Bevezetés
A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke a fánk. Legyen szó csöröge fánkról, túrós fánkról, spanyol churrosról vagy esetleg olasz bomboloniról. Ebben a cikkben bemutatunk három receptet, amelyekhez három zöld tippet is ajánlunk, hogy a farsangi sütés-főzést is környezettudatos szintre tudd hozni.
Mi fán terem a fánk?
A források szerint Magyarországon a XIX. században terjedt el a fánk, amelynek eredettörténetét a franciák és a németek is lejegyezték, ugyanis két legenda is ismert a süteménnyel kapcsolatban.
Az egyik szerint a beignets nevű francia süteményt Marie Antoinette királyné ismerte meg, amikor egy farsangi álarcosbálról megszökve az egyik utcai mézeskalácsmestertől fánkot vásárolt. A mestert aztán magához hívatta, elkérte tőle a receptet, a királyi cukrász pedig finomított azon – így vált az ünnepi lakomák és a nép kedvencévé a sütemény.
A bécsiek szerint a farsangi fánk „feltalálója” Cecilia Krapfen, aki idegességében egyes források szerint férjéhez, mások szerint megözvegyülését követően egy vásárlóhoz akarta vágni az éppen formálódó tésztát, amely utat tévesztett, s a forró zsíradékban landolt – az 1800-as években.
Manapság már több, mint száz fajtája ismert a fánknak és a világ szinte összes részén találkozhatunk egy-egy változatával.
Hagyományos farsangi fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 2.5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 7 dkg margarin
- 2 ek porcukor
- 5 dl napraforgó olaj
- Az élesztőt futassuk fel a langyos tejben 1 evőkanál cukorral.
- A liszthez adjuk hozzá a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
- Alaposan dagasszuk ki. Meleg helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra, majd egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval szagassuk ki.
- A korongok közepébe hüvelykujjal nyomjunk lyukat úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
- Ezután amíg a tészta kel, egy magasabb falú edényben forrósítsuk fel az olajat.
- Közepes lángon, többször megforgatva süssük ki mindkét oldalát karamell barnára. Vigyázzunk, mert hamar sül.
- Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
- Végül pedig porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.
+Zöld tipp: A használt sütőolajat vigyük el egy gyűjtőpontra. Az alábbi linken a lakóhelyed szerint tudsz keresni gyűjtőpontokat.
Churros a spanyol fánk
Hozzávalók:
- 2.5 dl víz
- 2 ek barna cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 15 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 0.5 teáskanál vaníliaaroma
- 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
- 3 dl csokoládés puding (a mártogatáshoz)
- Egy lábasba öntsük bele a vizet, a barna cukrot, a sót és a vajat, majd tegyük a tűzre.
- Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
- Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
- Forrósítsunk fel olajat és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
- Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra.
- Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat.
- Amint látjuk, hogy pirul, már vehetjük is ki és utolsó lépésként hempergessük meg a fahéjas cukorban.
+Zöld tipp: Ha igazán környezettudatos szeretnél lenni, akkor használj többször használható mosható habzsákot a tészta kiszaggatásánál.
Legegyszerűbb túrófánk
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró
- 25 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- 175 g tejföl
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 ek cukor
- 1 csipet só
- A túrót egy villával törjük össze és minden hozzávalóval jól keverjük el.
- Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd púpozott teáskanálnyi adagokat pottyantsunk az olajba és mindkét oldalukat aranyszínűre süssük ki (adagonként 6-7 perc alatt).
- A kész túrófánkokról a felesleges olajat papírtörlővel itassuk fel.
- Szórjuk meg porcukorral, vagy fahéjas porcukorral és még melegen tálaljuk.
+Zöld tipp: Ha túl sok fánk készült és a maradék már csak száraz kis golyócskákra hasonlít, akkor készíthetünk belőle máglyarakást. Langyos, cukros tejben áztassuk meg a felkockázott fánkot (lehet túrófánk vagy bármilyen más fánk is). Ebből tegyünk egy réteget egy hőálló tálba, majd tegyünk rá lekvárt. Erre jöhet megint egy réteg tejes fánk, majd a lekvár és így tovább, amíg el nem fogy a 2 összetevő. A tetejére tegyünk felvert tojásfehérjét és addig süssük a sütőben, amíg aranybarna nem lesz.
Falatozz farsangi finomságokat a Munch-on
Most mutatunk néhány munchlelőhelyet, ahol garantáltan édes és sós finomságokban lehet részed.