Bevezetés
A városi zöldfelületekre gyakran csak szép dekorációként tekintünk, pedig a fák ennél sokkal többet jelentenek, hiszen számos gazdasági és pszichológiai hasznuk van. Lisszabonban például a városi fák fenntartásába fektetett minden egyes dollár 4,5-szörösen térül meg. A Zaragozát körülvevő zöld gyűrű évente átlagosan 9 millió eurónyi, azaz több, mint 3 milliárd forintnyi, ökológiai szolgáltatás nyújt a helyieknek. Ez a gazdasági értelemben is mérhető érték többek között abból fakad, hogy a zöld felületek hűsítik a betondzsungelt, így segítik a villámárvizek megelőzését, csökkentik a zajt és még a városi élővilágnak is egy biztos életteret nyújtanak. Emellett pedig fontos szerepet játszanak a lakosság mentális és fizikai egészségének javításában is. Nemhiába kezdtek elterjedni a munkahelyeken használatos zöldfalak is. De nézzük meg részletesebben is mit adhat nekünk a városi környezetben egy, vagy jobb esetben sok-sok fa?
A fák és a zöldterületek gazdasági haszna
Hűsítés: Ahogy az elmúlt években egyre többször és szinte minden évszakban megtapasztaljuk az átlaghőmérséklet folyamatosan emelkedik. Ugyanakkor a zöldterületek képesek ennek a hatását csökkenteni, hiszen mint köztudott a fák párologtatáson keresztül képesek a környezetet hűteni. Például egy kifejlett tölgyfa napi 400 liter vizet képes felvenni és elpárologtatni, amivel intenzív hűtő hatást fejt ki. Ennek köszönhetően pedig az épületekben kevesebbet kell költeni légkondicionálásra.

Villámárvizek: A városi kék-zöld infrastruktúra, mint például az esőkertek, zöld tetők, szikkasztó árkok és víztározó tavak, nemcsak a hőség mérséklésében játszanak fontos szerepet, de a csapadék visszatartásával és a lefolyás csillapításával a villámárvizek megelőzését is segítik. Egy-egy felhőszakadás vagy heves zivatar idején kulcsfontosságú, hogy a víz ne egyszerre zúduljon le a burkolt felületekről, hisz az a csatornahálózat túlterhelődéséhez és így villámárvízhez vezethet, ami Budapesten is egyre gyakoribb probléma.
A fák és a zöldterületek pszichológiai haszna
A városi zöldterületeknek nemcsak gazdasági szempontból van pozitív hatásuk, hanem az Egészségügyi Világszervezet összegző jelentése szerint a városlakók fizikai és mentális egészségét is pozitívan befolyásolják. Például csökkentik a stresszt, a zajt és a hőség, valamint a légúti, szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozást, javítják a levegőminőséget és a társas interakciókhoz is kitűnő teret biztosítanak. Gondoljunk csak a margitszigeti piknikekre vagy a város eldugott kertjeiben elcsattant csókokra.
A mentális egészség azért is kiemelten fontos a városlakók között, mert számos kutatás kimutatta már, hogy a magányosság, az elszigeteltség és a stressz mellett a városlakók között közel 40%-kal nagyobb a depresszió veszélye, és 20%-kal több a szorongásé, mint a vidéken élők körében.

A társas kapcsolatokon kívül a fák és a zöldterületek kiváló lehetőséget adnak a sportolásra is. Kutatások igazolták, hogy a városi zöldterületek közelsége nemcsak a fizikai aktivitás valószínűségét, hanem gyakoriságát is pozitívan befolyásolja. Ezzel összhangban azt is megállapították, hogy ha több zöld hely áll rendelkezésre, azzal a városlakók aktívabb életmódra ösztönözhetők.
Egy egészségesebb társadalomnak pedig jóval alacsonyabbak az egészségügyi költségei, tehát a zöldterületek ezen a pontos is hozzájárulnak közvetetten a városok fenntartásának gazdasági oldalához.

Hogyan legyen egy város fenntartható?
Bevezetés A fenntartható életmód a jelenünk kulcsfontosságú tényezőjévé vált. Próbálunk nem egyszer használatos zacskókkal vásárolni, műanyagpalackos üdítő helyett inkább saját kulacsot viszünk, magányos kocsikázás helyett

Mit tud az IKEA zero waste receptkönyve?
Bevezetés Adott a világ egyik legnagyobb bútorháza, egy világméretű probléma és tíz világhírű séf. Az eredmény pedig egy online receptkönyv, ami megmutatja, hogy nem minden

Diétás ételek zöldség-gyümölcs munchokból
Bevezetés Mivel a Munch egyik legfőbb tulajdonsága az, hogy nem tudjuk éppen mi fog a csomagban rejtőzni, ezért néha kihívást okozhat, hogy miként használjunk fel

Újhullámos receptek krumpliból – Őrségi saláta, baconos krumpligombóc és juhtúrós jack potato
Bevezetés Ahogy az előző cikkünkben is mondtuk, a téli hónapok nem a friss szezonális zöldségekről és gyümölcsökről híresek, de azért ekkor is megtalálhatóak olyan finomságok, mint

Három fánk recept zöld tippekkel párosítva
Bevezetés A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke a fánk. Legyen szó csöröge fánkról, túrós fánkról, spanyol churrosról vagy esetleg olasz bomboloniról. Ebben a cikkben bemutatunk három

A városi fák és zöldterületek gazdasági és mentális haszna
Bevezetés A városi zöldfelületekre gyakran csak szép dekorációként tekintünk, pedig a fák ennél sokkal többet jelentenek, hiszen számos gazdasági és pszichológiai hasznuk van. Lisszabonban például

Kezdd az évet a legfinomabb meleg levesekkel
Bevezetés A hideg januári időben ki ne vágyna egy ínycsiklandó, könnyen elkészíthető levesre? Habár ebben a hónapban nincsen annyi szezonális zöldség és gyümölcs, mint az

Egyszerű DIY ételajándékok karácsonyra
Bevezetés A házi készítésű ajándékok mindig magukban hordoznak egy olyan extra szeretetet, ami a boltban vett meglepetésekben nincsen meg. A saját kezűleg készített ajándékok mindegyike

A birsalma legkönnyebb és legtartósabb felhasználása – Mi kerüljön az asztalra novemberben?
Bevezetés Novemberben, amikor már négykor sötét van, és sokszor délelőtt is elbújnak a napsugarak, a gyümölcsök és a zöldségek nemcsak a tányérunkat, de a kedvünket

Hogyan nyiss vendéglátóhelyet 1. rész – Mutatjuk az első lépéseket az étteremnyitáshoz
Bevezetés Szinte nincsen olyan ember, aki legalább egyszer ne álmodozott volna arról, hogy nyit egy Michelin csillagos éttermet, vagy egy kis kávézót, esetleg egy vegán,

Fenntartható vendéglátás néhány lépésben
Bevezetés Regionális, szezonális, hulladékmentes, víz- és energiatakarékos – többek között ezek jellemzik a fenntartható vendéglátást. Manapság már nem feltétlenül elég a kedves kiszolgálás és a

Fűszersó készítése házilag
Bevezetés Habár a szupermarketekben a fűszerkeverékek széles tárházából választhatunk, egy idő után unalmassá válhatnak. Nem beszélve arról, hogy az otthon készített fűszersó gazdaságosabb és egészségesebb

Elhull a virág, eliramlik az élet, de a szőlőben újraéled
Bevezetés Az ősz első hónapjában, mikor minden egy kicsit hűvösebbre, borúsabbra és esősebbre fordul, a termőföldek csak úgy ontják magukból a finomabbnál finomabb gyümölcsöket és

Komposztálás néhány lépésben – Szagmentes, lakásban is alkalmazható technikák
Bevezetés A komposztálás a konyhai hulladék leghasznosabb felhasználása. Értékes szerves anyagot állítunk elő és teljesen kiiktathatjuk a műtrágyák használatát. Könnyű folyamat mindenki számára, kevés időt

Készíts tökéletes főtt vagy grillezett kukoricát
A tökéletes kukorica kiválasztásától, a főzésen és a grillezésen át, a csuhé felhasználására is mutatunk tippeket.

Grillezés környezettudatosan – Faszén, villany vagy gáz? Tisztítás természetesen!
Bevezetés A nyár beköszöntével előkerülnek a grillsütők, hiszen nincs is jobb egy szabadtéri sütögetésnél, akár otthon a kertben, akár nyaralás közben végezzük. Ugyanakkor a grillezés

5 tipp, amivel nyáron is véded a környezeted – Nyaralás környezettudatosan
Bevezetés A nyári nyaralás alatt gyakran elfelejtjük, hogy a kikapcsolódásunk közepette a környezetünkre is figyeljünk. A tengerparton hagyott szemét, a grillezés közben keletkezett szén-dioxid gázok

Július sztárjai az asztalodon – Fókuszban a cukkini, a kelkáposzta és a fodros kel
Bevezetés Már tavasz óta tapasztaljuk, hogy idén minden egy kicsit később van. Hosszúra nyúlt téli időszak után az átlagosnál hűvösebb volt a március és az

Miért rossz a pálmaolaj és mit válasszunk helyette?
Bevezetés Az olajpálma az a növény, amit biztos, hogy te is eszel, veszel, naponta használsz. Ott van a tányérodon, a szádon, a bőrödön és az

6+1 alternatíva az egyszer használatos műanyagok helyett
6+1 alternatíva az egyszer használatos műanyagok helyett A globális felmelegedés jelentős része a csomagolások által okozott környezeti terhelésnek köszönhető, nem beszélve arról, hogy évente állatok

Minőségét megőrzi vs fogyasztható – Mi a különbség?
Bevezetés A csomagolt élelmiszereken kétféle jelölést láthatunk, amelyet a fogyasztók többsége nem is különböztet meg. Pedig kis figyelemmel évente akár harminc kilónyi élelmiszer kidobását előzhetjük

Hatékonyha második rész, Farkas Richárd séffel főztünk
Hatékonyha második rész, Farkas Richárd séffel főztünk “Az Őrségben minden szer a Pajtába vezet” – éppen ezért mi is arra vettünk az utunkat. A Hatékonyha

Hogyan főzz tökéletes húsvéti sonkát és mit kezdj vele Húsvét után?
Bevezetés A Húsvétról általában a hímes tojások, a kalács és a sonka jut eszünkbe. Habár egyszerű dolognak tűnik, tökéletes húsvéti sonkát főzni igenis nagy kihívás.

