Shopping Cart

Három fánk recept zöld tippekkel párosítva

Bevezetés

A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke a fánk. Legyen szó csöröge fánkról, túrós fánkról, spanyol churrosról vagy esetleg olasz bomboloniról. Ebben a cikkben bemutatunk három receptet, amelyekhez három zöld tippet is ajánlunk, hogy a farsangi sütés-főzést is környezettudatos szintre tudd hozni. 

Mi fán terem a fánk?

A források szerint Magyarországon a XIX. században terjedt el a fánk, amelynek eredettörténetét a franciák és a németek is lejegyezték, ugyanis két legenda is ismert a süteménnyel kapcsolatban.

Az egyik szerint a beignets nevű francia süteményt Marie Antoinette királyné ismerte meg, amikor egy farsangi álarcosbálról megszökve az egyik utcai mézeskalácsmestertől fánkot vásárolt. A mestert aztán magához hívatta, elkérte tőle a receptet, a királyi cukrász pedig finomított azon – így vált az ünnepi lakomák és a nép kedvencévé a sütemény.

A bécsiek szerint a farsangi fánk „feltalálója” Cecilia Krapfen, aki idegességében egyes források szerint férjéhez, mások szerint megözvegyülését követően egy vásárlóhoz akarta vágni az éppen formálódó tésztát, amely utat tévesztett, s a forró zsíradékban landolt – az 1800-as években.

Manapság már több, mint száz fajtája ismert a fánknak és a világ szinte összes részén találkozhatunk egy-egy változatával. 

Hagyományos farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 7 dkg margarin
  • 2 ek porcukor
  • 5 dl napraforgó olaj
  1. Az élesztőt futassuk fel a langyos tejben 1 evőkanál cukorral.
  2. A liszthez adjuk hozzá a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
  3. Alaposan dagasszuk ki. Meleg helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
  4. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra, majd egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval szagassuk ki.
  5. A korongok közepébe hüvelykujjal nyomjunk lyukat úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
  6. Ezután amíg a tészta kel, egy magasabb falú edényben forrósítsuk fel az olajat. 
  7. Közepes lángon, többször megforgatva süssük ki mindkét oldalát karamell barnára. Vigyázzunk, mert hamar sül.
  8. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  9. Végül pedig porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

+Zöld tipp: A használt sütőolajat vigyük el egy gyűjtőpontra. Az alábbi linken a lakóhelyed szerint tudsz keresni gyűjtőpontokat. 

Churros a spanyol fánk

Hozzávalók:

  • 2.5 dl víz
  • 2 ek barna cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 0.5 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
  • 3 dl csokoládés puding (a mártogatáshoz)
  1. Egy lábasba öntsük bele a vizet, a barna cukrot, a sót és a vajat, majd tegyük a tűzre.
  2. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
  4. Forrósítsunk fel olajat és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
  5. Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra.
  6. Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat.
  7. Amint látjuk, hogy pirul, már vehetjük is ki és utolsó lépésként hempergessük meg a fahéjas cukorban. 

+Zöld tipp: Ha igazán környezettudatos szeretnél lenni, akkor használj többször használható mosható habzsákot a tészta kiszaggatásánál.

Legegyszerűbb túrófánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 175 g tejföl
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 ek cukor
  • 1 csipet só
  1. A túrót egy villával törjük össze és minden hozzávalóval jól keverjük el.
  2. Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd púpozott teáskanálnyi adagokat pottyantsunk az olajba és mindkét oldalukat aranyszínűre süssük ki (adagonként 6-7 perc alatt).
  3. A kész túrófánkokról a felesleges olajat papírtörlővel itassuk fel.
  4. Szórjuk meg porcukorral, vagy fahéjas porcukorral és még melegen tálaljuk.

+Zöld tipp: Ha túl sok fánk készült és a maradék már csak száraz kis golyócskákra hasonlít, akkor készíthetünk belőle máglyarakást. Langyos, cukros tejben áztassuk meg a felkockázott fánkot (lehet túrófánk vagy bármilyen más fánk is). Ebből tegyünk egy réteget egy hőálló tálba, majd  tegyünk rá lekvárt. Erre jöhet megint egy réteg tejes fánk, majd a lekvár és így tovább, amíg el nem fogy a 2 összetevő. A tetejére tegyünk felvert tojásfehérjét és addig süssük a sütőben, amíg aranybarna nem lesz.

Falatozz farsangi finomságokat a Munch-on

Most mutatunk néhány munchlelőhelyet, ahol garantáltan édes és sós finomságokban lehet részed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.