Barion Pixel

Magyar kivi magyar földben?

Bevezetés

A kínai eredetű kivire egy tévhit miatt ragadt rá a déligyümölcs jelző, ezért sokan megrökönyödnek, ha azt hallják, valaki ezt a növényt ülteti a kertjébe, ráadásul Magyarországon. A kivitermesztés azonban koránt sem légből kapott ötlet, többen már a kétezres évek elején meglátták benne a potenciált. Ma pedig már több olyan magyar gazdaság van, ami évente több tonnányi kivit termeszt a magyar piacnak.

Írta: Belayane Najoua

6 érdekesség a kiviről

  1. Dél-Kína nemzeti gyümölcs.
  2. Eredeti nemzetközi neve: kínai egres.
  3. Mivel az Egyesült Államokban a kínai jelző nem volt jó marketingfogás, így egy időre átnevezték dinnyécskére, de mivel a dinnyefélékre magas vámot kellett fizetni ezért az új-zélandi gazdák nyomására átnevezték. 
  4. A végleges nevét a Új-zéland nemzeti madaráról a kiviről kapta.
  5. Napi három kivi elfogyasztása csökkenti a magas vérnyomást.
  6. A sikeres termesztéshez egyaránt szükség van porzóra és termőre.

Magyar földben kivi?

Siklós, Orosháza, Becsehely, Zala megye és még sorolhatnánk azon területeket, ahol kiviföldekkel találkozhatunk itthon. Habár a sok negatív tapasztalat miatt az itthoni kertészeti kultúrában a kivire egyfajta negatív legenda ragadt rá, egyre több kísérletező és kitartó gazda sikertörténetéről hallhatunk.

A globális klímaváltozást a természettel és a földekkel napi kapcsolatban levő emberek sokkal korábban kezdtek el érezni, mint a városban lakó népesség. Ezt mutatja az is, hogy a kivi ma már szinte probléma nélkül megterem itthon. Magyarországon a legelterjedtebb kivi a zöld kivi, azonfelül is a Hayward fajta – ez általában édesebb és nagyobb is, mint az importból származó olasz vagy spanyol kivik, hiszen nem kell leszedni mielőtt teljesen megérne. Ez a kivi hektáronként nagyjából 20-25 tonnát tud adni ellentétben a sárga kivivel, ami akár 80 tonna gyümölcsöt is adhat hektáronként. Ugyanakkor a sárga kivi a piac egyik ékköve – a sárga kivi az Udinei Egyetem Soreli nevű fajtája, egy licenszes, jogvédett fajta, ami azt jelenti, hogy még az ültetési helyrajzi számot is meg kell adnia annak a gazdának, aki termeszteni szeretné. 

A kivi termesztése

A kivi termesztésénél sokan abba buknak bele az elején, hogy a hiányos kertészeti szakirodalom miatt a szőlőhöz hasonlóan próbálják meg termeszteni, ám a kivi termesztése egy fokkal könnyebb feladat. A metszés mellett az első években csak öntözni és kapálni kell, amikor pedig lombkoronát növeszt magának, még gazolni sem kell alatta, maximum csak 3-4 évente marhatrágyázni, hogy egy kis extra löketet adjunk a növénynek. Nagyon fontos, amit már az első bekezdésben is írtunk, hogy legyenek porzó és termő ültetvények is. Ha mindent jól csinálunk, akkor az ültetéstől számítva 4-5 éven belül jöhet az első termés. 

Mire jó a kivi?

A kivi felhasználási lehetőségei sokkal szélesebbek, mint gondolnánk – készíthetünk belőle lekvárt, salátát, fagyit, süteményt, turmixot, sőt még akár bort is. Chilében egy elterjedt felhasználása a kivinek a bor készítése, amire már külön borászatok is specializálódtak. 

Ám, ahogy láthatjuk nem kell elutaznunk Chilébe, hogy jó minőségű kivit ehessünk. A magyar kivi ugyanolyan, ha nem jobb minőségben és gyorsabban is érhet el hozzánk, így ha legközelebb kivit vásárolnánk, nézzük meg jobban a származási helyét, mert lehet, hogy a pár kilométerre levő megyéből került az asztalunkra.

Muncholj kivit!

A munch-on számos olyan helyet találhatsz, ahol gyakran kerül a csomagba a kivin kívül sok más finom gyümölcs és zöldség. Ne hagyd, hogy kárba vesszenek!

Akció!

Zöldségfutár Szeged Munch

2890 Ft1490 Ft -48%
Elfogyott
07:30 - 13:00 átvehető
Akció!

CBA Csörsz utca – Zöldség-Gyümölcs Munch

3000 Ft1500 Ft -50%
Elfogyott
16:00 - 19:00 átvehető
Akció!

Gyümölcs – Munch

1150 Ft690 Ft -40%
Elfogyott
08:00 - 19:00 átvehető
Akció!

Deli Land Delicatess Munch

4999 Ft1999 Ft -60%
Elfogyott
10:55 - 19:00 átvehető
Kategóriák: Uncategorized