Franciaország terítve, a kidobástól megmentve – Ismerd meg a francia konyhát és új partnerünket az à table! pékséget!
Bevezetés Ha Franciaországra gondolunk biztosan szóba kerül a kifinomult francia konyhaművészet. A macaronok, a baguette-ek és az ezernyi ínycsiklandozó édesség mellett, Franciaországban alakult ki a

Vegyél hazait, védd a környezeted!
Bevezetés Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság.

A gyümölcsök Bear Grylls-e – Főszerepben a mindent túlélő alma
Bevezetés Az egész világon ismert, egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége miatt, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a

A Munch lett Marsalkó Dávid idei jelöltje – Szavazz Te is a Highlights of Hungary versenyén a Munchra
Bevezetés A Highlights of Hungary idei jelöltjei között nagy hangsúlyt kapott az élelmiszeripar, ahonnan számos jelölt került ki. Marsalkó Dávid, többszörös Fonogram- és Petőfi Zenei

A szingli túlérett banánok és a száraz kenyér újragondolt felhasználása – Hatékonyha első rész, az Amigossal főztünk
Bevezetés Ahogy Fördős Zé is mondaná, “A főzés divat, stresszoldás, a kreativitás kiélése, szexi tevékenység, ezek így mind együtt”. Éppen ezért az Amigossal egy közös

Kertészkedés az erkély nélküli panelekben – Pesti Farm mikrozöldek, amiket már munch formájában is megmenthetsz
Bevezetés A mikrozöldek otthoni termesztése hihetetlenül egyszerű – nem kell hozzá semmilyen speciális felszerelés, se kertészeti háttér. A friss mikrozöldek finomak salátákban, szendvicsekben és pácokban

75 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzték meg az Ételmentők
Bevezetés A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) és a köztársasági elnök által létrehozott Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) összefogott, hogy kiválassza 2020 legfenntarthatóbb vállalkozását. A

Ételcsomagokkal a hajléktalanokért – Mutassuk meg, hogy mindenkinek juthat étel!
Bevezetés Magyarországon több, mint 15 ezer hajléktalan él. Habár a hajléktalanok 60%-a rendszeresen kap szállást hajléktalanszállókon, sokszor nem jut elegendő étel mindenkinek, így az éhezés

Négymillió forinttal sújtaná a kínai kormány a zabáló influenszereket
Bevezetés Évente 200 millió ember számára elegendő maradékot hagynak az asztalon Kínában – a pazarlás ellen több fronton is harcot hirdetett a társadalom és a

Négy könyv ha tisztában akarsz lenni a klímahelyzettel
Bevezetés Napjaink legégetőbb problémája a klímaváltozás. Az elmúlt száz évben több, mint 1 fokkal nőtt meg az átlaghőmérséklet, és eddig soha nem látott módon csökkent

Pénztárcával a klímaválság ellen – Hova fektesd a pénzed, hogy gyorsan megtérüljön?
Bevezetés A zöld befektetések már régóta nagy népszerűségnek örvendenek. A gazdasági haszon mellett az etikai szempontok is meggyőző érvek lehetnek. De vajon egy átlagember pénztárcája

Így karácsonyozz ételpazarlás nélkül
Bevezetés A karácsony az év legmeghittebb időszaka – mikor az egész család együtt ünnepel, a gyerekek ámulattal nyitják ki a karácsonyfa alatt rejlő ajándékokat és

Víztakarékossági tippek, hogy ne a csapból folyjon a pénzed
A napi vízigényünk kielégítésének majdnem felére feleslegesen használunk ivóvíz tisztaságú vizet. Ha elzárnád a csapot, amikor nem használod, évente akár 15 ezer liter vizet is

Alternatív csomagolás a műanyag helyett – magyar videóval
Interjú a Greenstic megálmodójával A csomagolás szinte az életünk minden területén ott van. Az előrecsomagolt ételektől kezdve, a műanyag palackokon át az elviteles dobozokig. A

Nyerj munchmaszkot vagy munchkupont!
Még csak alig 5 hónapja indultunk és a Munch máris meghódítja a második legnagyobb magyar várost: Debrecent. Reméljük ti is örültök, mert mi már nagyon
Te mit (t)ehetsz az ételpazarlás ellen?
Mi is az Munch? Ha az ételpazarlás egy ország lenne, akkor az üvegházhatású gázok szempontjából a 3. legnagyobb lenne a Földön. Az ételpazarlás nemcsak a