.26.27
Bébispenót

Elkészítés:

  1. A bulgurt tegyük fel főni  sós vízben és amíg fő, készítsük elő a többi hozzávalót.
  2. Az öntethez egy kis üvegbe tegyük a citromlevet, a sót, az őrölt borsot, az édesítőt és az olajat. Tegyük rá az üveg tetejét, és alaposan rázzuk össze.
  3. Vágjuk fel a paradicsomot cikkekre, a feta sajtot pedig kis kockákra.
  4. A megfőtt bulgurt még forrón öntsük egy salátás tálba és gyorsan keverjük hozzá a bébispenótot, ami a melegtől összeesik. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot és a sajtot. Szórjuk meg szárított metélőhagymával, majd öntsük rá az öntetet, és alaposan keverjük össze. 
  5. Voilá! Jó étvágyat!
     

Tojásos, medvehagymás paprikás saláta

Hozzávalók:

  1. 1 csokor medvehagyma
  2. 2 db kaliforniai paprika (esetemben sárga és piros)
  3. 6 db tojás
  4. 1 db sárgarépa
  5. 4 evőkanál olívaolaj
  6. bors
  7. sajt
Képernyőfotó 2022-03-10 - 19.57.46
Medvehagyma

Elkészítés:

  1. Kezdésnek hideg vízben tegyük fel főni a tojásokat. Forrástól számítva még 10 percig főzzük.
  2. Miközben a tojás fő tisztítsuk meg a medvehagymát: szedjük le a levelek szárait és aprítsuk fel a leveleket. Vágjuk ki a paprikák csumáját, majd vágjuk fel kis kockákra.
  3. Mikor a forrás után eltelt 10 perc öntsük le a tojásokról a forró vizet, öntsük fel hideg vízzel és amikor a víz felmelegedett, újra engedjük fel hideg vízzel. Közben tisztítsuk meg a sárgarépákat és vágjuk fel vékony karikákra.
  4. Mikor a tojások már kellően kihűltek, hogy megfogjuk őket, akkor tisztítsuk meg, majd vágjuk negyedekre őket. 
  5. A felaprított alapanyagokat egy nagyobb tálban keverjük össze, adjuk hozzá a sót, az őrölt fekete borsot és az olívaolajat. Végül pedig keverjük hozzá a kockákra vágott sajtot.

Ha még több ételmentő tippre és extra kedvezményre vagy kíváncsi, akkor kattints a lenti gombra és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kategóriák: Uncategorized