Barion Pixel

Mit tud az IKEA zero waste receptkönyve?

Bevezetés

Adott a világ egyik legnagyobb bútorháza, egy világméretű probléma és tíz világhírű séf. Az eredmény pedig egy online receptkönyv, ami megmutatja, hogy nem minden selejt, ami annak látszik. Éppen, ahogy a munch-ok sem a selejtbe valók, hiszen jó minőségű, fogyasztható, értékes élelmiszerekről van szó. A könyvben többek között ötven zero waste receptet találhatunk banánhéjból, fonnyadt salátákból, almamagból és még sok más, hulladéknak hitt maradékból. Ebben a cikkben pedig megmutatjuk a mi kedvenc tippjeinket!

Írta: Belayane Najoua

Több, mint egy könyv

“Hisszük, hogy a konyha az otthon szíve. Itt gyűlünk össze, osztozunk és ünnepelünk napi rendszerességgel. Tehát nem meglepő, hogy mivel ott élünk, a konyhában keletkezik a legtöbb hulladék – különösen az élelmiszer-hulladék. Ezért az IKEA 10 észak-amerikai szakáccsal együttműködve létrehozta az úgynevezett ScrapsBook-ot (Selejtkönyvet). A selejtfőzés, vagy úgyis mondhatjuk, hogy zero waste főzés arról szól, hogy a legkisebb maradékokban is megtaláljuk a lehetőséget és a lehető legjobbat próbáljuk meg belőle kihozni. Hisszük, hogy az igazi változás az apró változásokból fakad. És erről szól ez a könyv – az apróságokról. Olyan kevés, hogy akár „selejteknek” is nevezheted őket.” – olvashatjuk a könyv bevezetőjében.

A könyvben egyébként olyan receptek vannak, amik például az ananász leveleit, a száradt kenyérhéjat és a fonnyadt zöldeket használja fel. Mivel  ilyen zero waste receptet  már sokszor hoztunk nektek, így most olyan konyhai tippeket mutatunk, amit könnyen lehet alkalmazni a hétköznapokban is. 

Ha már nem fogyaszthatod el, akkor használd fel!

Vannak olyan ételmaradékok, amelyeket már tényleg nem lehet megenni, ugyanakkor még ezekről sem szabad csak úgy egyszerűen lemondani. Az olyan dolgok felhasználásával, mint a száradt kenyér, az uborkahéj, vagy éppen a gyümölcsmaradványok nemcsak a környezetnek teszünk jót, hanem a pénztárcánknak is, éppen, úgy mint a muncholással

Citromhéj tisztítószer
  • Te sem eszed meg az uborkahéjat? Helyezd el őket a bejárati ajtóhoz és a nyílászárókhoz, hogy elriaszd a hangyákat. 
  • A kenyértartóban felejtettél egy kis kenyérdarabot? Használd a száraz kenyérhéjat, mint egy bioszivacsot. Szívd fel vele a már nem használható sütőolajt, vagy dörzsöld ki vele az öntöttvas edényeket. (a kenyér egyébként kevésbé is károsítja az edényeket, mint a hagyományos szivacsok)
  • Megmaradt a citromhéj?  Szárítsd ki, majd add hozzá a
    házi készítésű ecetes tisztítóoldathoz. A citrusolajok segítenek feloldani a zsírt, miközben fertőtlenítő hatásuk is van. 

Ha kedvet kaptál a munchokhoz, akkor lesd meg most, hogy miket tudsz ma megmenteni!

Gondolkozz a konyhán kívül!

A maradékból mindenféle módon ki lehet hozni a legtöbbet és nem kell mindegyiknek feltétlenül a konyhában megtörténnie. Íme néhány ötlet, hogy hogyan használd fel a maradékokat a kertedben, az erkélyeden vagy akár az otthonodban. 

Mire jó a kávézacc?
  • Megmaradt a kávézacc? Szórd szét a kertben, és gyorsítsd fel a komposztálás folyamatát. 
  • Kidobnád a banánhéjat? Inkább tedd egy vödör vízbe, hagyd állni néhány napig. A héjban lévő kálium és foszfor „komposztteává” varázsolja, amit bátran önhetsz a kerti vagy a szobanövényekre is. Egy másik tipp a banánhéjra: ha a puha oldalát a szobanövények leveleihez dörzsölöd, akkor nemcsak vitaminnal látja el azokat, hanem fényessé is teszi.
  • A húsvéti tojásokból már csak a héj maradt? A megtisztított és összetört tojáshéjat csupán porrá kell őrölnöd és már kész is van a természetes vízkőoldó.

Ne dobd ki, hanem keltsd életre!

Ez az abszolút zero waste ötlet bárhol kivitelezhető, hiszen nem feltétlenül kell egy nagy kert, hogy újranövesszük a megmaradt zöldségeket, elég egyetlen befőttesüveg, víz és napfény. Íme 10 zöldség, amelyeket könnyen újratermeszthetsz. Egyszerűen csak helyezd őket egy kevés vízzel teli üvegbe (csak a zöldség gyökere legyen vízben), és tedd ki egy napfényes helyre. 

Növeszd újra!

A 10-es lista:

1. káposzta

2. sárgarépa teteje

3. zellerszár

4. édeskömény

5. fokhagyma

 

6. metélőhagyma

7. zöldhagyma

8. póréhagyma

9. citromfű

10. saláta

Ha tetszettek a cikkben található zero waste tippek, akkor kövess be minket a közösségi platformjainkon a lenti ikonokra kattintva, ahol rendszeresen osztunk meg hasonló tippeket. 

Kategóriák: Fenntartható tippek, Fenntarthatóság Címkék: