Shopping Cart

Fűszersó készítése házilag

Bevezetés

Habár a szupermarketekben a fűszerkeverékek széles tárházából választhatunk, egy idő után unalmassá válhatnak.  Nem beszélve arról, hogy az otthon készített fűszersó gazdaságosabb és egészségesebb is a boltiaknál. Ha pedig véletlen túl sokat csinálnánk, akkor egy kis díszcsomagolással ajándéknak is szuperek.

Citromos-kakukkfüves fűszersó

Hozzávalók:

  • 5-6 ág friss kakukkfű
  • 1 db citrom héja
  • 30 dkg durvaszemcsés tengeri só

A kakukkfüvet és a citromot jó alaposan mossátok meg, majd hámozzátok és aprítsátok fel a citrom héját. A kakukkfű leveleit tépkedjétek le, és éles késsel a citromhéjjal együtt aprítsátok fel. Tegyétek egy konyhai gyorsvágó gépbe a sóval együtt, majd zúzzátok össze.

Kakukkfű

Levendulás fűszersó

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 1 narancs héja
  • 1 evőkanál levendulavirág
  • 1 evőkanál édesköménymag
  • 30 dkg durvaszemcsés só

A jól megmosott narancs héját burgonyahámozóval vágjuk le, majd aprítsuk finomra. A kakukkfű leveleit szedjük le, és tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Tegyük hozzá az összeaprított narancshéjat, és a többi fűszernövényt. Szórjuk bele a sót, és zúzzuk össze. Pár napig szárítsuk, majd töltsük üvegekbe. Felhasználhatjuk bárányhúsok fűszerezésére, nagyon jól illik a libamájhoz és sült zöldségekhez.

Sültkrumpli fűszersó

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál csilipehely

A szárított bazsalikomot, az oregánót, a majoránnát és a kakukkfüvet törjük össze egy mozsárban (ha nem azonnal kell a fűszer, akkor pár napig hagyhatjuk a keveréket a napon száradni). Majd a csilipelyhet és a pirospaprikát is adjuk hozzá. Végül pedig őrölt borssal bolondítsuk meg. A receptben írt mennyiség egy átlagosan erős fűszerkeveréket ad. Ha nagyon szeretjük a csípős, chilis ízeket, akkor akár meg is duplázhatjuk a csili mennyiségét. 

Olaszos fűszerkeverék

Hozzávalók: 

  • 2 evőkanál morzsolt bazsalikom
  • 2 evőkanál szárított majoránna
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum – vagy még jobb, ha a főzéskor friss fokhagymát reszelünk az ételhez

Habár az olasz ételek mindegyikéhez más és más fűszer ajánlott (általában az éppen szezonját élő, vagy a kiskertben megtalálható fűszereket teszik bele az olasz háziasszonyok az ételekbe) van néhány hozzávaló, ami bármikor képes egy kis Olaszországot csempészni az asztalunkra. A hozzávalókat a sültkrumplis fűszerkeverékhez hasonlóan kell elkészíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük