Bevezetés
Az augusztusi nagy melegben, amikor leginkább a vízpartra vágynánk, sokszor nincsen kedvünk a meleg konyhában állva órákig főzni. Ilyenkor kerülnek elő az olyan nyári, könnyű ételek, mint a hideg gyümölcslevesek, a pár perces saláták és a szabadban grillezett finomságok. A havonta megjelenő szezonális blogunkban most a kukorica áll a középpontban. Elmondjuk, hogy miként válaszd ki a tökéletes kukoricát, hogyan grillezd vagy főzd meg, végül pedig a kukoricacsuhé felhasználására mutatunk tippeket, amelyekkel megelőzheted, hogy élelmiszerhulladék keletkezzen a kukoricázás után.
Írta: B.N.
Augusztusban szezonális gyümölcsök és zöldségek
A nyár utolsó hónapjában rengeteg finom zöldségnek és gyümölcsnek van a szezonja. Ezernyi lehetőség közül válogathatunk, ha éppen egy finomat főznénk, ráadásul az általunk bemutatott receptek gyorsan és könnyen elkészíthetők.
Hogyan válaszd ki a tökéletes kukoricát?
Ha van rá mód, érdemes nem csomagolt kukoricát vásárolni, mert ott ellenőrizni tudjuk a minőséget.
Mutatjuk, hogy hogyan:
- A puha hajú csöveket válasszuk, hiszen ha a kukorica haja már száraz, akkor a cső nem friss.
- Fejtsük le kicsit a csuhát a csőről, és nézzük meg, épek-e a szemek.
- Friss a kukoricacső, ha a körmünket egy szembe vájva tejszerű nedv jön belőle – de nem túl sok, mert akkor még éretlen.
- Világos, vajsárga szemű kukoricát vegyünk, ha túl sötét, lehet, hogy takarmánykukoricáról, azaz állatoknak termesztett növényről van szó.

Grillezett vagy főtt kukorica
Főtt kukorica készítése:
A főtt kukoricát lehet mikróban vagy tűzhelyen is készíteni – a mikrós megoldás gyorsabb, de a gázos megoldásnak ízletesebb eredménye lesz, így mi most arra mutatunk egy receptet.
Forraljunk fel sós-cukros vizet (kb. 5 liter vízhez 2-2 ek só és cukor), amit pár csepp almaecettel ízesítsünk. Ezután a teljesen megtisztított, darabolt kukoricát tegyük forrásban lévő vízbe, és 5-10 perc alatt főzzük puhára. Vegyük ki a kukoricákat a vízből, kicsit hagyjuk kihűlni, majd igény szerint sózzuk meg és élvezzük a nyár elengedhetetlen ízét.
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, érdemes a főzővízben hagyni, mert a forrázott szemek ilyenkor vizet szívnak magukba. Így fogyasztáskor zamatosabb lesz a kukoricánk.
Grillezett kukorica készítése:
A grillezett kukorica egyre nagyobb népszerűségnek örvend – elengedhetjük a fantáziánkat és kedvünkre ízesíthetjük a kukoricát – akár még baconba is begöngyölhetjük.
Habár grillezni nyersen is lehet, de ekkor is érdemes előtte leforrázni őket, hogy a szemek magukba szívhassanak egy kis nedvességet és ne száradjanak ki. Miután leforráztuk a kukoricákat tegyük a grillre, vagy a sütőbe és pár percenként csöpögtessünk rá valamilyen zsiradékot (olaj, kókuszzsír stb), így szintén megelőzhetjük a kiszáradást.
Másik sütős módszer, ha a megtisztított csuhékat durva szemű tengeri sóval és vajjal együtt alufóliába vagy sütőpapírba tekerjük. Így akár a parázsra dobva, vagy a sütőben, 200 fokon kb. 15-20 perc alatt megsül.
A kukoricacsuhé felhasználása

Ha eddig a kukoricacsuhét egy jelentéktelen mozdulattal kidobtad, hidd el, hogy a cikk után nem fogod, hiszen a csuhéban rengeteg ásványi anyag és vitamin van, ami a kertedben levő növényeknek és a szervezetednek is jót tesz.
Pihe-puha takaró télire: a kertedben remek talajtakarónak használhatod a megszárított kukoricacsuhét. Ősszel a fagy ellen betakarhatod vele a kényes növényeidet, de a veteményesben is felhasználhatod, hiszen ugyanúgy véd a gyomok ellen, mint a mulcs.
Extraerő a komposztba: Ha van kerti, vagy kicsi hordozható komposztálód, akkor abba is beleszórhatod, mert a csuhéban számos olyan ásványi anyag van, ami más zöldségben/növényben nem található meg.
Kukoricahajból gyógytea: kevésbé ismert, de a kukoricahajból gyógytea is készíthető! Mivel magas az antioxidáns és polifenol tartalma kiváló vízhajtó és csökkenti a vérnyomást. Külsőleg bőrproblémákra, kiütésekre is jól alkalmazható. Csupán annyi a dolgod, hogy összegyűjtöd, kiszárítod és már öntheted is rá a forró vizet.