Barion Pixel

Elhull a virág, eliramlik az élet, de a szőlőben újraéled

Bevezetés

Az ősz első hónapjában, mikor minden egy kicsit hűvösebbre, borúsabbra és esősebbre fordul, a termőföldek csak úgy ontják magukból a finomabbnál finomabb gyümölcsöket és zöldségeket. Ekkor élvezhetjük a szőlő, a szilva ízét, a görögdinnye utolsó felvonulását és a sütőtők premierjét is. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány szeptemberben szezonális finomságot, amikhez két receptet is ajánlunk. 

Írta: B.N.

Szeptember szezonális gyümölcsei és zöldségei

Az ősz első hónapjában rengeteg finom zöldségnek és gyümölcsnek van a szezonja.  Ezernyi lehetőség közül válogathatunk, ha éppen egy finomat főznénk, ráadásul az általunk bemutatott receptek gyorsan és könnyen elkészíthetők.

Szőlő: a szezonális szőlő úgy kötődik a szeptemberhez, akár a tanévkezdés. Az itthoni szőlőültetvények 60 százalékán fehér csemegeszőlőt termesztenek, de azért megtalálható a magyar fekete szőlő is. A szupermarketekben és a nagyobb boltokban az idei évben jóval drágább a szőlő, mint tavaly, így mi azt ajánljuk, hogy nézzetek szét a piacokon, hiszen a kistermelőknél a bolti ár töredékéért is megtaláljátok. Egy másik megoldás a szedd magad akciók közül választani egyet, ahol nemcsak jó áron juthatsz a hónap sztárgyümölcséhez, hanem még egy jó kalandban is részed lehet. 

Szilva: a hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart. Igaz, az idei év időjárása nem kedvezett a hazai termésnek, de ízben nem vetekedhet vele az import áru. A szilvából készíthetsz lekvárt, levest, desszertet, vagy akár húsokhoz is fel tudod használni. 

Zöldbab: a babnak rengeteg fajtája ismert – zöldbab, fejtősbab, tarkabab… és habár elsősorban levesek készítésére használjuk őket, a babnak sokkal több oldala van, mint hinnénk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a konyhaművészet érdekessége: a 15-babos leves, amely valóban 15-féle babot tartalmaz. A sokszínű felhasználása mellett a babot a benne levő vitaminok miatt is érdemes fogyasztani, ugyanis több, mint ötféle vitamin és közel 10 ásványi anyagot tartalmaz .

Uborka: az uborka a sütőtök és a cukkini közeli rokona. Míg a cukkini a nyári hónapokban szezonális, a sütőtök pedig az ősz második felében, illetve télen, addig az uborka éppen e kettő közé ékelődik be. A csemegeuborkát egész évben megtaláljuk a boltok polcain, de ha a nyáron még nem kovászoltál, akkor ez az utolsó időszak, amikor van rá lehetőséged, hazai uborka felhasználásával. 

Szőlős focaccia kecskesajttal és dióval

Hozzávalók:

A tésztához

  • 550 g finomliszt
  • 7 g instant élesztő (egy kis tasak)
  • 1 ek barna cukor
  • 1 teáskanál só
  • 4 ek olívaolaj
  • 2.5 dl víz

A tetejére

  • 180 g kékszőlő (egy közepes fürt)
  • 70 g kecskesajt
  • 2 szál rozmaring
  • 5 dkg dió
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
Szőlős Focaccia

Elkészítés:

  1. Öntsük a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt egy tálba. Adjunk hozzá olívaolajat, langyos vizet, és alaposan gyúrjuk össze, majd néhány percig dagasszuk. A tészta állaga akkor jó, ha elválik az edény falától és már nem ragad.
  2. Konyharuhával fedjük le, és hagyjuk egy órát kelni.
  3. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk egy centiméter vastagra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és tegyük bele a tésztát.
  4. A szőlőszemeket mossuk meg és vágjuk ketté őket. A kecskesajtot daraboljuk fel, a rozmaringot és a diót aprítsuk.
  5. Egyenletesen oszlassuk el a tésztán a szőlőt, vágott felükkel lefelé, majd szórjuk rá a sajtot, a diót és a rozmaringot. Locsoljuk meg két evőkanál olívaolajjal a tészta tetejét, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 35-40 percre, amíg szép aranybarnára pirul.
  6. Ha elkészült, szórjuk meg a tetejét nagy szemű tengeri sóval.

Voilá! Jó átvágyat!

Nagymama kovászos uborkája

Hozzávalók:

  • 2,5 kg uborka
  • 10 szem bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 l víz
  • 3 evőkanál só
  • 1 csokor kapor
  • 1 nagy szelet kenyér
pickled-cucumbers-4403297_1920
Koviubi

Elkészítés:

  1. Válogass közepes méretű, egészséges uborkákat.
  2. Alaposan mosd meg, és körömkefével kicsit tisztítsd meg.
  3. A két végét vágd le, hosszában vágj bele három-négy csíkot, hogy a sós, fűszeres lé jól átjárja majd.
  4. A kaprot mosd meg, a fokhagymát pucold meg. Tedd fel a vizet forrni, amikor már gyöngyözik, dobd hozzá a sót.
  5. A kapor felét helyezd az alaposan kimosott, majd megszárított üveg aljára, és függőlegesen, jó szorosan pakold bele az uborkákat. Közben szórj borsot bele, a tetejére pedig tégy fokhagymagerezdek.
  6. A maradék kaprot és kenyeret tedd bele, majd öntsd rá a levet. Figyelj, hogy mindenhova jusson, és jól ellepje az uborkákat, valamint a kenyeret is.
Akció!

Príma Boglár u. – Zöldség-Gyümölcs Munch

3000 Ft1500 Ft -50%
Elfogyott
16:00 - 19:00 átvehető
Akció!

Príma Margit krt. Zöldség-gyümölcs Munch

3000 Ft1500 Ft -50%
Elfogyott
16:00 - 19:00 átvehető
Akció!

CBA Vezér Csemege Zöldség-gyümölcs Munch

2500 Ft1300 Ft -48%
Elfogyott
19:30 - 21:30 átvehető
Kategóriák: Receptek, Tippek Címkék: , ,