Shopping Cart

Újhullámos receptek krumpliból – Őrségi saláta, baconos krumpligombóc és juhtúrós jack potato

Bevezetés

Ahogy az előző cikkünkben is mondtuk, a téli hónapok nem a friss szezonális zöldségekről és gyümölcsökről híresek, de azért ekkor is megtalálhatóak olyan finomságok, mint például a naspolya, a kökény, a már említett jeruzsálemi articsóka és a Jolly Jokernek számító krumpli. Ebben a cikkben a krumpli lesz a főszerepben, mert ha hisszük, ha nem, rengeteg olyan recept és felhasználási lehetősége van a krumplinak, amelynek a segítségével a hagyományosnak és régimódinak hitt zöldségből menő ételeket tudunk készíteni. 

Februárban szezonális gyümölcsök és zöldségek

Jeruzsálemi articsóka: A csicsóka vagy elegáns nevén jeruzsálemi articsóka remek alapanyaga lehet akár egy meleg levesnek, akár egy friss salátának. Ráadásul tele van a szervezetre igen jótékony hatást gyakorló összetevőkkel – nagyjából 6-szor nagyobb a rosttartalma, mint a burgonyának, összetételének köszönhetően csökkenti a szénhidrátok felszívódását, nem puffaszt, viszont elősegíti az emésztést, hiszen kevés keményítő van benne.

Naspolya: A napjainkban ritkaságnak számító naspolya a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokonai a körte és az alma. Szelídgesztenyére emlékeztető ízű, lekvár-állagú terméshúsa a fagyoktól élvezhető, így januárban sem kell lemondanunk róla. Ráadásul az egészségre is gyógyító hatással van, hiszen erősíti a csontokat, védi az emésztőrendszert és a rengeteg antioxidáns miatt serkenti a szervezet védekezőképességét. 

Kökény: Meglepő módon a kökény egyike a legáltalánosabban elterjedt növényféléknek, mert csak Európa legészakibb részéről, illetve Izland szigetéről hiányzik. Gyümölcsét nagyon sok mindenre fel lehet használni: tea, péksütemények ízesítése, mártás a vadhúsok mellé, likőr.

Krumpli: A krumpli talán a világ egyik legelterjedtebb zöldsége, hiszen könnyen megterem, időjárásálló és rengeteg felhasználási lehetősége van, Magyarországra a 17. században érkezett, majd az adókedvezmények miatt vált rendkívül népszerűvé. Habár manapság már több, mint száz fajtája van a konyhai felhasználás szerint három csoportba sorolhatjuk: salátának van, főznivaló, sütnivaló. Mi most mindháromra mutatunk egy-egy újhullámos receptet. 

Salátába való - Őrségi tökmagolajos krumplisaláta

Hozzávalók: 

  • 1 kg krumpli
  • 1 ek mustár
  • 1 ek almaecet
  • só, bors
  • 5 ek tökmagolaj
  • 4 fej lilahagyma
  • 300 gr koktélparadicsom

A Őrségben már jártunk, és nem tudjuk titkolni azt, hogy rögtön elvarázsolt minket az a harmóniába és természetesség, ami Magyarország azon területén, kiemelten pedig a Pajta bisztróban zajlik, ezért íme egy nagyon egyszerűen elkészíthető őrségi saláta, amivel elkalandozhatunk az ország egy eldugottabb helyére. 

Elkészítés:

  1. A krumplikat héjastul főzzük puhára, majd hámozzuk meg. A mustárt keverjük el az ecettel, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett, csurgassuk hozzá a tökmagolajat.
  2. A paradicsomokat vágjuk félbe, az összes elemet keverjük össze a felszeletelt lilahagymával, majd öntsük rá a főtt krumplira és alaposan forgassuk össze a salátát. És voilá kész is az egyszerűen nagyszerű salátánk.

