Bevezetés
Habár a szupermarketekben a fűszerkeverékek széles tárházából választhatunk, egy idő után unalmassá válhatnak. Nem beszélve arról, hogy az otthon készített fűszersó gazdaságosabb és egészségesebb is a boltiaknál. Ha pedig véletlen túl sokat csinálnánk, akkor egy kis díszcsomagolással ajándéknak is szuperek.
Citromos-kakukkfüves fűszersó
Hozzávalók:
- 5-6 ág friss kakukkfű
- 1 db citrom héja
- 30 dkg durvaszemcsés tengeri só
A kakukkfüvet és a citromot jó alaposan mossátok meg, majd hámozzátok és aprítsátok fel a citrom héját. A kakukkfű leveleit tépkedjétek le, és éles késsel a citromhéjjal együtt aprítsátok fel. Tegyétek egy konyhai gyorsvágó gépbe a sóval együtt, majd zúzzátok össze.

Levendulás fűszersó
Hozzávalók:
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 3 szál friss kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 1 narancs héja
- 1 evőkanál levendulavirág
- 1 evőkanál édesköménymag
- 30 dkg durvaszemcsés só
A jól megmosott narancs héját burgonyahámozóval vágjuk le, majd aprítsuk finomra. A kakukkfű leveleit szedjük le, és tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Tegyük hozzá az összeaprított narancshéjat, és a többi fűszernövényt. Szórjuk bele a sót, és zúzzuk össze. Pár napig szárítsuk, majd töltsük üvegekbe. Felhasználhatjuk bárányhúsok fűszerezésére, nagyon jól illik a libamájhoz és sült zöldségekhez.
Sültkrumpli fűszersó
Hozzávalók:
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál csilipehely
A szárított bazsalikomot, az oregánót, a majoránnát és a kakukkfüvet törjük össze egy mozsárban (ha nem azonnal kell a fűszer, akkor pár napig hagyhatjuk a keveréket a napon száradni). Majd a csilipelyhet és a pirospaprikát is adjuk hozzá. Végül pedig őrölt borssal bolondítsuk meg. A receptben írt mennyiség egy átlagosan erős fűszerkeveréket ad. Ha nagyon szeretjük a csípős, chilis ízeket, akkor akár meg is duplázhatjuk a csili mennyiségét.
Olaszos fűszerkeverék
Hozzávalók:
- 2 evőkanál morzsolt bazsalikom
- 2 evőkanál szárított majoránna
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál fokhagyma-granulátum – vagy még jobb, ha a főzéskor friss fokhagymát reszelünk az ételhez
Habár az olasz ételek mindegyikéhez más és más fűszer ajánlott (általában az éppen szezonját élő, vagy a kiskertben megtalálható fűszereket teszik bele az olasz háziasszonyok az ételekbe) van néhány hozzávaló, ami bármikor képes egy kis Olaszországot csempészni az asztalunkra. A hozzávalókat a sültkrumplis fűszerkeverékhez hasonlóan kell elkészíteni.