Bevezetés
Októberben, amikor már tényleg nyakig benne vagyunk az őszben, a termőföldek is ugyanolyan színesek lesznek, mint a fákról lehulló levelek. Ekkor élvezhetjük a fekete, a fehér és a rosé szőlő, a körte, a gála alma és a sütőtök ízét is. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány októberben szezonális finomságot, amikhez két receptet is ajánlunk.
Október szezonális gyümölcsei és zöldségei – szőlő, körte, gála alma, sütőtök
Az ősz első hónapjában rengeteg finom zöldségnek és gyümölcsnek van a szezonja. Ezernyi lehetőség közül válogathatunk, ha éppen egy finomat főznénk, ráadásul az általunk bemutatott receptek gyorsan és könnyen elkészíthetők.
Szőlő: Ahogy az előző szezonális cikkünkben is írtuk a hazai termőföldek 60 százalékán fehér csemegeszőlőt termesztenek, de azért a boltokban megtalálható a magyar fekete, illetve a rosé szőlő is. A szupermarketekben és a nagyobb boltokban az idei évben jóval drágább a szőlő, mint tavaly, így mi azt ajánljuk, hogy nézzetek szét a piacokon, hiszen a kistermelőknél a bolti ár töredékéért is megtaláljátok. Egy másik megoldás a szedd magad akciók közül választani egyet, ahol nemcsak jó áron juthatsz hozzá, hanem még egy jó kalandban is részed lehet.
Körte: A körte az almafélék családjába tartozik. Augusztus végétől újév utánig is élvezhetjük a kellemes gyümölcsöt, hiszen nagyon sokáig eláll, ha megfelelően tároljuk. Amellett, hogy ízletes, táplálkozástani szempontból is számos előnye van. Ráadásul táplálkozástani szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót. Vásárlásnál gyakran találkozhatunk éretlennek tűnő körtével is, de ez ne tántorítson el, mivel a körte tipikusan egy olyan gyümölcs, ami utóérik, hiszen a szedés után a keményítőtartalom cukorrá történő átalakulása tovább folytatódik. Ha otthon gyorsítani szeretnénk az érésen, akkor szobahőmérsékleten tegyünk egy körtét és egy almát papírzacskóba. A gyümölcs akkor érett meg teljesen, ha a szár a legkisebb érintésre is elmozdul.
Gála alma: Ez a közepes méretű kellemesen édeskés, alacsony savtartalmú alma augusztustól egészen októberig hozza a termését. Az Új-Zélandon nemesített növényt kiválóan fel lehet használni lekvárhoz, kompóthoz és almás főételekhez.
Sütőtök: A tökfélék családjába tartozó sütőtök rokona az uborka és a cukkini. Sokféle alakban és színben terem – az itthon termesztett tökök közé tartozik a nagydobosi tök, a kiszombori tök, és a pézsmatök, vagy másnéven sonkatök. Érdekesség, hogy a sonkatököt a Szarvasi Öntözési Kutatóintézet nemesítette ki, és 1989-ben került a magyarországi fajtajegyzékbe.
Borban párolt körte
- személyenként 2 érett körte
- egy citrom
- egy narancs héjja
- fahéj
- csillagánizs
- szegfűszeg
- 1 csomag vaníliás cukor (xilit)
- körténként egy dl vörösbor
+1 hozzávaló: a mai muncholásodnál használd a “körte” kuponkódot és vásárolj 10% extra kedvezménnyel
- A körtét alulról vágjuk be, szedjük ki a magházat, a szárat hagyjuk meg. Hámozás után tartsuk citromleves vízben, amíg a többi körtét is előkészítjük.
- A körtéket gyömbérrel, fahéjjal, narancshéjjal, csillagánizzsal, cukorral (vagy xilittel) és szegfűszeggel ízesített borban, forralás nélkül lassan puhulásig pároljuk.
- Gyümölcskenyérrel vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.
Sütőtök + chili = isteni humusz?
- 600 – 700 g sütőtök
- 1 konzerv csicseriborsó (260 g)
- ½ db citrom leve és héja
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál tahinipaszta
- 1 mokkáskanál só
- ½ mokkáskanál chilipehely
- olívaolaj
- 1 ág rozmaring
- szerecsendió
- ½ csokor friss petrezselyem
Díszítéshez: szezámmag
+1 hozzávaló kupon: Ha ma egy rendelésen belül két munchot veszel (ugyanattól a helytől), akkor holnap küldünk egy 15%-os kupont.
Elkészítés:
- A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, kiszedjük a magjait, és sütőpapíros tepsin, 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt puhára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt sütőtököt meghámozzuk, a húsát aprítóba rakjuk és a leszűrt csicseriborsóval, illetve a többi hozzávalóval krémesre zúzzuk.
- Tálakba szedjük a hummuszt és díszítésként megszórjuk szezámmaggal, olívaolajjal és kevés chilipehellyel. Zöldséghasábokkal vagy friss pirítóssal tálaljuk.