Főznivaló - Baconos-gombás krumpligombóc

Hozzávalók:

  • 500 g krumpli
  • 1 tk szerecsendió (őrölt is jó, ha nincs friss)
  • só, bors
  • 100 g kukoricakeményítő
  • vaj
  • 130 g barna csiperkegomba
  • 1 fej hagyma
  • 5 szelet bacon (előrecsomagolt, szeletelt)
  • só, bors
  • kakukkfű
  • 2 ek vaj
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • fokhagyma (opcionális)
  • só, bors
  • fodros kel (opcionális)

Elkészítés:

  1. A krumpligombóchoz első lépésként hámozzuk meg a krumplikat, és vágjuk félbe őket. Egy lábasba öntsünk hideg vizet, amit enyhén sózzunk, majd tegyük bele a krumplikat, és közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
  2. Miközben fő a krumplink, készítsük elő  a tölteléket. A hagymát, a gombát és a bacont aprítsuk fel. Serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a bacont, aztán mehet hozzá a hagyma, majd a gomba, és szépen dinszteljük meg őket. Sózzuk, borsozzuk, valamint kakukkfűvel ízesítsük, majd  tegyük egy kicsit félre.  
  3. Amikor elkészült a krumplink, öntsük le róla a vizet, és tegyük vissza kb. 30 mp-re a tűzhelyre, hogy elpárologjon minden felesleges víz. Krumplinyomóval egyesével nyomjuk át őket egy tálba, majd jöhet rá egy kis szerecsendió, só, bors, valamint a kukoricakeményítő és egy kevés vaj. Jól keverjük össze, egy kicsit ragadós lesz, de egy összeállt nagy gombócot kell kapnunk.
  4. Tegyünk fel vizet egy kis sóval forrni, de nagyon fontos, hogy forrás után rögtön vegyük vissza, hogy csak gyöngyözzön a víz. 

  5. Most pedig jöhet a töltés: egy kis darabot csípjünk le a gombócból, lapítsuk szét a tenyerünkben, és mehet is bele a gombás töltelék. (Figyeljünk, hogy ne legyen túl sok a tölteléket.) Szépen zárjuk be, minden extra tésztát csípjünk le és formázzunk szép gombócokat. Ismétwljük meg a műveletet, amíg el nem fogy a gombóc alapanyaga.

  6. Ha kész vannak, akkor a gyöngyöző vízbe helyezzük őket, és fedjük le. Amikor feljöttek a felszínre, utána még várjunk pár percet, és csak ezután vegyük ki őket. 

  7. Végül pedigkészítsük el az öntetet. Serpenyőben vajon forgassunk át egy csokor apróra vágott petrezselymet egy kis fokhagymával, és ugyanezt opcionálisan egy kevés fodros kellel is megtehetjük, amit aztán sózzunk, borsozzunk. Amint kész tálalhatjuk is a fodros kelre helyezett gombócokat, amiket nyakon önthetünk az öntetünkkel.

Sütnivaló - Jacket potato

Hozzávalók:

  • 4 db közepes burgonya
  • 200 gr juhtúró
  • egy nagy marék parmezán
  • 100 ml tejszín
  • bors
  • snidling

Elkészítés:

  1. Az egész burgonyákat egy rakjuk egy tepsibe és 200 °C-os sütőben 10 percig süssük.
  2. Ezután vegyük ki a krumplikat a sütőből és csomagoljuk mindegyiket alufóliába. Tegyü vissza a krumplikat még 30-40 percre a sütőbe.
  3. Miközben a krumplik sülnek készítsük el a tölteléket. Keverjük össze összekeverjük a juhtúrót, a parmezánt, a zúzott fokhagymát, a tejszínt és a borsot. 
  4. Vegyük ki a krumplikat a sütőből, vágjunk rájuk egy keresztet, vagy vájjuk ki a belsejüket és töltsük meg a juhtúrós töltelékkel. Mielőtt visszatennénk a sütőbe szórjuk meg parmezánnal. 
  5. Öt percre tegyük még vissza sütőbe, majd egy kis snidlinggel tálaljuk. 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.