Shopping Cart

Egyszerű DIY ételajándékok karácsonyra

Bevezetés

A házi készítésű ajándékok mindig magukban hordoznak egy olyan extra szeretetet, ami a boltban vett meglepetésekben nincsen meg. A saját kezűleg készített ajándékok mindegyike egyedi, hiszen a te kreativitásodat, ötleteidet és az elkészítésébe fektetett idődet mutatja. Ebben a cikkben bemutatunk néhány olyan DIY ételajándékot karácsonyra, melyekkel biztosan nem fogsz melléfogni.

(window.excoPlacements=window.excoPlacements||[]).push("ae6b0001-5aff-4391-9234-90d42c287537");

DIY fűszersó karácsonyra

A fűszersó az egyik legjobb DIY ajándékötlet, hiszen nagyon könnyű elkészíteni és akár a következő karácsonyig is eláll. Korábban már írtunk egy cikket, melyben négy fűszersó otthon készített változatát mutattuk be, most pedig igazi karácsonyi ízekkel készültünk. 

Mézeskalács fűszerkeverék

Hozzávalók:

  • 1 ek kardamom (tisztított)
  • 1 db csillagánizs
  • 1.5 ek fahéj (őrölt)
  • 1 ek szegfűbors
  • 1 ek szegfűszeg
  • 1 ek gyömbér
  • 1 kk szerecsendió
Amiből tehetjük használjunk egész fűszert, majd mozsárban vagy fűszerdarálóban őröljük finomra, és adjuk hozzá az őrölt fűszereket is.

DIY forrócsoki édes ajándékként

Forrócsokival soha nem lehet mellélőni – készíthetjük fekete-, tej-, vagy fehércsokiból is, ráadásul ez egy tökéletes ajándék lehet akár a gyerekeknek is. 

Házi fahéjas forrócsoki

Hozzávalók:

  • 1 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 1 bögre tejpor (lehet növényi is)
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • fél bögre nádcukor.

A hozzávalókat jól összekeverjük, majd egy üvegbe töltjük.
A felforralt tejbe 2-3 kanálnyi port érdemes majd keverni és máris kész a finom forrócsoki!

+1 ötlet a házi csokikanál készítése.

DIY forralt bor az esti beszélgetésekhez

Forralt bor nagyon sokféleképpen lehet csinálni – készíthetjük igazán fűszeresre, vagy egy kicsit lágyabb, selymesebb ízűre. Mi most egy közepes fűszerezésű receptet fogunk bemutatni, amely 6 üveg borhoz elegendő. 

Forralt bor 

Hozzávalók: 

  • 6 db 3 cm-es fahéj rúd
  • 6 db egész csillag ánizs
  • 2 evőkanál egész szegfűbors bogyó
  • 2 evőkanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál zöld kardamom mag
  • 1 teáskanál fekete szemesbors 

Helyezd a fahéj rudakat és az ánizs csillagokat egy műanyag zacskóba, majd nyújtófával törd apró darabokra. Ha van, nyugodtan használhatsz mozsarat és mozsártörőt is. Ezután egy tálban keverd össze őket a többi hozzávalóval és töltsd be a kis üvegbe, majd zárd le. Ne felejts el egy kis kártyát mellé rakni a szalaggal, amelyre előzőleg felírtad, hogy mi van az üvegben, és hogyan kell elkészíteni vele a bort.

Leírás a kis kártyára:

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál a fűszerkeverékből
  • 2 evőkanál méz, cukor vagy xilit
  • 1 egész narancs leve
  • 1 üveg vörös bor

Elkészítés:
A hozzávalókat öntsd bele egy lábasba, és forrald fel! Boldog Karácsonyt! 

DIY lekvár karácsonyra

Ahogy már a korábbi szezonális cikkeinkben is írtuk a szezonális étkezés azért fontos, mert ezzel megspórolhatjuk a szállítással és az üvegházak fűtésével járó üvegházhatású gázok kibocsátását, ami nagyban hozzájárul a globális felmelegedés problémájához. Éppen ezért az olyan téli szezonális gyümölcsök felhasználása, mint az alma, csipkebogyó, naspolya és a dió hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövőhöz. 

Csipkebogyólekvár házilag

Hozzávalók: 

  • 4 kg csipkebogyó
  • 2 kg cukor/xilit/eritrit (kristály)
  • 1 késhegynyi nátrium-benzoát (üvegenként)

Elkészítés:

  1. A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
  2. A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűzön főzzük, időnként megkevergetjük (könnyen leragad).
  3. A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban, a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.
  4. Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.
  5. Előkészítjük az üvegeket és a pépet (lassú tűzön) feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük