Bevezetés
A Húsvétról általában a hímes tojások, a kalács és a sonka jut eszünkbe. Habár egyszerű dolognak tűnik, tökéletes húsvéti sonkát főzni igenis nagy kihívás. Éppen ezért hoztunk nektek egy cikket, amiben nemcsak a tökéletes sonkafőzés titkait fedjük fel, hanem a húsvétkor megmaradt sonka felhasználásárról is olvashattok.
Írta: Belayane Najoua
A tökéletes húsvéti sonka titka
Előkészítés: Ha van rá mód, kóstoljuk meg a sonkát, és a sósságától függően áztassunk. Jó sonka esetében az áztatásnak nem kell túl hosszú ideig tartania, és ki is válthatjuk, ha a sódart hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet elöntjük.
Főzés: Ha áztattuk a sonkát, a vizet öntsük le róla, majd tiszta, hideg vízben tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük: vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó is kerülhet a főzővízbe.
A főzés közben elpárolgott vizet pótoljuk, de csak annyi vízzel, ami épphogy ellepi a sonkát. Ha kész, a főzőlevében hagyjuk kihülni, majd fóliába csomagolva mehet a hűtőbe.
Ha kötözött sonkát főztünk, a kötöző anyagot szeletelés előtt fejtsük le a sonkáról.
Fontos, hogy csak a kihűlt sonkát szeleteljük.
Húsvéti sonkás medvehagymás tészta
Hozzávalók:
1 csomag tészta (tagliatelle, penne, spagetti, bármelyik jó)
1 csokor medvehagyma
1,5 dl tejszín vagy tejmentes változathoz ugyanennyi kókusztejszín
15 dkg főtt füstölt húsvéti sonka
1 ek olívaolaj
2 dl fehérbor
só, bors
A maradék húsvéti sonkát vágd kockákra, pirítsd meg kevés olívaolajon, majd öntsd fel a fehérborral, és hagyd, hogy jó része elpárologjon. A medvehagymát vágd nagyobb darabokra, és add a sonkás, boros keverékhez. Rövid ideig párold, majd vedd kisebbre a lángot, és keverd hozzá a tejszínt. Sózd, borsozd ízlés szerint.
A tésztát tedd zubogó, sós vízbe, keverd meg, majd a csomagoláson feltüntetett ideig hagyd főni. A főzőléből adj egy kanálnyit a tejszínes sonkás szószhoz, majd a leszűrt tésztát is forgasd hozzá.

Tavaszi zöldséges sonkagombócleves
Hozzávalók a leveshez:
- 3 kis új sárgarépa
- 1 szál fehér répa
- egy kisebb karalábé
- 10 dkg zöldborsó
- egy kevés vaj
- 1 liter sonkalé
Hozzávalók a gombóchoz:
- 10 dkg maradék füstölt, főtt sonka
- 1 db szikkadt zsemle
- 1 tojás
- friss petrezselyem
A leveshez a répákat pucold meg, majd karikázd fel, a karalábét is pucold meg, majd kockázd fel. Egy lábosban olvassz meg egy kevés vajat, majd forgasd bele a zöldségeket. Öntsd fel a sonkalével, és főzd puhára őket. Tedd bele a zöldborsót.
A gombóchoz daráld le a sonkát. A zsemlét vízbe vagy tejbe áztasd. Alaposan nyomkodd ki, és add a sonkához. Üss fel egy tojást és öntsd hozzá. Keverd össze a masszát és tégy hozzá egy kevés friss petrezselymet is. Nedves kézzel formázz gombócokat a masszából, és óvatosan csúsztasd a levesbe csúsztatom. Fedd le, és közepes lángon kb. 10 perc alatt főzd puhára.
Tálaláskor friss petrezselymet, ha van kéznél, friss medvehagymát szórja hozzá és tejföllel kínáld.

“Egy online termelői piactér vagyunk, célunk, hogy friss, szezonális és minőségi élelmiszereket kínáljunk a városlakóknak, ráadásul mindezt hazai kistermelőktől. Mi vagyunk a “falusi rokon”, aki mindig tudja, éppen minek van szezonja, és mit, hol és kiktől érdemes beszerezni.”