Shopping Cart

Diétás ételek zöldség-gyümölcs munchokból

Bevezetés

Mivel a Munch egyik legfőbb tulajdonsága az, hogy nem tudjuk éppen mi fog a csomagban rejtőzni, ezért néha kihívást okozhat, hogy miként használjunk fel például egy többféle gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmazó munchot. Ebben a cikkben bemutatunk három olyan, a diétás ételek közé tartozó receptet, amiknek az alapját egy-egy zöldség-gyümölcs munch adja és akár a fogyókúra alatt is bátran fogyaszthatjuk őket. 

Írta: Belayane Najoua

Francia lecsó zöldség-gyümölcs munch-ból

Habár a magyar kolbászos lecsóra nem minden esetben gondolunk diétás ételként, kicsit nyugatabbra Franciaországban, előszeretettel fogyasztják akár a fogyókúra alatt is. Az egyik fő különbség a magyar és a francia lecsó között, hogy míg a magyar lecsót kolbásszal és étolajjal készítik, addig a francia lecsó, vagy másnéven ratatouille, csak zöldségeket tartalmaz és étolaj helyett olívaolaj kerül a serpenyőbe. Így abszolút beleillik a diétás ételek csoportjába. 

Hozzávalók:

  • egy munch a Deli Landből, a CBA-ból, vagy bármely más zöldség-gyümölcs munch-ból
  • 250 gr paradicsomszósz
  • bors
  • bazsalikom
  • oregánó
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek xilit/eritrit
  • 4 ek olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy lábosba tegyünk bele 2 ek olívaolajat és pirítsuk meg rajta a felvágott hagymákat.
  2. Miután megdinszteltük a hagymát öntsük rá a paradicsomszószt és kezdjük el melegíteni. Közben egy kis tálba keverjük össze a fűszereket, a xilitet és a balzsamecetet.
  3. Miután ezzel kész vagyunk öntsük rá a paradicsomszószra és forraljuk fel. 
  4. A paradicsomszószt egy kör alakú hőálló tálba kanalazzuk.
  5. A felvágott zöldségeket, váltakozva szép sorban  (ha nagyon esztétikusan szeretnénk, akkor szín szerint váltakozva) kör alakban rakjuk egymásra. Ha vannak olyan zöldségek, amelyeket nem tudtunk szép kerek formára vágni, akkor azokat érdemes a tál legaljára tenni közvetlenül a paradicsomszószra.
  6. Ha ezzel megvagyunk, olívaolajjal kenjük meg a tetejét, és 200 fokra előmelegített, forró sütőbe toljuk be kb. 45 percre, amíg jól megpirul.
  7. A sütőből kivéve hagyjuk kissé kihűlni, majd szórjuk meg sóval és szárított bazsalikommal.
  8. Friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
  9. Mielőtt megkóstolnánk gondoljunk arra, hogy amellett, hogy egy finom és diétás ételt varázsoltunk az asztalra még a környezetnek is jót tettünk vele. Bon appétit!

Csupa gyümölcsös túrós zabpalacsinta

Mivel a banán gyakran hamarabb megérik, mint amire számítunk, így a zöldség-gyümölcs munchokban nagyon sokszor találunk banánt, mellette pedig mindenféle gyümölcsből éppen csak egy keveset. Egyébként a túlérett banánok kreatív és egyszerű felhasználásáról korábban nemcsak, hogy cikket írtunk, hanem YouTube videót is készítettünk az Amigossal. Ez a recept, ami az édes diétás ételek közé tartozik, mindenféle gyümölcsöt tárt karokkal vár, így kiváló lehet, ha éppen nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a gyümölcsös munchunkkal. 

Hozzávalók:
 
Tésztához:
  1. 1 db tojás
  2. 5 dkg zabliszt (teljekiőrlésű)
  3. 0,75 dl szénsavas víz
  4. 9 dg zsírszegény rögös túró
  5. xilit/eritrit
  6. citromhéj
  7. olaj a sütéshez

Krémhez:

  1. 6 dl növényi tej
  2. 6 kanál xilit/eritrit
  3. 40 g cukormentes csoki  puding
  4. 100 gr étcsokoládé
  5. zöldség-gyümölcs munch

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összekeverjük, majd a masszát 10 percig pihentetjük.
  2. Amíg a tészta pihen, elkezdhetjük a krémet. A pudingot a tejjel, xilittel megfőzzük, forrón hozzákeverjük a csokoládét és arrébb tesszük, hogy kihűljön.
  3. Egy palacsintasütőben  kevés olajat hevítünk, majd egy merőkanállal porciózva a tésztát, 3-5 db vastagabb palacsintát sütünk belőle.
  4. Ezután felvágjuk a munch-ban levő gyümölcsöket és összekeverjük őket egy tálban. 
  5. A palacsintát a csoki szósszal leöntve a megmentett gyümölcsökkel tálaljuk.

Diétás guba ételmentéssel

Az utolsó receptünk ihletét egy nemrég készült interjú adta, ami a Life&Body oldalán jelent meg. Talán az egyik legkedveltebb vendéglátóhely kategória a munchlelőhelyek között a pékség munch, hiszen ki ne szeretné a kakaócsigát, a túróstáskát vagy éppen a bagettet. Ebben a receptben nemcsak egy zöldség-gyümölcs munchot fogunk felhasználni, hanem egy pékség munchot is.  

Hozzávalók: 

  • pékség munch
  • zöldség-gyümölcs munch
  • 1,5 dl növényi tej
  • 1 dl növényi tejszín
  • 5 dkg xilit/eritrit
  • 1 tojás
  • 1 tk. vanília (és ízlés szerint pl. fahéj vagy kardamom)
  • 1 tk. keményítő
  • 2 ek. barnacukor
  • fél citrom leve és héja

Elkészítés:

  1. A pékárut darabokra vágjuk és kivajazott hőálló tálba helyezzük.
  2. A tejet, tejszínt kikeverjük a xilittel, a tojással, és a fűszerekkel. A tálba öntjük, hogy a tészta felszívhassa.
  3. A gyümölcsöt daraboljuk és a barnacukorral, keményítővel, citrommal elkeverjük, majd a pékárura kanalazzuk.
  4. Lefóliázzuk és hűtőbe tesszük fél órára.
  5. 180°C-on 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ha szeretnél még több érdekes cikket olvasni, a legfrissebb munchokról és a legújabb hírekről minél hamarabb értesülni, akkor a lenti gombra kattintva iratkozz fel a Munch hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.