Barion Pixel

Készíts tökéletes főtt vagy grillezett kukoricát

Bevezetés

Az augusztusi nagy melegben, amikor leginkább a vízpartra vágynánk, sokszor nincsen kedvünk a meleg konyhában állva órákig főzni. Ilyenkor kerülnek elő az olyan nyári, könnyű ételek, mint a hideg gyümölcslevesek, a pár perces saláták és a szabadban grillezett finomságok. A havonta megjelenő szezonális blogunkban most a kukorica áll a középpontban. Elmondjuk, hogy miként válaszd ki a tökéletes kukoricát, hogyan grillezd vagy főzd meg, végül pedig a kukoricacsuhé felhasználására mutatunk tippeket, amelyekkel megelőzheted, hogy élelmiszerhulladék keletkezzen a kukoricázás után.

Írta: B.N. 

Augusztusban szezonális gyümölcsök és zöldségek

A nyár utolsó hónapjában rengeteg finom zöldségnek és gyümölcsnek van a szezonja.  Ezernyi lehetőség közül válogathatunk, ha éppen egy finomat főznénk, ráadásul az általunk bemutatott receptek gyorsan és könnyen elkészíthetők.

Kukorica: a főtt kukorica olyan, mint a lángos: a nyár, a Balaton-part és a strandok elengedhetetlen kelléke. De akkor sem kell lemondani róla, ha nincs se Balaton, se strand, mert otthon is simán elkészítheted. Ráadásul augusztusban a boltok és a piacok tele vannak vele, hiszen ekkor éli az aranykorát.
 
Padlizsán: a padlizsánról már az előző cikkben is írtunk, de hát nem lehet megunni. A padlizsánnak ezernyi arca van, sőt ha padlizsánpürét készítesz belőle és lefagyasztod, télen is bármikor előveheted.
 
Nektarin: érdekesség, hogy Európában a legtöbb nektarint Spanyolország és Olaszország termeszti, de szerencsére itthon is bőven akad kiváló minőségű. A nektarint nemcsak gyümölcssalátába tudjuk tenni, hanem hideg krémlevest is készíthetünk belőle. (+1 ráadás tipp, ha egy jó nagy gombóc vaníliafagyit is teszünk bele)
 
Őszibarack: habár a legtöbben inkább a sima vagy simább héjú barackot részesítik előnyben, a rajta lévő szőr több szempontból is hasznos. Segít, hogy ne száradjon ki a gyümölcs, belül tartja a nedvességet, amire a vékony héja önmagában kevésbé lenne képes, valamint óvja a termést a külső nedvességtől, például az esőtől, hogy tovább fogyasztható legyen. Ha nem lekvárnak szánjuk a gyümölcsöt, akkor nem érdemes leszedni a héját, hiszen a szőrös héjban is rengeteg vitamin van. Ugyanakkor ha lekvárt vagy befőttet készítünk belőle, akkor a legbiztosabb, ha megpucoljuk a gyümölcsöt. 
 
Görögdinnye: azt már sokszor mondtuk, hogy átlagosan egy ember 65 kilogramm ételt dob ki évente, de vajon hány kilogramm görögdinnyét fogyasztunk? Évente nagyjából 10 kilogramm görögdinnyét fogyasztunk, nemhiába ez az egyik legnépszerűbb gyümölcs Magyarországon. A görögdinnye héját gyakran kidobják, annak ellenére, hogy sokféleképpen fel lehet használni: készíthetsz belőle savanyúságot, vagy egy kis olívaolajos fonnyasztás után a salátádba is belekeverheted. 

Hogyan válaszd ki a tökéletes kukoricát?

Ha van rá mód, érdemes nem csomagolt kukoricát vásárolni, mert ott ellenőrizni tudjuk a minőséget. 

Mutatjuk, hogy hogyan: 

  • A puha hajú csöveket válasszuk, hiszen ha a kukorica haja már száraz, akkor a cső nem friss.
  • Fejtsük le kicsit a csuhát a csőről, és nézzük meg, épek-e a szemek.
  • Friss a kukoricacső, ha a körmünket egy szembe vájva tejszerű nedv jön belőle – de nem túl sok, mert akkor még éretlen.
  • Világos, vajsárga szemű kukoricát vegyünk, ha túl sötét, lehet, hogy takarmánykukoricáról, azaz állatoknak termesztett növényről van szó.
corn-1605664_1920

Grillezett vagy főtt kukorica

Főtt kukorica készítése:

A főtt kukoricát lehet mikróban vagy tűzhelyen is készíteni – a mikrós megoldás gyorsabb, de a gázos megoldásnak ízletesebb eredménye lesz, így mi most arra mutatunk egy receptet.

Forraljunk fel sós-cukros vizet  (kb. 5 liter vízhez 2-2 ek só és cukor), amit pár csepp almaecettel ízesítsünk. Ezután a teljesen megtisztított, darabolt kukoricát tegyük forrásban lévő vízbe, és 5-10 perc alatt főzzük puhára. Vegyük ki a kukoricákat a vízből, kicsit hagyjuk kihűlni, majd igény szerint sózzuk meg és élvezzük a nyár elengedhetetlen ízét. 

Ha nem fogyasztjuk el azonnal, érdemes a főzővízben hagyni, mert a forrázott szemek ilyenkor vizet szívnak magukba. Így fogyasztáskor zamatosabb lesz a kukoricánk.

Grillezett kukorica készítése:

A grillezett kukorica egyre nagyobb népszerűségnek örvend – elengedhetjük a fantáziánkat és kedvünkre ízesíthetjük a kukoricát – akár még baconba is begöngyölhetjük. 

Habár grillezni nyersen is lehet, de ekkor is érdemes előtte leforrázni őket, hogy a szemek magukba szívhassanak egy kis nedvességet és ne száradjanak ki. Miután leforráztuk a kukoricákat tegyük a grillre, vagy a sütőbe és pár percenként csöpögtessünk rá valamilyen zsiradékot (olaj, kókuszzsír stb), így szintén megelőzhetjük a kiszáradást.

Másik sütős módszer, ha a megtisztított csuhékat durva szemű tengeri sóval és vajjal együtt alufóliába vagy sütőpapírba tekerjük. Így akár a parázsra dobva, vagy a sütőben, 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsül.

A kukoricacsuhé felhasználása

corn-field-440338_1920

Ha eddig a kukoricacsuhét egy jelentéktelen mozdulattal kidobtad, hidd el, hogy a cikk után nem fogod, hiszen a csuhéban rengeteg ásványi anyag és vitamin van, ami a kertedben levő növényeknek és a szervezetednek is jót tesz.

Pihe-puha takaró télire: a kertedben remek talajtakarónak használhatod a megszárított kukoricacsuhét. Ősszel a fagy ellen betakarhatod vele a kényes növényeidet, de a veteményesben is felhasználhatod, hiszen ugyanúgy véd a gyomok ellen, mint a mulcs.

Extraerő a komposztba: Ha van kerti, vagy kicsi hordozható komposztálód, akkor abba is beleszórhatod, mert a csuhéban számos olyan ásványi anyag van, ami más zöldségben/növényben nem található meg.

Kukoricahajból gyógytea: kevésbé ismert, de a kukoricahajból gyógytea is készíthető! Mivel magas az antioxidáns és polifenol tartalma kiváló vízhajtó és csökkenti a vérnyomást. Külsőleg bőrproblémákra, kiütésekre is jól alkalmazható. Csupán annyi a dolgod, hogy összegyűjtöd, kiszárítod és már öntheted is rá a forró vizet. 

Categories: Receptek Tags: , , ,